rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Eldurvultak a tüntetések Katalóniában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Legkevesebb 74-en sérültek meg a kedd este a rendbontásokba torkolló katalóniai tüntetéseken, írja az MTI az El País című spanyol napilapra hivatkozva.


Kedd este több katalóniai városban is tüntetések voltak, a demonstrálók utakat és vasútvonalakat zártak le, és több helyen összecsaptak a rohamrendőrökkel, tiltakozva a katalóniai függetlenségi vezetőket börtönnel sújtó hétfői ítélet ellen. 

Barcelonában negyvenezren vonultak a spanyol központi kormány képviselete elé. A tiltakozók egy csoportja üdítős dobozokkal, petárdákkal, kövekkel dobálta az épületet védő rohamrendőröket, és megpróbálták áttörni a védelmi kordont, de a hatóságok visszaszorították őket, gumibotokat és gumilövedékeket vetettek be ellenük. A tiltakozók barikádokat próbáltak emelni Barcelona központjában, kukákat gyújtottak fel, kirakatokat zúztak be. Éjszaka tűzoltóautók pásztázták a barcelonai utcákat, oltva az égő kukákat, folyamatos rendőrautók és rohamkocsik szirénázása hallatszott a városban.

A tömeg eredetileg az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezetek felhívására békés, gyertyás felvonulásra gyűlt össze. Később ugyanis ide hívta támogatóit a Katalán Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoport is.

Összetűzések voltak a tüntetők és a rendőrök között más katalán nagyvárosokban, így Gironában, Lleidában, Tarragonában és Sabadellben is. Napközben is folyamatosak voltak az utcai megmozdulások, tiltakozók kisebb-nagyobb csoportjai több közút forgalmát korlátozták időszakosan Katalóniában, valamint vasúti sínekre vonulva tüntettek, így akadályozva a közlekedést. Az El País azt írta, hogy a hatóságok legalább 25 rendbontót vettek őrizetbe a közrend megsértése miatt: 13-at Tarragonában, nyolcat Lleidában, hármat Barcelonában és egyet Sabadellben.

A spanyol kormány kedd éjszaka kiadott közleményében elítélte a függetlenségpártiak erőszakos cselekményeit, a károkozást és a vandalizmust, és méltatta a katalán és az országos rendőrség együttműködését.

Hétfőn tüntetők bénították meg Barceolna El Prat nevű repterét, de ott néhány órával később helyreállt a rend. A tüntetések viszont várhatóan folytatódnak: több függetlenségpárti civil és szakmai szervezet nagyszabású demonstrációt hirdetett október 26-ára.

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek