k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Elvi álláspont miatt fogja az RMDSZ megbuktatni a PNL-kormányt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

"Az RMDSZ álláspontja elvi, a román politikai elit és a média is tudja, hogy a kétfordulós polgármester-választást nem támogatjuk, több okunk is van rá: csökkenhet a magyar közösség képviselete, másrészt van alkotmánybírósági döntés is, és egy ajánlás a Velencei Bizottság részéről, mindkettő azt mondja, hogy nem illik a választások előtt egy évvel változtatni a törvényeken, most pedig négy és fél hónap van még. Ha lesz bizalmatlansági indítvány, amit a PSD nyújt be, akkor azt az RMDSZ támogatni fogja. Mi ettől az álláspontunktól nem tértünk el" - mondta el Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője annak kapcsán, hogy a kormány bejelentette, felelősségvállalással fognak változtatni a választási törvényen úgy, hogy ismét két fordulósak legyenek az önkormányzati választások.


A PNL ezzel a lépéssel sokadszorra szegte meg azt a parlamenti együttműködési megállapodást, amelyet az Orban-kormány megszavazása előtt kötöttek. Egy másik pont például, hogy 6 százalékot fognak a költségvetésből az oktatásra szánni. “Ebben az a tanulság, ami számunkra nem új, hogy Romániában a megállapodásokat nagyon könnyen fel lehet rúgni”- mondta Cseke.

A szenátor elmondta, hogy az előrehozott választásokat továbbra is támogatják, ha pedig a bizalmatlansági indítvánnyal elérik, hogy Ludovic Orban lemondjon, akkor végül is egy első lépés lenne ez az előrehozott választások felé. Cseke azt is elmondta, hogy a Szociáldemokrata Párttal nem volt olyan egyezség, amely szerint ők közösen egy új parlamenti többséget alkotnának majd.

Mircea Ciolacu, a PSD ideiglenes elnöke minden esetere azt mondta, hogy egész biztos benne, hogy nem lesznek előrehozott választások, mert a PSD-nek megvan a többsége ahhoz, hogy kibírja az őszi választásokig. Ehhez azonban mindenképp partnereket kell találnia, hiszen jelenleg csak 198 képviselővel és szenátorral rendelkezik, a parlamenti többséghez pedig 233 főre van szükség. Időközben nyilatkozott Kelemen Hunor szövetségi elnök is, aki a Hotnewsnak azt mondta, beszéltek Ludovic Orbannal, mielőtt bejelentette volna, hogy felelősséget vállal a választási törvény módosításáért, és nincs harag, mindenki ismertette az álláspontját, az RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt, és ezzel megnyílik az út az előrehozott választások előtt.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek