no
2024. április 27., szombat Zita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

„Enyhülni fog a járvány mostani kiugrása”

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Dr. Molnár Géza virológus szerint a koronavírus okozta pandémia nagy valószínűség szerint átalakul szezonális járvánnyá, a tulajdonképpeni második hullámra pedig december végén, január-februárban lehet számítani Romániában.


A járványügyi szakértő a Székelyhon Tv Nézőpont című műsorában elmondta: biztosan nem szabadulunk meg a kórtól még jövőre sem.

 

Molnár Géza a kutatók többségéhez hasonlóan meggyőződésének adott hangot, miszerint az új típusú koronavírust nem laboratóriumban állították elő, hanem természetes úton került át az állatvilágból genetikai adaptáció és alkalmazkodás folyamatában arra a szintre, hogy képes legyen megfertőzni az embert.

A volt egészségügyi államtitkár szerint megfelelő lépés volt a román hatóságok részéről, hogy már az elején, a vírus romániai felbukkanásakor drasztikus lépésekhez folyamodtak, hiszen a járvány felkészületlenül érte a romániai egészségügyi ellátást, és mindenki attól tartott, hogy a magas fertőzöttszám meghaladja az ellátórendszer kapacitását.

„Elengedhetetlen, hogy ezeket az óvintézkedéseket ne szigorítsák újra, csak enyhén, és csak bizonyos területekre koncentrálva, mert a megbetegedések eloszlása nem egyforma Románia szintjén, számos régió szinte mentes az utólagos kiugrástól”

– állapította meg a Nézőpontban az epidemiológus, meggyőződésének hangot adva, miszerint a mostani járványos kiugrás is enyhülni fog.

Dr. Molnár Géza kitért arra is: annak ellenére, hogy hamar és gyorsan terjed, az új típusú koronavírus jóval ötven százalék fölötti arányban tünetmentes fertőzést ad. Ezzel egy időben még sok kérdőjel övezi, hogy mennyire súlyos a szervezetre kifejtett hatása: amellett, hogy mindenekelőtt az idős korosztálynál okoz komplikációt a fertőzés, az elhalálozottak 76 százaléka 60–65 év fölötti, ezen kívül az elhunytak 96 százalékánál kimutatható a krónikus, idült megbetegedés.

A kolozsvári virológus elmondta, a pandémia nagy valószínűség szerint átalakul szezonális járvánnyá, a tulajdonképpeni második hullámra pedig december végén, január-februárban lehet számítani Romániában – még akkor is, ha a szeptemberi iskolakezdés után néhány héttel várhatóan megugrik az esetszám, de nem járványos kiugrással. Hozzátette, a második hullám remélhetőleg nem egyszerre fog jelentkezni az influenzajárvánnyal, hanem ez utóbbi szeptember-októberben lefut.

Szeretném kiemelni, hogy a történelem során egyetlen járvány sem okozott világvégét, és ez sem fogja azt kiváltani”

– szögezte le Molnár Géza. A szakértő szerint nehéz megjósolni, mennyit fogunk még együtt élni a vírussal, de egész biztosan nem szabadulunk meg tőle ebben a szezonban, tehát még a jövő évben sem. Emlékeztetett, hogy eddig egyetlen gyógyszerről sem bizonyosodott be, hogy a koronavírus ellen irányul, továbbá az oltóanyag szempontjából sok a reklám, a gazdasági-kereskedelmi érdekeltség, és évekbe is beletelhet, amíg új oltóanyagot előállítanak.

Molnár Géza addig is azt tanácsolja mindenkinek, tartsa tiszteletben a védekezési szabályokat, a fizikai távolságtartást, óvakodjon a tömegek látogatásától, viseljen maszkot zárt helyen, és mosson kezet, ezzel nagyrészt el lehet kerülni, hogy fertőzötté váljunk.

A virológus a Nézőpontban elmondta azt is, hogy kizárt dolog manipulálni a tesztelésekkel, még akkor is, ha a naponta begyűjtött hatalmas információözönt „ügyesen” fel lehet használni meggyőzési célból, például amikor a korábbi tesztelések számának megháromszorozásával érvelt a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett.

Molnár Géza baklövésnek tartja, hogy Romániában számos megyei kórházat alakítottak át első vonalú COVID-kórházakká, közben számos beteg nem részesülhetett alapellátásban. Szerinte első lépésben csak a jogilag különálló, jól felszerelt fertőző kórházakat kellett volna kimondottan ilyen célra használni, majd a tüdőkórházakat mozgósítani, ugyanakkor a tünetmentesek, elfekvők számára a kisebb kórházak belgyógyászati osztályait elkülöníteni.

(szekelyhon.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek