Gulyás Gergely: jó lenne az erdélyi magyarságnak az RMDSZ kormányzati szerepvállalása

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A magyar kormány fontosnak tartja, hogy minden erdélyi magyar érezze a saját ügyének a december 6-ai romániai választáson való részvételt, hogy a magyar érdekképviselet a lehető legerősebb legyen a bukaresti parlamentben – jelentette ki vasárnap Kolozsváron Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Csoma Botond RMDSZ-es képviselő szerint ha a magyar emberek sokkal kisebb arányban vesznek részt a megmérettetésen, mint a románok, fennáll a veszélye, hogy nem lesz ki képviselje a magyar ügyeket a román törvényhozásban.


A budapesti kormány tárcavezetője és az RMDSZ törvényhozója rendhagyó időpontban és helyszínen, vasárnap reggel tartott sajtótájékoztatót a kincses város Főterén, a Mátyás-szoborcsoport tövében. Az RMDSZ meghívására Erdélybe látogató Gulyás Gergely úgy fogalmazott: december 6-án nem csak a Mikulás jön, hanem rendhagyó választásokat is rendeznek Romániában, amelynek lebonyolítására rányomja bélyegét a koronavírus-járvány.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, bár Európa életét jelenleg a járvány határozza meg, és különösen az idősek körében érhetők tetten jogos félelmek, mégis mindenkit arra kér, menjen el szavazni egy hét múlva, szerinte ugyanis adottak a biztonságos szavazás körülményei. Gulyás Gergely nagyon fontosnak nevezte, hogy a magyar érdekképviselet a lehető legerősebb legyen a román parlamentben, szerinte az RMDSZ és az EMSZ között létrejött összefogás is felhívja a figyelmet a közelgő megmérettetés jelentőségére.

„Ez a választás a következő négy évben döntő mértékben fogja befolyásolni a magyar érdekképviselet Bukarestben. Ez a mindennapokban az erdélyi, székelyföldi, partiumi létet határozza meg, ha az RMDSZ-nek sok képviselője van a törvényhozásban, akkor képes a legfontosabb nemzetiségi ügyekben a magyar nemzetiség érdekeit képviselve fellépni” – hangsúlyozta a tárcavezető Kolozsváron. Gulyás felhívta a figyelmet, hogy minden szavazat számít, ennek kapcsán emlékeztetett: a négy évvel ezelőtti parlamenti választáson alig száz szavazat hiányzott Kolozs megyében egy második magyar képviselői mandátum megszerzéséhez. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a „határon inneni és túli magyarság” a nemzetpolitikában egyenrangú, a budapesti kormány mégis úgy gondolja, hogy a külhoni magyarság ügyeiről helyben kell dönteni, a mindenkori magyar kormánynak pedig az a feladata, hogy az ott meghozott nemzetiségi döntéseket támogassa.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, a magyar kormány azért támogatja az RMDSZ esetleges kormányzati szerepvállalását, mert meggyőződése, hogy ez jó lenne az erdélyi magyarságnak. „Egy koalícióban nyilvánvalóan akkor van értelme részt venni, ha érdemi beleszólást ad az ország, legalábbis az RMDSZ számára legfontosabb ügyek eldöntésébe. Oktatási kérdéseken túlmenően számtalan olyan terület van, ahol ma is komoly vita áll fenn az RMDSZ és a román kormány között. Biztos vagyok abban, hogy a kormányzati részvétel az RMDSZ számára eszköz arra, hogy az itt élő magyarság érdekeit hatékonyan tudja képviselni” – állapította meg az anyaországi politikus. Gulyás Gergely egyébként vasárnap a Szilágy megyei Krasznán és a Bihar megyei Székelyhídon magyar állami támogatásból épült óvodát látogat meg, Nagyváradon pedig Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel találkozik. „Barátságtalan gesztus a Trianon-törvény” A Krónika kérdésére Gulyás Gergely meggyőződésének adott hangot, miszerint az RMDSZ kormányzati részvétele nagy lépés lenne abba az irányba, hogy ne történhessenek meg a román Trianon-törvény elfogadásához hasonló ügyek.

A miniszter kifejtette, Trianon a román állampolgárok egy része számára nyilvánvalóan nem ünnep, a békediktátum aláírása évfordulójának nemzeti ünneppé nyilvánítása olyan eszköz, amellyel gyenge országok szoktak élni, amelyek nem rendelkeznek kellő magabiztossággal saját történelmük megítélése iránt. „Nem egyszerűen barátságtalan gesztusnak tartjuk ezt, hanem szerintünk azt bizonyítja, hogy a jelenlegi román állami vezetés másodrendű állampolgárokként tekint az itt élő magyarságra. Mi erős, magabiztos Romániában vagyunk érdekeltek, amely tiszteletben tartja az itt élő magyarok nemzetiségi, egyéni és közösségi jogait, és amely úgy gondolkodik a magyarságról, ahogy mi tesszük a Magyarországon velünk élő őshonos nemzetiségekről, amelyek hozzáadnak az ország gazdagságához, kulturális sokszínűségéhez. Örülnénk, ha Románia is így tekintene az itt élő magyarságra, viszont ez a döntés ezzel összeegyeztethetetlen” – szögezte le Gulyás Gergely.

„Meg kellene erősíteni a magyar pártok összefogását”

Gulyás Gergely szerint az erdélyi magyarságnak a jövő vasárnapi parlamenti választásokon való részvétellel lesz érdemes megjutalmaznia politikai szervezetei összefogását. A Miniszterelnökséget vezető miniszter Nagyváradon beszélt erről vasárnap este az RMDSZ elnökével, Kelemen Hunorral közösen tartott sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely elmondta: Erdélyben hiteles politikai összefogás alakult ki az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) között, amelynek eredményeként az utóbbi jelöltjei is felkerültek az RMDSZ jelöltlistájára. Kelemen Hunor is arról beszélt, hogy a magyar pártok önkormányzati választási versenye után a parlamenti választásokra elérkezett az összefogás ideje. Szerinte a politikusok megteremtették az összefogást, de ezt a választóknak is meg kell erősíteniük a szavazatukkal, mert akkor van értelme, ha meg tudják tölteni tartalommal, és a magyar emberek is összefognak. Csoma: nem az RMDSZ ragaszkodott a választásokhoz A jövő vasárnapi megmérettetésen újabb mandátumért induló Csoma Botond parlamenti képviselő a helyhatósági választáséhoz képest is rendhagyónak nevezte a mostani kampányt a járványhelyzet fokozódása miatt.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke elmondta, érzékelik az emberek körében tapasztalható dühöt és elégedetlenséget amiatt, hogy a korlátozó intézkedések közepette a választásokat mégis megrendezik. Ennek kapcsán igyekezett kihangsúlyozni, hogy nem az RMDSZ ragaszkodott a választások december 6-ai megrendezéséhez, hanem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Klaus Iohannis államfő, akit Csoma a PNL de facto elnökének nevezett. A kolozsvári politikus közölte: a bukaresti parlament, a kormány mindenképpen megalakul december 6-a után, ám ha a magyar emberek sokkal kisebb arányban vesznek részt a választáson, mint a román választók, szerinte fennáll a veszélye, hogy nem lesz magyar képviselet Bukarestben, nem lesz ki képviselje a magyar ügyeket a román törvényhozásban. „Pedig szükség van erre, mert vannak olyan ügyek, amelyeket csak ott lehet elintézni, például tanügyi kérdéseket” – jelentette ki Csoma Botond.

Aki ezután csavart egyet a történrten, szerinte esély is lehet az RMDSZ számára a választás. Úgy vélte, ha a többségi lakossághoz képest nagyobb arányban járul urnákhoz a magyarság, az RMDSZ lehet a mérleg nyelve, nélküle nem alakulhat ki parlamenti többség, ami kormányzati részvételhez vezethet. „Akkor tudtuk igazán hatékonyan képviselni, megvédeni a közösséget, akkor tudtunk forrásokat szerezni a magyar tisztségviselők vezette önkormányzatok számára, ha kormányzati pozíciókat is meg tudtunk szerezni” – húzta alá a képviselő. Hozzátette: a járványhelyzetben nem veszélyesebb szavazni, mint megejteni egy vásárlást, szerinte maszkban, kézfertőtlenjtéssel biztonságos körülmények között élhetnek szavazati jogukkal a választópolgárok.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8740 RON
1 dollár = 4.0034 RON
100 forint = 1.3656 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel mindenkinek a koronavírus-járvány idején Jó nap, Szüksége van kölcsönre? Pénzügyi válságban van? Szerencséd van, mert 24 (...)

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Mojavehec A Szent István Napok 2020 további (...)

elements (case, binding).

Éva Bondorné Tisztelt Képviselő Úr, mondjon le!

Nem érdekel mi van Nagybányán! Van (...)

Arnottxve A Szent István Napok 2020 további (...)

Western Europe also formed

Beaconijn A Szent István Napok 2020 további (...)

Europe, and in Ancient Russia

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

Kertesz Rozalia Megyénként rendkívül változó, hol (...)

Mi a helyzet Nagybányán ?

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam