no
2022. május 28., szombat Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = 4.9429 RON
1 dollár = 4.6098 RON
100 forint = 1.2579 RON

Indul a kampány: bemutatkoztak az RMDSZ kiemelt jelöltjei

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Az SZKT szombaton ünnepi ülést tartott Szatmárnémetiben. Az RMDSZ önkormányzati programját is bemutatták.


Kampánynyitóval egybekötött ülést tart szombaton, Szatmárnémetiben az SZKT. Az RMDSZ miniparlamentje ülésén bemutatkoznak a kiemelt polgármester-, megyei és helyi tanácsosjelöltjei. 

Az ülés Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai tájékoztatójával indul, ezt követi a politikai vita, valamint az RMDSZ önkormányzati programjának bemutatása. A szombati eseményen a jelenlévők határozatot fogadnak el a Gazdasági Tanács ajánlására.

10.35 Pataki Csaba Szatmár megyei szenátor a házigazda szerepében nyitotta meg az ünnepi ülést. A szokásos személyek mellett a Német Demokrata Fórum képviselőit, de még a sajtót is üdvözölte, akikkel megállapodást írtak alá. Tegnapelőtt volt 26 éve az RMDSZ első Kongresszusa. Csak úgy tudjuk megvalósítani a kitűzött célokat, ha erős önkormányzataink vannak, meg kell erősíteni az önkormányzati jelenlétet - mondta Pataki, aki szerint fontos cél visszaszerezni Szatmárnémeti polgármesteri tisztségét. 

Ez a mi napunk: Biró Rozália SZKT-elnök a munkálatokat megnyitó beszédében kiemelten üdvözölte a sajtót, és megköszönte, hogy hírt ad az eseményről. Majd felolvasta a napirendi pontokat, de most nem írjuk le, amit az SZKT elfogadott.

10:46 Kelemen Hunor politikai beszámolójával kezdődnek a munkálatok. Arról beszél, fájó az, hogy négy évvel ezelőtt az RMDSZ elveszítette Szatmárnémetit, és itt az ideje visszaszerezni. „Erre a célra megvan a megfelelő jelölt: Kereskényi Gábor” – mondta, és megtapsoltatta a jelöltet az SZKT-val. Lőn. 

A legfontosabb kérdés az, hogy vissza tudja-e állítani az RMDSZ az erdélyi magyarok biztonságérzetét. Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy árnyékjelentést nyújtottak be az ET-hez és felsorolta, amiről a dokumentumban is beszámoltak: éspedig azt, hogy milyen jogsérelmek érték a magyarokat az elmúlt időszakban. Most ezt sem írjuk ide le, mert van erről a dokumentumról egy kimerítő cikkünk

A szövetségi elnök szerint az Egyesült Államok külügyminisztériumának emberjogi jelentése is megerősíti azt, hogy a „rakétapajzs védelme alatt” nem lehet bármit elművelni a kisebbségi jogokkal. Kiállni, képviselni, kiharcolni – ez a dolga az RMDSZ a következő időszakban, mondta. 

Kelemen Hunor szerint ha a román-magyar viszonyban a fennálló keretek nem működnek, akkor új kereteket kell partnerségben kialakítani a többséggel, azonban ez a jelenlegi román politikai légkörben nehéz, mert most a célpont a kisebbség. Egy etnikumközi megállapodás most utópiának tűnhet, de az RMDSZ erről nem mondhat le, hiszen ez az útja a magyarok biztonságérzete megteremtésének, mondta a szövetségi elnök. 

A szövetségi elnök az RMDSZ kiemelt céljait ismertette: "esélyt, munkahelyeket a fiataloknak, hogy itthon marasztaljuk őket, rezsicsökkentést és több támogatást a családoknak, a nagycsaládoknak pedig kiemelt figyelmet. 

Létszükséglet számunkra, ezért a gyermekközpontú, minőségi oktatás megteremtésére törekszünk, illetve életerős vidéki közösségek kialakítására, amelyeknek partnere tud lenni az önkormányzat. Azt akarjuk továbbá, hogy épített örökségünknek védelmet nyújtsunk, az ország egyik legnagyobb kisebbsége, a roma közösség pedig úgy vehessen részt a munkaerőpiacon, hogy az a mélyszegénység felszámolását, a települések fejlesztését és az ország gazdasági fejlődését is szolgálja. Aki ezzel nem számol, az a jövő egy nagyon fontos kérdésével nem számol." 

Városnyi jelölttel vág neki a választásnak az RMDSZ, a jelöltek egyharmada új, fiatalok és nők erősítik a listákat. A magyar politikai riválisokkal próbáltak összefogni, kinyitották a listáikat, de nem rajtuk múlt az, ha nem tudtak megegyezni, mert voltak olyanok, akik saját politikai érdekeiket a közösség érdekei elé helyezték - mondta Kelemen. 

Kelemen Hunor teljes beszéde itt olvasható

11:00 Önkormányzati jelöltek bemutatkozójával folytatódik az SZKT. Elsőnek Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármesterjelöltje nyilván azzal kezdte, hogy vissza kell szerezni a várost a választásokon. Megtudtuk, hogy Dorel Coica jelenlegi polgármester Dr. Káosz néven fut, aki ezelőtt négy évvel megígért „mindent is”, azonban az sem mondható el, hogy semmit nem csinált, mert akkor azt állítanánk, hogy ugyanott tart a város, mint ezelőtt négy évvel. Azonban ez nem így van, ezen a helyzeten kíván Kereskényi változtatni, van egy szilárd elképzelése a arról, hogy hogyan mozdítsa ki a várost a holtpontról, amelynek Coica több kárt okozott, mint száz év alatt a Szamos. 

11:15 Micsoda véletlen: pont Szent György napjára szervezték az SZKT-t. Ezt a ziccert Antal Árpád sem hagyhatta ki, így köszöntötte a Györgyöket és elmondta, annak ellenére, hogy Szent György Napok zajlanak városába, ő mégis úgy döntött, hogy eljön az SZKT-ra, mert a székelyek sem érzik jól magukat, ha be vannak szűkülve a Székelyföldre, ha nincs meg az az érzés, hogy támaszkodhatnak másokra. 

Nem könnyű azoknak, mondta, akik önkormányzatokban dolgoznak, és ezt Bukarestből sokszor nem is látják. Ennek ellenére megéri ezt a munkát végezni. Az utóbbi időszakban az adott erőt neki, hogy a közösséget, a szövetséget maga mellett érezte, és az a tudat, hogy félelemre nem lehet építeni. 

Elmondta, eljött Sepsiszentgyörgy biztatását közvetíteni: sok sikert kívánt többek között Szatmárnémeti, Marosvásárhely visszaszerzéséhez. „Hajrá Szatmárnémeti, hajrá Partiun, hajrá Erdély!” – zárta beszédét Antal. Majdnem vastapsot kapott, de ezt megszakította az SZKT elnök, aki felkonferálta a következő jelöltet, Kolozsvár alpolgármesterét és polgármesterjelöltjét, Horváth Annát. Az alpolgármester elmondta, 15 év után a kolozsváriak visszanyerték hitüket városukba, ahol most a magyarok számára is jó élni, de még vannak javítanivalók, például a kétnyelvű táblák kérdését kell rendezni, az etnikai egyenlőséget el kell érni. „A magyarellenesség mellett másik kihívás a saját közösségünkből fakad, le kell küzdenünk a bizalmatlanságot, ennek a bizalomnak a felébresztése a jelöltek feladata” - mondta. Nemcsak azért akar tovább dolgozni, hogy az eddigi eredményeket megvédje, hanem nagyobb lendületet szeretne adni a magyar ügyeknek, erős és megkerülhetetlen képviseletet biztosítani a magyar embereknek. Ez nemcsak Kolozsváron tét, hanem egész Erdélyben, és ehhez mindenkire szükség van - zárta beszédét.

11:30 Arros Orsolya székelyudvarhelyi polgármesterjelölt örül, hogy itt lehet Szatmárnémetiben, de azt látja, hogy ez a város is rendbetételre szorul, akárcsak Székelyudvarhely. Szülővárosában van mire építeni: ismeri a helyi vállalkozó réteget, akik a régió motorjai, ismeri és értékeli a tanárok munkáját. Szétnézett: mi az ami nincs rendben. Arra a következtetésre jutott, hogy az emberek elveszítették a városvezetésbe vetett bizalmukat. Polgármesterként olyan várost akar, ahol a vállalkozók partnerek, szövetségesek, inkubátorház fogadja a fiatalokat, logisztikai központok működnek, terelőút tehermentesíti a városban a forgalmat, ahol rendes közvilágítás, sétáló utca van, ahol nem félti a gyermekeit.

11:37 Huszár István, Nagyvárad RMDSZ-es polgármester-jelöltje négygyermekes családapaként egy nagycsaládok számára is élhető Nagyváradot akar. A magyar oktatás fejlesztését, egyházak támogatását, adócsókkentést akar. Minőségi munkát vár el a városban dolgozó vállalkozóktól, mert az olcsó munkáról utólag mindig kiderül, hogy nem minőségi, és többe kerül. „Éltere kell kelteni a várost, vissza kell állítani patináját, építeni ell, nem rombolni, takarítani kell az utakat, nem karbantartani. A városnak teret kell adnia az egyháznak, az oktatásnak, a sportnak és ifjúságnak, teret a kultúrának” – foglalta össze, milyen Nagyváradot akar. 
11:42 Vákár István Kolozs megyei tanácselnök-jelölt szerint Erdély szíve Kolozsvár, de Kolozs megye olyan, mint sok kis bástya. Érdekes tapasztalat öt szavazattal vezetni 37-et – mondta arról a periódusról, amikor a nagy román pártok összerúgása miatt egy éven keresztül vezette a megyei tanácsot, amivel szerinte egy kis történelmet írt az RMDSZ. „Mi nem ígérünk semmit, hanem azt tesszük, amit eddig is tettünk.” 

11:47 Fazakas Miklós, Zilah polgármesterjelöltje a fiatalok szerepvállalását bátorította. „Senki sem születik tanácsosnak, polgármesternek, elnöknek vagy miniszternek, minden jelöltet évek alatt kell felépíteni. Merjünk bízni a fiatalokban, hogy amikor eljön az idő, felkészült jelöltjeink legyenek – mert egy jelöltet nem a kampányban kell kiképezni.” 

11:56 Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnökjelöltje szerint rég nem volt az RMDSZ-nek ilyen jó programja a helyi választásokról, mert a nagy kérdésekről szól, arról, hogy gyerekeink, unokáink vajon itthon fognak maradni, vagy nem. Arról, hogy mit tudunk tenni azért, hogy legyenek munkahelyek, hogy van-e jövőkép, hogy ne váljunk Skype-on kommunikáló szülőkké, nagyszülőkké. Kell betonozni, csöveket letenni, de az utóbbi tíz évben látjuk, hogy ez nem állítja meg az elvándorlás folyamatát – mondta. A tanácselnök szerint cél figyelni arra, hogy a helyi autonómia fogalma legyen megtöltve tartalommal. Egyik legfontosabb dolgunk, hogy azt tegyük, amit szeretnénk, amit szeretnének a választóink - mondta. Szerinte nyolc év alatt sikerült kialakítani egy egységes megyét, amelyben megszűntek a Csík-Udvarhely-Gyergyó ellentétek; „nálunk van emberség, van szolidaritás, és van szakmaiság”. Románia nagyot nyerne, ha ez a csapat vezethetné Erdélyt – kívánt sikert a jelölteknek, külön kiemelve „régi harcostársát”, Kereskényi Gábort, illetve Horváth Annát, aki „a csíki jó példa Kolozsváron”. 

11:58 Megkezdődik az RMDSZ önkormányzati választási programjának bemutatása, amelyet fejezetenként más-más személy mutat be. 

Antal Lóránt Miért-elnök az ifjúságpolitikát mutatta be az SZKT-nak. Szerinte nem igaz az a közvélekedés, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika. Támogatni kell az fiatalok itthon maradását. Olyan jelölteket támogatnak, akik kiállnak a fiatalok érdekei mellett. A fiatalok elvándorlása a legfontosabb probléma, de emellett vannak egyebek is, például a munkanélküliség, az alacsony jövedelmek: ez a három tényező összefügg, többnyire ezek miatt döntenek az elvándorlás mellett a fiatalok. Segíteni kell nekik lakáshoz jutni, állásbörzéket kell tartani, a fiatal vállalkozóknak adókedvezményeket kell adni, inkubátorházak létesítését kell elősegíteni. 

Biró Rozália a családpolitikát mutatja be. A dokumentum kiemelt figyelmet szentel a nők és a fiatalok támogatásának, érvényesülési lehetőségeik bővítésére, és arra, hogy a szakmai pálya könnyebben összehangolható legyen a családi élettel. Például a dokumentumból kiindulva olyan közpolitikák kidolgozását ösztönzik, amelyek lehetővé teszi a részmunkaidős állások, csökkentett munkaidős állások létrehozását. Fontos biztosítani a gyermeknevelési időszak alatt az állások fenntartását a szülő számára, és az egyszülős családokra és a hátrányos helyzetű családokra való koncentrálás is elengedhetetlen feltétele egy sikeres családpolitikának. A gyerekszám függvényében javasolják az államnak befizetendő adók különböző léptékű csökkentését, a nagycsaládosoknak bizonyos kedvezményeket biztosító kártyájának bevezetését. 

Szabó Ödön az oktatáspolitikáról és a rezsicsökkentésről beszél. "Arra kell figyelnünk, hogy a minőségi válozás is megtörténjen az oktatásban, miután az elmúlt 26 év tanügyi reformjai szinte teljesen szétverték azt." Az RMDSZ gyermekközpontú oktatást akar, azt akarja, hogy az anyanyelvű oktatás ne csak egy Alkotmányban rögzített jog legyen, hanem kötelezően alkalmazandó legyen miniszter számára, akkor is, ha ez többletköltséggel jár, hogy ne szüntessenek meg osztályokat, ne zárjanak be iskolákat. A román nyelv oktatására használt módszertan alkalmatlan a nyelv elsajátítására, ősztől a negyedik osztályosok már speciális könyvbl tanulhatnak. Az oktatási infrastruktúrán is javítani kell, mert sportpályáink vannak, de vajmi keveset költöttek az elmúlt 25 évben a laborok fejlesztésére. 

A rezsicsökkentésről: "azon kevés programok egyike, amelyet országosan el tudtunk fogadtatni: ma, ha kinyitják a csapot, 9%-os áfát fizetnek a vízre." Szabó Ödön azonban hozzátette: sajnos ezt sem egészében vették át, mert a befolyó vízért 9%-os fizetünk, de kifolyóért (a szennyvízért) már 20%-ot. 

Tánczos Barna a vidékfejlesztési program bemutatásakor elmondta, a magyar közösség képviselőinek ki kell állniuk a vidék mellett. Elmondta, a helyi képviselők ismerik a legjobban a vidék problémáit, amelyeket helyi, megyei és országos szintre kell emelniük. Rendezni kell a birtokviszonyokat, noha nem lesz könnyű feladat: az erre vonatkozó törvények nem rosszak, hanem katasztrofálisak. Hangsúlyozta, ezzel együtt meg kell oldani ezeket a problémákat, mert a gazdaemberek akkor fogják magukat biztonságban érezni, ha tudják, hogy birtokolják a földjüket, ami még generációkon keresztül a családjukban marad. Fontos, hogy a háztáji gazdaságok részesüljenek támogatásban, nem pedig a mamutvállaltokat, ezekhez pedig meg kell találni a forrásokat, le kell hívni a támogatásokat. 

Hegedüs Csilla az örökségvédelmi fejezetet mutatja be, a Kolozsvár központjában megesett műemléképületek rombolásával vezeti fel. Az RMDSZ műemlékvédelmi szakértőkkel konzultálva a 153-as törvény megváltoztatását javasolja a következők alapján: 

-a történelmi városközpontok felújítása közügy, ezért költségvetési forrásokból fedezendő 

-szakembereket kell felkérni a felújítás megtervezésére és a munkálatokra 

-minden tulajdonos anyagi lehetőségeihez mérten járul hozzá a polgármesteri hivatal által végzett felújításhoz: az alacsony keresetűek minimális összeggel, a cégek a teljes felújítási költségeket legyenek kötelesek állni. 

Cseke Attila az önkormányzati keretprogram-tervezetet mutatta be. Örvendetesnek nevezte azt, hogy a jelöltek egyharmada fiatal és megnőtt a nők száma is a listákon. Elmondta továbbra is probléma a decentralizáció hiánya, sokan beszélnek arról, hogy fontos a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartása, de kevesen tesznek ezért. Hangsúlyozta, nem az a hatékony, amikor az adóhivatal központosít, és a székelyföldi közepes vállalkozások arra kényszerülnek, hogy ügyeiket Brassóba intézzék. Decentralizáció az, amikor közel a hatóságok kerülnek az emberekhez. 

Kelemen Hunor a politikai vita során elmondta, mért nincs jelen az SZKT-n két kiemelkedően fontos település polgármesterjelöltje, Ráduly Róbert és Soós Zoltán: egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak itt lenni, viszont lélekben itt vannak. Hangsúlyozta, Soós Zoltán függetlenként indult, mert a marosvásárhelyiek azt mondták, hogy azok is könnyebben rászavaznak, akik nem szavaznának az RMDSZ-re. Ezt az RMDSZ vezetősége elfogadta, ezért Soós független jelölt lesz, és a tanácsosi listán az RMDSZ támogatói a tulipánt kereshetik. 

Örül, hogy Ráduly Róbert indul, mert bebizonyította, hogy Csíkszeredának jó gazdája, és annak is örül, hogy Antal Árpád is vállalta az indulást. "Feltették azt a kérdést, hogy mi van ebben az országban. Azt a kérdést senki nem teszi fel, hogy a jelentkezési határidő lejárta előtt néhány nappal egyesek még mindig azon gondolkodnak, hogy egy- vagy kétfordulós lesz a polgármester-választást. Hogy jut el ide egy ilyen ország? Május 4-én már kampány van, de erre az időszakra tűzte ki az Alkotmánybíróság, hogy ebben a kérdésben dönt. Ki kell mondani, hogy ha az Alkotmánybíróság a kétfordulós választás mellett dönt, akkor június 5-én nem lesz önkormányzati választás, mert az alkotmánybírósági döntést követően nem lehetne újraszervezni, mert a procedúrára nem maradna idő". 
 

transindex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

pinupcasino777 2022.01.20 23:31:46
Игровые автоматы https://pin-up-casino.cyou/ Казино имеют официальную лицензию и стабильно выплачивают игрокам их выигрыши!

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjuknep


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

sürgős kölcsönre van szüksége karácsonyra? Komoly pénzügyi kölcsön most az Ön számára. Alacsony kamat és kedvező ellátási (...)

Jelentkezzen itt a gyors és egyszerű kölcsönért Jó nap, Jelentkezzen itt gyors és egyszerű, stressz és fedezet nélküli hitelért, 5000 (...)

Szüksége van sürgos pénzre? Szüksége van sürgos pénzre? Szüksége van sürgos pénzre? A pénzt a legkedvezobb (...)

adj fel hirdetést
nep

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok
no
tajkepfesto300-200

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

Gyors pénzhitel-ajánlat súlyos (...)

Jerryprene Megmenthet az okostelefon az (...)

Если есть дорогая (...)

Inebram A pribékfalvi Teleki-kastély

https://newfasttadalafil.com/ - cialis (...)

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

Barrypef Megmenthet az okostelefon az (...)

online dating sites for free in india (...)

Budaigezane Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti (...)

embonse Az olimpiák történetének első (...)

https://newfasttadalafil.com/ - cialis (...)

Inebram Harmadik napja kétszáz felett a (...)

Pebklb https://newfasttadalafil.com/ - (...)

Exivy Megmenthet az okostelefon az (...)

доставка сборных (...)

Zragnag Csíksomlyói ferences szerzetesek: (...)

inoffensive cialis 20 mg 4 tablet (...)

Zragnag Tudja-e, hogy mikor fog megsemmisülni (...)

outro non prescritpion cialis (...)

Zragnag 300 éves születésnap Nagybányán

gaphillip cialis 20 mg 4 tablet users (...)

Zragnag A hűvös idő ellenére is bulival (...)

beautivul purchase cialis online (...)

Zragnag Tudja, hogy melyik hírességre (...)

perlindungan cialis side effects last (...)

Zragnag Ha a fertőzöttek száma csökken, (...)

tenuous buy cialis online site osciez (...)

Zragnag Ne engedje, hogy a stressz az (...)

jakakoliv cialis free trial bypas (...)

Zragnag Grecsó Krisztián: az örökbefogadás (...)

connick cialis black soullast your (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

nep
Reklam
Reklam
banyavidek