rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kányádi Sándor első köztéri szobrát Nagygalambfalván állíttatták

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Születésének 90., síri nyugalmának első évfordulóján előbb istentiszteleten emlékezett Kányádi Sándor költő szülőfalujának népe, a testvértelepülési küldöttségek és a vendégek, majd a helyi általános iskola udvarán felavatták a község legnevesebb szülöttének első köztéri szobrát.


A 20. század második felének legjelesebb erdélyi lírikusáért, a határtalan magyarság szóvivőjéért szólt Czapp József mikepércsi református lelkész és a gyülekezet imája a református műemléktemplomban. Azért is hálát mondtak, hogy a „véreink közül való”. Nagygalambfalván „tarisznyálták fel becsületből”, és elismertté válhatott Szabófalvától San Franciscóig – hangzott el a Sándor Irén nyugalmazott tanár által fogalmazott méltatásban. Korokon átívelő, maradandó üzenete: az igazmondás erkölcsi kötelesség minden időben. Hatalmas ívű, gazdag életpályája után oda tért vissza, ahonnan indult.

Költészete az egész magyarság öröksége – mondta Bálint Hajnal, a helyi általános iskola igazgatója. Gyerkó Levente galambfalvi polgármester emlékeztetett, amióta a költő végső nyughelyévé vált a családi sírkert, nap mint nap sok tisztelője rója le kegyeletét. A szoboravatás több folyamat kezdetét is jelenti: a napokban elkezdődik az iskolaépület felújítása, aminek végeztével a tanintézet felveszi a költő nevét. Egykori utcája szádán az öreg kutat visszaállítják hajdani formájába, és a bánatos királylány kútjának vizéért sem kell majd messzire menni. A Kányádi-emlékpark és -emlékház kialakításáról is folynak az egyeztetések – adta hírül a polgármester.

Demeter Leventének, Hargita megye megbízott főtanfelügyelőjének mint „tiszteletbeli galambfalvinak” ez volt az első közszereplése. Kiemelte: a diákok szerencsések, hogy tanulmányaik során jelen lehetnek ezen a jelentős eseményen – Kányádi követendő példát állít eléjük. A csomafalvi származású, Budapesten élő Polgár Botond szobrászművész, az alkotás készítője személyesen is ismerte a költőt, mély benyomást tett rá vibráló személyisége, páratlan előadó-képessége – mondta el Bálint Hajnal igazgató. Mint megtudtuk, a művész a megbízást a tavalyi év végén kapta Budavár polgármesterétől.

A szobor a személyes élmények és a Haáz Rezső Múzeumban megrendezett Kányádi emlékkiállításon látott portrék szintéziseként jött létre. A művész, saját bevallása szerint egy kortalan Kányádi portré megalkotására törekedett, létrehozását ajándékként éli meg, A mellszobor bronzból készült, talapzata málnási andezit. Az avatóünnepségen a szobrászművész elszavalta Kányádi Posztumusz című költeményét. A költő húga, Róza néni kérésére Benedekfi Anna nyugalmazott tanító elénekelte egykori kedvenc nótáját, a Mindig közétek vágyódom kezdetűt. A szőlőfalu-ihlette verseit a Nagygalambfalvi Általános Iskola diákjai mondták el. Maradandó élményt nyújtott a nagyszámú megemlékező számára Kányádi Szilárd színművész, a Csíki Játékszín igazgatója a Fekete-piros cím költeménnyel, illetve Vetési Nándor színművész a megzenésített verscsokrával. Az egyházközség dalárdája Máthé Aliz vezényletével kórusművekkel tisztelgett a költő emléke előtt.

A koszorúzás során elsőként Kányádi egykori kedvence virágát, a muskátlikat helyezték el a helybéliek a talapzaton, aztán a testvérgyülekezetek, Mikepércs és Gyöngyöstarján képviselői és közéleti személyiségek rótták le kegyeletüket. Hétfőtől elkezdődik a gyermekek számára Nagyvölgyszádán a 10. bibliai- és sátortábor, amelyet a költő halálának első évfordulója alkalmával idén egy héten át Kányádi-emléktáborként tartanak – tudtuk meg Kányádi György helyi református lelkipásztortól.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek