no
2024. április 23., kedd Béla napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kása Dávid kiállítása után, már szerdától kezdve koncerteken is részt lehetett venni a 16. Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napokon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szerdán a Teleki Magyar Házban megnyílt Kása Dávid szobrászművész kiállítása, és folytatódtak a FF Diáknapok. Szerdán lépett fel a Legbelsőkör és a Haraszti Ádám Projekt, csütörtökön pedig a Szentháromság-templomban Dragoș Teodóra és Mészáros Gergely, a nagyszínpadon az Adamantium és a Bagossy Brothers Company koncertezett.


Szerdán, este 6 órától Kása Dávid szobrászművész 70. születésnapja alkalmából szervezett kiállításán, miután fellépett a Németh László Elméleti Líceum kórusa, Dávid Lajos, a Teleki Magyar Ház vezetője köszöntötte a közönséget, majd elmondta, hogy a művésztelepi festőművészet mellett, a szobrászművészetnek is kiemelkedő szerepe volt. Ezután Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke mesélt a három évvel ezelőtti sárospataki Kása kiállításról, a Kása és közte létrejött barátságról, a művészet befogadásáról és a kiállítás gyönyörű elvonatkoztatásairól.

Ezek után, Feledy Balázs művészettörténész szolgált kielégítő ismertetővel. Elsősorban hangsúlyozta, hogy fájdalmas volt az elmúlt másfél év a képzőművészeti ágazatoknak, viszont örülni kell, hogy a művészet ereje össze tud kötni mindenkit, és szerinte ez a kiállítás volt a legfontosabb az összes közül a fesztiválon. Majd ezután ismertetett néhány életrajzi adatot Kása Dávidról. A Művésztelepért jött Nagybányára 1968-ban, 17 éves korában, először festeni. Később Kondrák Károly szobrászművész tanítványa lett, és 20 évig együtt dolgoztak. Kása organikus szobrász, munkásságában jelen van a forma, a tér és az anyag szeretete, de emellett a szimbólumszerűség is, ami könnyen értelmezhető és élvezhető a beleérzés által. A márvány, mint ősi és komplex anyag használata az egyszerűséget jelképezi, a márvány továbbá a tiszta eszmények hordozója is lehet, jól megmunkálható, fényezhető. Ez a fajta kőzet könnyebben elérhető itt a környéken és Erdélyben. Kása a pozitív értékek szobrásza, még ha néhol megjelenik a dráma is, a gondolkodó szobrász és az anyag különleges találkozása jön létre. Elmondta, hogy Kása művészeteszménye szerint csak az lehet magas rendű művészet, ahol sok munka volt befektetve. A művészettörténész még kiemelte, hogy Kása szobrászatában a tisztaság és keménység, illetve az izgalmas felületek jelennek meg. A fizikum nagyon fontos, de inkább a lágy formák művészete van jelen, mivel Kása annak ellenére, hogy nézeteiben nagyon kemény, a szobrászati formáiban nagyon is lágy tud lenni. Továbbá, szobrászatára jellemző az egyenletes magas minőség, a régi és új szobrok szellemi íve pedig nagyon jól összetalálkozik. Fontosak a szobrok címei is, és egyúttal a szobrok magyar, nemzeti és internacionális nyelvezettel üzen mindenkinek. Kása az elmúlt 50 év rendkívüli értéket termelt, ami a miénk, de mindenkié is, és nagyon erős jelet hagyott munkásságával maga után. Feledy kiemelte, hogy a Kása folyamatosan publikált esszéket, könyveket, cikkeket és kritikákat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy élénk legyen a művészet. Kása is hosszasan megköszönte a közönség és a meghívottak jelenlétét, és hangsúlyozta, hogy ideje volna a nagybányai művészetnek egy másik irányba gondolkodnia. Balog Brigitta, a Németh László Elméleti Líceum kórusának tagja is fellépett néhány népdallal.

Szerdán a diáknapozók süteményt kellett sütniük megadott alapanyagokból, csütörtökön pedig a City Tour keretében képeket kellett készíteniük a város különböző pontjain. Ugyancsak csütörtökön a Máramaros Megyei Magyar Vállalkozók Egyesületének elnöke, Fodor Melinda átadta Pintér Emesének és Vincze Dávidnak, a két legügyesebb IX. diáknak az ösztöndíjakat.

A Legbelsőkör saját és más együttesek feldolgozásait adták elő szerdán, míg a Haraszti Ádám Projekt koncertje elvitt a vokál nélküli zene világába. Csütörtökön Dragoș Teodóra és Mészáros Gergely a Szentháromság-templomban különböző klasszikus, illetve vallásos zenét adtak elő. Az Adamantium nagybányai együttes koncertje kedvezett az igazi rockereknek, a Bagossy Brothers Company pedig hatalmas bulit csapott a már instabil idő ellenére is. DJ Loady szabadtéri bulijának még a zúgó eső sem vethetett véget.

A pénteki nap folyamán folytatódnak a Diáknapok, beszélgetések lesznek, Kiss Adél kiállítás, a Szatmárnémeti Filharmónia koncert, Experijam és Aurevoir koncert is lesz.

 

 

Mihály Kriszta – Nagybánya.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek