rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kelemen Hunor: a PSD támogatása nélkül nem lehet beiktatni az új kormányt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kelemen Hunor szövetségi elnök kedden közölte Klaus Johannis államfővel, hogy az RMDSZ csak a miniszterjelöltek és a kormányprogram ismeretében dönt a Nemzeti Liberális Párt kormányának támogatásáról. A politikus szerint a Szociáldemokrata Párt szavazatai nélkül nem lehet majd beiktatni az új kabinetet.


„Elmondtam az államfőnek, hogy nem adunk biankó csekket senkinek. Nem mondjuk az új kormányra azt, hogy nem és azt sem, hogy igen, amíg nem tudjuk, hogy kik lesznek a tagjai, milyen programmal állnak elő, milyen döntéseket terveznek a következő egy évben” – jelentette ki kedden a Maszolnak Kelemen Hunor, miután az új kormány alakításáról tárgyalt Klaus Johanisszal.

Az RMDSZ elnöke elmondta: számukra fontos szempont, hogy az új kormány ne módosítsa sürgősségi rendeletekkel a választási és az igazságügyi törvényeket. Megerősítette, hogy az RMDSZ ellenzi a kétfordulós polgármester-választás több párt által is szorgalmazott bevezetését, de emlékeztetett, hogy álláspontjuk ebben az ügyben már hosszú ideje ismert. Hangsúlyozta, az RMDSZ a helyhatósági választási törvény parlamenti úton történő módosítását is ellenzi.

Arra a kérdésünkre, milyen esélyt lát jelenleg arra, hogy a Nemzeti Liberális Párt kormányát beiktassa a parlament, az RMDSZ elnöke kijelentette: csak akkor tud megalakulni az új kabinet, ha ezt a Szociáldemokrata Párt (PSD) is támogatja. Kelemen emlékeztetett: a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) előrehozott választásokat akar. „Ha valóban ezt akarja, akkor nem szavazza meg a kormányt. Ha pedig megszavazza, akkor demagóg volt és hazudott, mert nem akar előrehozott választást” – magyarázta. A politikus szerint a PNL a kormány beiktatásához szükséges szavazatokat a PSD segítségével fogja pótolni. „De az várható volt, hogy ismét összeáll a PNL és PSD alkotta Szociálliberális Szövetség (USL)” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Mint ismert, hétfőn és kedden egy második tárgyalási fordulót tartott az államfő a parlamenti pártok vezetőivel az új kormány megalakításáról. Hétfőn a Népi Mozgalom Pártja (PMP), a Pro Románia párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökével találkozott Klaus Johannis. Kedden Ludovic Orban PNL-elnökkel, Dan Barnával, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökével és Kelemen Hunorral konzultált. Az államfő már a Dăncilă-kormány múlt heti bukása után értésre adta, hogy várhatóan a PNL és Ludovic Orban alakíthat új kormányt, csak még az a kérdés, hogy „egyszínű” lesz-e a kabinet, vagy más pártokat is bevonnak. És nyilván az is kérdés, hogy ez a kormány megkapja-e majd a beiktatásához szükséges számú szavazatot a parlamentben, mert a támogatását a pártok egymásnak ellentmondó feltételekhez kötik. Klaus Johannis kedden 17 órakor egy sajtónyilatkozatban nevesíti a miniszterelnök-jelöltjét. A kormányalakítással megbízott jelöltnek tíz napja lesz, hogy a parlament elé járuljon, és bizalmat kérjen kormánya névsora és programja számára.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek