rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kolozsvári metró: öt év múlva már „mozogni fog valami” a föld alatt a végleges projekt szerint

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Közvitára bocsátotta a kolozsvári önkormányzat a metróterv véglegesnek szánt projektjét. A tervezők ez alkalomból számos részletet ismertettek.


Ionel Oprea projektvezető a pénteki eseményen arról tájékoztatott, hogy az első, Szászfenes–Kolozsvár-metróvonal becsült összköltsége csaknem 1 milliárd 730 millió euró. A tervezők összesen 1820 hektárnyi területet vizsgáltak, 507-et Szászfenesen, 1313-at pedig a kincses városban – számolt be több helyi sajtóorgánum. A metróvonal 21 kilométeres lesz, amelyet – a megvalósíthatósági tanulmány szerint – 2030-ban naponta több mint 160 ezer utas vesz majd igénybe. A földalatti ekkor ötszázalékos forgalomcsökkenést eredményezhet Kolozsvár „felszínén” (mintegy 30 ezer gépkocsival kevesebb közlekedhet a városban naponta), 2060-ban pedig már 10 százalékosat.

A metróvonal 19 megállóval és egy felszíni kocsiszínnel rendelkezik majd, ahol 26, egyenként háromvagonos, 51 méter hosszú, 540 férőhelyes szerelvényeket állomásoztatnak. A járművek vezető nélküliek lesznek, maximális sebességük 80 kilométer/óra. A metrónak összesen csupán mintegy 515 alkalmazottja lesz, ami a napi utasszámmal összevetve arányaiban háromszor kevesebbet jelent, mint például a bukaresti metró esetében. A kolozsvári földalatti hatékonysága e tekintetben a londoni metróéhoz hasonló. A projekt teljes megvalósítása 128 hónap. A tervek szerint a pályázati versenykiírás 14 hónapot tarthat, a tervezés és a megvalósítás pedig 96-ot, 2023-tól 2030 decemberéig. Az első kilenc megállót és a járműtelepet azonban – a rendkívül optimista tervek szerint – már 2026 végén átadhatják az első, 9,16 kilométeres vonalon, a Monostor negyedtől Szoporig. A többi 2030 végéig készül el.  A sokak által még most is hihetetlennek tartott gigaprojekt egyébként számos kritikát kapott. A legtöbben attól tartanak, hogy a nagyszabású munkálatok évekig lebénítják a kolozsvári közlekedést a város legforgalmasabb pontjain, ahol nyílt felszíni fúrásokkal szándékoznak kialakítani a megállókat. A tervezők ugyanakkor azt ígérik, bár valóban a föld felszínén dolgoznak majd, mindez nem fog jelentős fennakadásokat okozni a forgalomban. A műemlékvédőknek pedig azt üzenték, hogy a kiemelt fontosságú épített örökség alatt húzódó útvonalakon fokozottan odafigyelnek a rezgésvédelemre. Civilek most azt is nehezményezték, hogy a közvitát későn írták ki, hiszen az Európai Bizottságnak már korábban benyújtották a projektet az országos helyreállítási terv keretében. Egyébként – amint arról beszámoltunk – aggodalomra adott okot, hogy a metróépítési terv a vártnál jóval kevesebb uniós támogatást kap, de Emil Boc polgármester szerint nincs miért izgulni, ugyanis a nagyberuházást több forrásból finanszírozzák.

Az európai uniós támogatással lebonyolítandó országos helyreállítási terv 2026-ig valamivel több, mint 300 millió eurót biztosít a kolozsvári metróépítésre, ami az első szakasz megvalósításához szükséges összeg alig harmada. Civilek arra figyelmeztettek, hogy az Európai Bizottsághoz benyújtott pályázatban már nem szerepel tételesen, miszerint 2026 végéig át is adják a vonalat, tehát addigra be is indul a metró.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek