rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Lassan „elfogynak” a forradalom előtt végzett tanárok, nagy béremelést sürgetnek a kezdő pedagógusoknak

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Néhány éven belül valamennyi tanár nyugdíjba vonul azok közül, akik még 1989 előtt végeztek – hívta fel a figyelmet Măriuca Talpeș, a pedagógusmunka elismerését, népszerűsítését célul kitűző Merito egyesület alapítója. Ahhoz pedig, hogy megfelelő hozzáállású utánpótlás érkezzen, sürgősen meg kéne emelni a kezdő tanárok fizetését – véli az oktatási szakember.


Măriuca Talpeș a Román Televízió egyik műsorában jelezte, a következő tíz évben valóban mintegy 60 ezer pedagógus vonul nyugdíjba – a mostani oktatók csaknem fele –, amivel alapvetően nem lenne gond, hiszen az oktatási rendszer minden bizonnyal „kitermel” ugyanennyi tanárt. Az viszont nagy kérdés, hogy milyen fokú felkészültséggel, hozzáállással, elhivatottsággal rendelkeznek majd az utódok, akik számára vonzóvá kell tenni a pályát. A Merito nevű projekt ötletgazdája kijelentette, a súlyos problémák elkerülése érdekében azonnal növelni kellene a kezdő oktatók minimális fizetését, amely 2600 lej, mégpedig a nettó átlagbér értékére, azaz a jelenlegi 3900 lejre.

A nagy lemaradás ugyanis azt eredményezi, hogy a frissen végzett pedagógus a minimális fogyasztói kosár értékénél (augusztusi adatok szerint 3300 lej) húsz százalékkal kevesebbet keres. Măriuca Talpeș azt is nehezményezi, hogy egy pedagógus fizetése nem a teljesítménye, hanem a kora szerint nő. „Szeretned kell a hivatásodat, karriertervet kell készítened, és ha eredményes a gyerekekkel végzett munkád, akkor nőnie kell a fizetésednek” – vélekedett a szakember. Aki szerint 1989 előtt még nagyon sokan választották szenvedéllyel a tanári pályát, viszont a rendszerváltás után rengeteg olyan fiatal fordult el tőle, akiknek ott lett volna a helyük – nem csoda, hiszen sokáig 100 dollár alatt volt egy kezdő fizetés. Emiatt sok olyan munkavállaló került be a tanügyi rendszerbe, aki nem igazán volt oda való – nyilatkozta a Merito alapítója. „Manapság kevesen ajánlják, hogy tanár légy, mert a pedagógusok nem érzik, hogy értékelnék munkájukat, sem az osztályban, sem pedig a kollégák, az igazgató vagy a teljes társadalom. Nem éreznek elismertséget.

"És akkor azt mondják: ne menj oda, mert nehéz élet vár rád. Miközben az elitet kéne bevonzani" – jelentette ki Măriuca Talpeș. Hozzátette: ha nem növelik meg a kezdő tanárok fizetését a jelenlegi összegről az átlagbérre, azaz 2600-ról 3900 lejre, akkor nem sikerülhet bevonni az oktatási rendszerbe az egyetemek értékes hallgatóit, akik szenvedélyesen dolgoznának a gyerekekkel.

„Mert felmerül bennük: »vajon kell egy másodállás is, miből fizetem az albérletet, miből veszek ennivalót, ruhát, amivel iskolába mehetek«, és így tovább. Egyszerűen nem hozhatsz olyan kemény döntést, hogy egy rosszul fizetett állást választasz, bármennyire is szeretnéd” – érzékeltette a helyzet visszásságát a TVR műsorában Măriuca Talpeș.

A Székelyhon tavaly szeptemberben szintén arról írt: a mindenkori áltagbérhez kötné a kezdő tanárok fizetését a készülő tanügyi törvény, ami azt jelentené, hogy nem 2400 lej körül keresne egy pályakezdő pedagógus, hanem 4000 lejnél kezdődne a juttatása. Ettől a jelentős fizetésemeléstől várnák, hogy többen válasszák a tanári szakmát, és ne az menjen pedagógusnak, akinek nincs más lehetősége.

(Forrás: kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek