Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megmenthet az okostelefon az erőszaktól?

| Vélemények 13 | Nyomtatom | A+ | A-

Hogy reagálna egy szexuális erőszakra készülő támadó, ha kiszemelt áldozata hirtelen felmutatná az okostelefonját, és a képernyőn feltűnne egy rendőr, aki egyenesen hozzá kezd beszélni? Ha azt mondaná, vagy meghátrál most, vagy biztosra veheti, hogy elkapják és megbüntetik? Sarkon fordulna? San Franciscóban kitaláltak egy applikációt, az OnCamera-t, amely ilyen védelmet kínál a használóinak. Jól hangzik, de nagyon sok a buktató. Jobb ötlet lehet barátokból csinálni távgardedámot az okostelefonnal.


Kihalt parkolóház, nyílik az ajtó. Belép egy magányos nő, halad az autója felé, mikor hirtelen oldalról, az oszlop takarásából feltűnik egy sötét ruhás figura. "Mit tennél, ha egyes egyedül lennél valahol...  Aztán már nem?" - jelenik meg a kérdés a baljós jelenet felett: így kezdődik a reklámvideója az OnCamera nevű okostelefonos alkalmazásnak.

Az OnCamera az egyik legújabb próbálkozás azonak az appoknak a sorában, amelyek így vagy úgy, védelmet kínálnak használóiknak a szexuális vagy más jellegű, erőszakos támadások ellen. Az alapgondolata: elriasztani a támadót, mielőtt még bármit tenne. Ezt pedig a következőképp érné el:

  • Az app használója egyetlen gombnyomással élő, kétirányú videókapcsolatot hoz létre egy rendőrnek látszó, akként viselkedő, akként beszélő emberrel.
  • A telefont a fenyegető alaknak szegezi. A képernyőn megjelenő rendőrszerű ember egyenesen hozzá kezd beszélni. Felszólítja, hogy hátráljon meg, mielőtt késő lenne, és elmagyarázza, hogy:
  • a telefon a gombnyomás után mindent felvesz. A hangot, a képet nemcsak streameli, hanem el is menti, hogy ha mégis bűncselekmény történik, a vádemelésnél használni lehessen.
  • És eközben a központból a telefon gps-koordinátáit használva azonnal a helyszínre irányítják a hatóságokat, ha szükséges.

Ha most elmész, szabadon távozhatsz. Ha kitartasz, minden törvényes eszközt bevetünk ellened. A rendszerünk aktiválódott. Ne kövess el hatalmas hibát, ami a hátralevő életedbe kerülhet

– dörög a feltartott telefonból a sötét alak felé az OnCamera reklámvideóján. A reklámban a történet természetesen úgy folytatódik, hogy az illető sarkon fordul, sietős léptekkel otthagyja a nőt, aki a szívéhez kap, és megkönnyebbülten nagyot sóhajt.

Percenként 10 dollár

Az appot azzal hirdetik, hogy tízszer gyorsabb, mint hívni a 911-et, ahol várni kell, amíg kicseng a telefon, mire ténylegesen kapcsolnak valakit, mire az ember elmagyarázza, mi történik vele és hol van, és – főleg – mire ki is érnek a helyszínre a rendőrök.

Az OnCamera mögött egy San Franciscóban regisztrált cég áll. Az app egyelőre tesztelési fázisban van, a beta verzió egy ideig ingyen letölthető volt az Egyesült Államok egyes részein, de most éppen nem az. Az OnCamera honlapján azt írják, hogy ha épp nem lehet megtalálni se az App Store-ban, se a Google Playben, akkor az azért van, mert korlátozzák a letöltések számát, amíg bővítik a kapacitást. Az app Facebook-oldalára februárban posztoltak utoljára.

A hozzászólók közül sokan azon hőbörögnek, hogy az alkalmazás milyen drága. A "teljes védelem" nevű csomag havi 17.99 dollárba, azaz nagyjából 5 ezer forintba kerülne majd, ennyiért akárhányszor, akármennyi időre működésbe hozható lenne az app, legalábbis ha – ahogy az apróbetűs részben írják – az OnCamera embere úgy ítéli meg, hogy a hívó tényleg veszélyben van. Vagyis viccelődni, telefonbetyárkodni nem lehetne büntetlenül. A havi 5 percet garantáló csomag 8 dollárba, körülbelül 2250 forintba kerülne, de lehetne olyan csomagot is választani, amelynél csak a tényleges hívások után kellene fizetni, akkor viszont percenként 9.99 dollárt, körülbelül 2800 forintot.

"Szóval ha fegyvert szegeznének rám tíz percen keresztül, azt 99.99 dolláromba kerülne? Ha ez a technológia elérhető, miért nem használják már a rendőrkapitányságaink, miért nem ingyenes szolgáltatás?" - kérdezte az egyik facebookos kommentelő.

Nem rendőr, de úgy csinál

A rendőrségnek hivatalosan semmi köze nincs az OnCamerához. A vészhelyzetben bejelentkező emberek öltözéke első pillantásra egyenruhának látszik, és ennek megfelelően is viselkednek, úgy, mintha hatalmi pozícióban lennének, de ők nem rendőrök, legalábbis nem aktív rendőrök. A cég ugyanakkor azt állítja róluk, hogy rendőri kiképzés és általában több évtizednyi aktív szolgálat van a hátuk mögött.

"Nem a rendőrkapitányságnak, hanem neked dolgoznak" - ezzel a fordulattal próbálják előnyként beállítani, hogy nem a rendőrség aktív emberei dolgoznak nekik. Ez például szerintük azért fontos, mert az ő alkalmazottaiknak- a valódi rendőrökkel ellentétben - nincs olyan kötelezettségük, hogy a segítségkérővel szemben is intézkedjenek, ha netán valami illegális dolgot követ el.

Inkább a paprikaspray?

Egy kisebb amerikai lap, a Valley News az egyik nézője, egy fargói kétgyerekes anya kérésére utánajárt, mit szól az apphoz a rendőrség, támogatja-e. A márciusi riportjuk szerint – legalábbis a megkeresett helyi kapitányság – egyáltalán nincs elájulva. Joe Anderson, a fargói rendőrség vezetőhelyettese szerint van pár szépséghiba, például az, hogy fogalmunk sem lehet róla, milyen szintű kiképzésen esett át a rendőrnek látszó segítő, de ennél is nagyobb baj, hogy - ahogy Anderson fogalmazott  -

ha valaki meg akar támadni, meg fog támadni,

függetlenül attól, hogy van a kezünkben egy mobiltelefon, amin valaki azt mondja, hogy "állj, hátrálj". A riportban a rendőr arra biztatott mindenkit, hogy inkább figyeljenek oda a környezetükre, és gyakorolják be az olyan önvédelmi eszközök használatát, mint mondjuk a paprikaspray.

Éles helyzetből vett pozitív vagy negatív tapasztalatokat nem nagyon találni az OnCameráról. Az app honlapján van egy videóüzenet az egyik nekik dolgozó férfitól, egy bizonyos Dominic Yintől, aki állítása szerint több mint 20 éven át dolgozott rendőrként. Ő elmesél egy sikersztorit, de az a lehető legáltalánosabb, minden konkrétum nélkül: „egy személy” sétált az utcán, szembekerült támadókkal, megnyomta a gombot a telefonján, létrejött a kétirányú videókapcsolat, a támadók megértették a helyzetet, és meghátráltak. „Mindenki megfutamodik” - jelenti ki magabiztosan Yin.

Van idő a telefonhoz kapni?

A  parkolóban játszótó reklámvideóban ekkora ígéretet nem vállalnak be, inkább ezt a kérdést teszik fel:

Mi lenne, ha csak az erőszakos bűncselekmények 10 százalékát meg tudnánk állítani, még mielőtt megtörténnének?

Az Index által megkérdezett kriminológus szerint a reklámvideóban bemutatottaknak csak akkor van relevanciája, ha nem váratlan a támadás, mondjuk ha valaki időben észreveszi, hogy követik, és van ideje felkészülni egy esetleges támadásra. Váratlan támadáskor szerinte nincs idő arra, hogy az ember applikációk után kutasson a telefonján, feloldja a zárat, beüsse a kódot.

ff

Fotó: oncamera.co

Kérdéses szerinte az is, hogy a támadó, aki izgatott állapotban van, mennyire fogja fel a telefont látva, miről van szó, és ha fel is fogja, elhiszi-e, amit mondanak neki a képernyőről. További probléma, hogy az OnCamera racionális mérlegelést feltételez, pedig - mondta a kriminológus - "nagyon sok esetben ez pont hiányzik".

A hamis biztonságérzet is csapda

Szerinte ha csak egy ember megment az app, akkor már nem mondhatjuk azt, hogy felesleges, és fontos az is, hogy bizonyítékot szolgáltathat büntetőeljárásban, de akár veszélyessé is válhat, ha a használóját hamis biztonságérzetbe ringatja.

Egyébként a videón látható helyzet eleve nem tipikus: a legtöbb agresszív bűncselekménynél a támadó ismeri áldozatát, és többnyire nem nyílt utca, nyilvános hely a helyszín, hanem zárt tér, magánlakás, mondta. A kriminológus családon belüli erőszaknál nem tartja életszerűnek, hogy működhetne az app által kínált megoldás, az ilyen esetek pont azért maradnak látenciában, mert a kiszolgáltatott helyzetben lévő áldozat nem tesz feljelentést.

Megkértünk egy önvédelemmel foglalkozó szakembert is, hogy nézze meg az OnCamera reklámvideóját. A Krav Maga-oktató Pintér Márton az alkalmazás minősítése helyett összegyűjtötte, milyen feltételek együttes megléte szükséges szerinte ahhoz, hogy az app valóban megállítsa a támadót:

  • A támadó magatartása konkrét és egyértelmű, és ezt mi időben felismertük.
  • A támadás szemből történik, vagy van időnk a támadó felé fordulni.
  • Az alkalmazás használata gyorsabb, mint elszaladni.
  • A támadó nem takarja el az arcát, nem visel napszemüveget, kapucnit, sapkát.
  • Van nálunk feltöltött mobiltelefon hálózati és internetkapcsolattal, éppen nincs bejövő hívás, ami megszakítja az alkalmazás működését.
  • Nincs rajtunk kesztyű, a kezünkben csomag, a kezünk nem sérült, vizes, illetve minden egyéb módon alkalmas arra, hogy a mobiltelefont elővegyük, a képernyűzárat feloldjuk, az alkalmazásba belépjünk és azt elindítsuk.
  • A kezünk nem remeg és nem csúszik ki belőle a mobiltelefon.
  • Megfelelőek a fényviszonyok a kamera használatához.
  • A támadó mozdulatainkat (főleg a zsebbe nyúlást) nem értelmezi úgy, hogy fegyverért nyúlunk és nem indítja el közben a támadást.
  • A támadó érti azt a nyelvet, amelyen az alkalmazás szól.
  • A támadó a támadással megvárja, amíg az alkalmazás a figyelmeztető szöveget lejátssza.
  • A támadó olyan tudatállapotban van, hogy felfogja, amit hall, megérti a figyelmezést.
  • A támadó nem hiszi blöffnek azt, amit lát és hall.
  • A támadó gondol a következményekre, érdeklik a következmények.
  • Nagyfokú stressz, ijedtség mellett képesek vagyunk a mobiltelefon alkalmazását kezelni és egyszerre szemmel tartani a támadót.
  • Fenyegetéses, erőfitogtatásos, vagy rablásos helyzetekben a támadót nem sarkallja támadásra az a tény, hogy rögzítettük az arcát.
  • A támadó egyedül van, vagy több támadó esetén a fenti feltételek külön-külön az összes támadóra nézve is érvényesülnek.

"Ezek alapján ki-ki döntse el maga, hogy egy önvédelmi helyzetben életszerűnek tartja-e az alkalmazás használatát és egy ilyen alkalmazásra bízná-e saját maga, vagy a családja életét, testi épségének, vagy éppen anyagi javainak védelmét" - írta a Krav Maga-oktató.

Csináljon a barátaiból távgardedámot

Az OnCamera messze nincs egyedül azzal a törekvéssel, hogy a technológiát az önvédelem szolgálatába állítsa. Ott van például a Companion nevű app, amelynek a használóját, pontosabban az ő mozgását élőben követhetik térképen a barátai, és így ellenőrizni tudják, hogy biztonságban elért-e A pontból B pontba. Az app ezen kívül érzékeli, ha a telefon gazdája futni kezd, vagy a fülhallgató kihúzódik, ami arra utalhat, hogy a telefon a földre esett. Ilyenkor felugrik a kérdés: "Jól vagy?", és ha nem érkezik erre válasz 15 másodpercen belül, az alkalmazás riasztást küld ki.

d

Kép: circleof6app.com / companionapp.io / getbsafe.com

A Fehér Ház 2011-ben "apps against abuse" címen pályázatot írt ki olyan alkalmazások fejlesztésére, amelyek segíthetnek. A pályázat egyik nyertesét, a Circle of six nevű appot eredetileg szexuális erőszak veszélyének kitett egyetemistáknak szánták. Az app mögött álló kicsi, háromfős startup egyik tagja, Nancy Schwartzman maga is nemi erőszak túlélő. A Circle of Six-nek most több mint 300 ezer felhasználója van 36 országban, írják a honlapjukon.

Az app lényege, hogy a felhasználó kiválaszt hat olyan embert, akikben megbízik, családtagokat, barátokat, és később ezt a kört mindössze két érintéssel riasztani tudja, ha veszélyben érzi magát. A Circle of six diszkrét, nem szúrni ki egyből, hogy biztonsági app, de ha a gazdája megérinti például a rajzszög ikont, az app mind a hat bizalmasának kiküldi a gps-koordinátáit azzal az üzenettel, hogy "gyere értem, segítségre van szükségem a biztonságos hazajutáshoz".

Az amerikai pályázat másik nyertesének, az OnWatch nevű appnak is egy támogatói hálózat a lelke. Itt nem feltétele a segítségkérésnek, hogy még legyen idő a telefonhoz kapni. Be lehet állítani előre időzítőt, ha az ember mondjuk elindul hazafelé egy buliból, vagy kocogni megy. Az app tulajdonosa megbecsüli, nagyjából mikor ér haza, elindít egy visszaszámlálót, és ha a dolgok nem a terv szerint mennek (és a felhasználó nem jelzi, hogy minden rendben), a rendszer automatikusan riasztja a barátokat.

Hasonló ötlet van például a Kitestring nevű program mögött is, ami előre beállított időközönként ráír a használójára, hogy minden rendben van-e, és ha nem kap választ, riasztja a barátokat. Ugyanezt tudja az egyik legnépszerűbb (az Elle tesztjében is ez lett a kedvenc) biztonsági app, a Bsafe is, aminek van többek közt olyan, az OnCameráéhoz hasonló funkciója is, hogy vészhelyzetben gombnyomásra nemcsak a barátokat ugrasztja, hanem hangot és videót is rögzít, ha netán később kellene bizonyítéknak. És ez pénzbe sem kerül.

index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

RichardBiz 2022.06.21 03:15:49
Neurontin (Gabapentin) is an anti-epileptic drug, also called an anticonvulsant. It affects chemicals and nerves in the body that are involved in the cause of seizures and some types of pain.
Neurontin is used in adults to treat neuropathic pain (nerve pain) caused by herpes virus or shingles (herpes zoster).
Special offer - BUY NEURONTIN ONLINE NOW and Get Discount for all Purchased! - No Prescription Required.
Safe & Secure Payments. Fast & Free Delivery.
Two Free Pills (Viagra or Cialis or Levitra) available With Every Order.
Zragnag 2022.06.19 23:39:03
independents cialis user ratings
vskupine cialis dosage 30 mg important topics
oklahoma hydroxychloroquine
- cialis doses i forgot my password
[url=http://hydroxychloroquine-200.com/#]are frontline workers taking hydroxychloroquine
[/url] veranlagten cialis 20mg coupons the team
Patricklunn 2022.06.19 16:18:49
Доброго времени суток уважаемые!
Предлагаем Вашему вниманию интересный сайт https://dengi-do-zarplaty.ru/
Чтобы оформить деньги в долг, вам не нужен специальный пакет документов, достаточно только паспорта. Это выгодно отличает микрофинансовые компании от банков в, которые требуют собрать несколько бумаг, на подготовку которых уходит пара дней.В заключение стоит сказать, что взять средства в МФО — простой и быстрый способ решения денежных проблем. Компании предоставляют множество заемных линий для людей с разными возможностями, поэтому вы обязательно найдете подходящий вариант. Главное — грамотно распорядиться займом и не тратить деньги на ненужные вещи.
Patricklpjt 2022.06.19 16:09:31
Здравствуйте друзья!
Есть такой интересный сайт https://dengi-do-zarplaty.ru/
Конечно, никто не хочет давать деньги в долг и особенно никому не хочется брать их взаймы. Но иногда ситуация решает за нас и приходится очень срочно искать, откуда взять деньги. В первую очередь обычно обращаются к родственникам, друзьям, коллегам по работе, партнерам по бизнесу, но во многих случаях они могут отказать. Хорошим выбором будет обратиться в финансовую компанию, в которой можно на выгодных условиях взять кредит, чтобы улучшить свое положение. Причем важно не только оформить кредит быстро с хорошими требованиями, но и взять кредит наличными под низкий процент. Никто не хочет влезать в долги, которые еще не понятно, как придется отдавать.
Patricklrtd 2022.06.18 14:16:20
Здравствуйте дамы и господа!
Есть такой интересный сайт https://dengi-do-zarplaty.ru/
Первое, что приходит в голову – это обратиться в банк. Но здесь есть нюансы. Чтобы оформить деньги в кредит в банке, понадобиться время, которого иногда нет. Или к примеру, если человек имеет плохую кредитную историю, банк однозначно не одобрит ему запрашиваемые средства. Получить желаемую сумму будет также сложно тем, кто не имеет официальной работы и постоянного дохода.Если в Ваши планы входит взять деньги в долг без банков и поручителей, в таком случае единственным выходом из ситуации будет - оформление микрозайма в МФО. Все выше перечисленные категории заемщиков, которые считаются максимально рискованными для банковского сектора, в МФО получают положительное решение по выдачи средств.
Patricklbvt 2022.06.18 12:57:19
Здравствуйте дамы и господа!
Предлагаем Вашему вниманию замечательный сайт https://dengi-do-zarplaty.ru/
Конечно, никто не хочет давать деньги в долг и особенно никому не хочется брать их взаймы. Но иногда ситуация решает за нас и приходится очень срочно искать, откуда взять деньги. В первую очередь обычно обращаются к родственникам, друзьям, коллегам по работе, партнерам по бизнесу, но во многих случаях они могут отказать. Хорошим выбором будет обратиться в финансовую компанию, в которой можно на выгодных условиях взять кредит, чтобы улучшить свое положение. Причем важно не только оформить кредит быстро с хорошими требованиями, но и взять кредит наличными под низкий процент. Никто не хочет влезать в долги, которые еще не понятно, как придется отдавать.
Melanialogy 2022.06.18 03:20:17
Привет дамы и господа!

Предлагаем Вашему вниманию интересный сайт https://ruposters.ru/

Из [url=https://ruposters.ru/news/tags/%D0%A8%D0%BE%D1%83-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81]последних новостей шоу бизнеса[/url] узнал, что:[url=https://ruposters.ru/news/tags/%D0%97%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8]Знаменитости из России[/url] Лобода и Константин Меладзе поселились в Латвии, а детей пристроили в элитные школы.

А певец Николай Басков впервые высказался по [url=https://ruposters.ru/news/politics]политической[/url] теме, осудив бежавших звезд из России.

Рэпер Тимати посетил военный госпиталь, и привез около полусотни средств реабилитации для раненных военнослужащих, чтобы те быстрее возвращались к обычной [url=https://ruposters.ru/news/life]жизни[/url].

Хорошего дня!
Melanialvdh 2022.06.18 02:10:32
Добрый день господа!

Предлагаем Вашему вниманию интересный сайт https://ruposters.ru/

Из [url=https://ruposters.ru/news/tags/%D0%A8%D0%BE%D1%83-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81]последних новостей шоу бизнеса[/url] узнал, что:[url=https://ruposters.ru/news/tags/%D0%97%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8]Знаменитости из России[/url] Лобода и Константин Меладзе поселились в Латвии, а детей пристроили в элитные школы.

А певец Николай Басков впервые высказался по [url=https://ruposters.ru/news/politics]политической[/url] теме, осудив бежавших звезд из России.

Рэпер Тимати посетил военный госпиталь, и привез около полусотни средств реабилитации для раненных военнослужащих, чтобы те быстрее возвращались к обычной [url=https://ruposters.ru/news/life]жизни[/url].

Хорошего дня!
rimShets 2022.06.06 11:30:05
[url=https://yourdesires.ru/useful-advice/89-kak-pravilno-vybrat-kachestvennyy-zontik.html]Как правильно выбрать качественный зонтик[/url] или [url=https://yourdesires.ru/home-and-family/my-country-house/902-sistema-avtomaticheskogo-poliva-osobennosti-i-preimuschestva.html]Система автоматического полива: особенности и преимущества[/url]

https://yourdesires.ru/beauty-and-health/lifestyle/1350-v-podguznikah-ot-internet-magazina-babyvilru-son-malysha-budet-pod-nadezhnoj-zaschitoj.html
Samuelyfn 2022.06.05 13:19:32
Здравствуйте уважаемые!
Предлагаем Вашему вниманию замечательный сайт https://author24.online/
Сервис помощи студентам #1 в России. Мы работаем по всей России и за ее пределами с 2012 года. Репетиторы и консультанты доступны круглосуточно, 7 дней в неделю.
[url=https://author24.online/]Автор 24 ру[/url]
Samuelaze 2022.06.05 02:25:13
Доброго времени суток уважаемые!
Предлагаем Вашему вниманию интересный сайт https://author24.online/
Сервис помощи студентам. Заказать дипломную работу, курсовую, реферат или любую другую работу можно здесь. Гарантируем высокое качество и любые проверки на антиплагиат.
[url=https://author24.online/]Автор 24 ру официальный сайт[/url]
rimShets 2022.06.03 08:46:20
[url=https://yourdesires.ru/psychology/intimate-relation/]Интимные отношения[/url] или [url=https://yourdesires.ru/vse-obo-vsem/1609-kto-pridumal-komiksy.html]Кто придумал комиксы?[/url]

https://yourdesires.ru/fashion-and-style/quality-of-life/1635-oficialnyj-igrovoj-klub-platinum-vulkan-obzor-igornogo-kluba.html
Timurasxny 2020.09.08 21:49:09
удалите,пожалуйста! [url=https://fast-mail.ru/].[/url]


Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek