k rmdsz
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Önkéntes karanténba vonult Kovács Gergely gyulafehérvári érsek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Két hetet tölt önkéntes karanténban Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek, miután március elején Rómában volt. Az egyházi elöljáró már Budapesten is eltöltött 14 napot házi elkülönítőben.


A főpásztor erről maga számolt be a Romkat.ro katolikus hírportálon vasárnap közzétett videóüzenetében. Kovács Gergely „szokatlannak és sajátságosnak” nevezte az üzenetet, melyet maga rögzített okostelefonján. Elmondta, újabb két hetet tölt önkéntes karanténban Gyulafehérváron, miután március elején Rómában járt. A katolikus főpásztor már másodjára vonult házi elkülönítőbe, hazaérkezése előtt ugyanis Budapesten is másoktól elkülönítve töltött két hetet. Mint személyes hangvételű üzenetében fogalmazott, mindenekelőtt tájékoztatni szeretné híveit helyzetéről. Elmesélte, hogy március 10-11-én Rómában járt, hogy hazaköltözését megszervezze.

„Bedobozolni ugyan sikerült, de a szállítmány már nem tudott elindulni” – fogalmazott a februárban beiktatott Kovács Gergely, aki gyulafehérvári érseki kinevezése előtt a Vatikánban teljesített szolgálatot.

Mivel időközben törölték a közvetlen repülőjáratokat, nem tudott hazajönni, és bár átszállással megoldhatta volna a hazautat, vörös zónából érkezőként intézményes karanténba küldték volna. Senkit nem tehetett ki egy esetleges fertőzés veszélyének, hangsúlyozta az érsek azon kérdésekre utalva, miért nem keresett „másfajta megoldást” a hazautazásra. „Tisztességgel és becsülettel leültem Budapesten az önkéntes házi karantént” – mesélte a főpásztor, aki a magyar fővárosban elkülönítésben töltött idő után pénteken érkezett vissza Gyulafehérvárra. „A lelkiismeretesen betartott 14 nap láz nélkül és tünetmentesen telt el” – mesélte az egyházi elöljáró, aki ennek ellenére újabb két hétre házi karanténba vonult, ezúttal Gyulafehérváron, az érsekség vendégszobájában. Elkerülve a találkozást munkatársakkal, alkalmazottakkal vasárnap itt mutatta be a szentmisét, mely a Romkat hírportál Youtube-csatornájára is felkerült.

„Itt étkezem, innen igyekszem naponta végezni a munkámat, közvetlen munkatársaim és a technika segítségének köszönhetően – írja le új helyzetét az érsek. – Hála Istennek továbbra is jól érzem magam, szeretettel gondoskodnak és gondoskodtak rólam.” Beszélhetnék arról, amit mindannyian megtapasztalunk, miként értékelődik át bennünk minden, hogy mi a fontos, és mi válik mellékessé. Hogy mit jelent számunkra a szeretteinkért való aggódás, hogy a korábban gyakran könnyedén kimondott szavaknak miként lesz súlya” – mondta Kovács Gergely, aki ehelyett arra kérte a katolikus papokat és híveket, vegyék komolyan a hatósági rendelkezéséket, amelyek a vírus terjedését hivatottak megfékezni.

„Most sokkal inkább, mint eddig fontos annak a felismerése, hogy a személyes felelősség mennyire mindenkinek a javát jelenti” – intett a főpásztor, rámutatva, hogy a szabályokat betartók nem csak önmagukat óvják a fertőzéstől, másokat is védnek. Mégis legtöbben úgy élik meg a hatósági rendelkezéseket, hogy ezek miatt elveszítettek valamit: a kirándulás, utazás, szórakozás lehetőségét. „Talán még nem érezzük, de a világ megállt. Jólétünk, kényelmünk már kezdi megérezni. (…) Kényszerű böjt ez, nagyböjt” – hívta fel a figyelmet az egyházi elöljáró, aki szerint a mai ember önszántából már nem áll le.

„Ne engedjük, hogy a félelem, a pánik erőt vegyünk rajtunk!” – üzeni a híveknek Kovács Gergely, arra intve, próbáljanak értelmet adni ennek az időszaknak, hiszen a szabadság nem azt jelenti, hogy az ember bármit megtehet, amihez kedve van. A szabadság azt jelenti, hogy azt választhatom, ami örömmel tölt el, ami gazdagít. Azt választhatom, amit senki nem vehet el tőlem” – fogalmazott az egyházi elöljáró, aki szerint így volt szabad a kommunista hatalom által házi fogságra ítélt Márton Áron püspök, vagy a börtönbe küldött papok, szerzetesek. „Ezekben a napokban felismerjük, hogy az életünket nem mi irányítjuk, nem a mi ellenőrzésünk alatt áll, de ne essünk kétségbe, Urunk Jézus Krisztus most is velünk van” – üzente híveinek a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke. 

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek