no
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Varga Orsolya, a Petőfi Sándor Program nagybányai ösztöndíjasának beszámolója

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Idén szeptemberben, harmadik alkalommal kezdtem meg Petőfi Ösztöndíjas szolgálatomat a Bányavidék szívében, Nagybányán. Úgy érkeztem vissza a nyár után, hogy tudtam: feladataim megduplázódnak, hiszen mostantól nem csak a Teleki Magyar Ház, hanem a Főtér Fesztivál Egyesület kötelékében is ösztöndíjasként fogok dolgozni.


Megérkezésem után máris a Talpalat Néptánccsoport (és az az utánpótlás) ötödik néptánctáborában találtam magam. Hat napon át mintegy 34, a néptánc és hagyományaink iránt lelkesedő fiatallal lehettünk együtt. A nagyobbak a tánc mellett botolást is tanulhattak, míg a kisebbek népi hangkeltő eszközöket készítettek a debreceni népi ifjú mester, Széles Zsolt segítségével – egyébként pedig minden erejükkel a Főtér Fesztiválra, illetve a Bányavidék Néptánctalálkozóra készültek. A Kása Zsolt és Kása Melinda vezetésével összeállított koreográfia szatmári, illetve feketelaki (mezőségi) táncokból és énekekből állt.

A néptánctábor ideje alatt a Ház felnőttek számára is biztosított táborozási és tanulási lehetőséget: Sass Boglárka és Molnár Judit segítségével nemezelni lehetett, míg Széles Zsolt a bútorfestés rejtelmeibe és a népi motívumok világába nyújtott betekintést a résztvevőknek.

A Főtér Fesztivál idei gazdag programkínálata sok szervezési munkát adott mind a Teleki Magyar Ház munkatársainak, mind a Főtér Fesztivál idei szervezőinek. Két eseménynek is otthon biztosítottunk: a Fesztivál szervezői szeptember 14-én sárospataki borászok közreműködésével köszönték meg a sok éves támogatást a 14. alkalommal megszervezett esemény szponzorainak, azzal a kimondott reménységgel, hogy nekik is köszönhetően még 20 év múlva is együtt tudunk ünnepelni, szórakozni a nagybányai magyar napokon, hazatérve, megmaradva, családjaink, barátaink körében. Szeptember 16-án pedig a Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely kiállítása révén a sárospataki úri hímzés világába nyerhettünk betekintést. A megnyitón fellépett a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára Kamarakórusa. Köszönjük a kivételes élményt!

A fesztivál pénteki napjától a Teleki Magyar Ház és a gróf Teleki Sándor cserkészcsapat sátra is várta közönségét a régi főtéren. Előbbi a népszerű Nagybánya-pólókkal, kiadványokkal, utóbbi saját kezűleg ügyeskedett tárgyakkal (vászontáska, kavicskép), cserkészlekvárral, anyukák által készített finom süteményekkel, stb. gazdagította a vásársor kínálatát. A cserkészsátor működtetésében Várvédő Emő, Moldován Ildikó, Fazekas Kati, Bán Erik és Molnár Tibi segédkeztek.

A kivételesen gazdag kézmíves soron – amely a Fesztivál talán legvonzóbb állandó látványossága – eleget téve a Teleki Magyar Ház meghívásának ezúttal több mint félszáz kézmíves kínálta portékáit. A Míves Sátor foglalkozásain több kézmívességet is kipróbálhattak a gyermekek.

A cserkészcsapat egyébként idén több népszerű kezdeményezésnek is házigazdája volt a Fesztiválon. A Szeretet-toronyhoz adományokat gyűjtöttek rászoruló családoknak, gyermekeknek. Több mint 200 cipősdoboznyi szeretet halmozódott fel a hétvége során. Ennek egy részét kárpátaljai magyarok megsegítésére ajánlottunk fel, a többit a megye településein szeretnénk szétosztani.

A Főtér Fája körül – a tavalyról már ismert cserkészfotózkodó szomszédságában – idén először mutatkozott be a cserkész őrsi körlet, hogy azok is akik nem cserkészek elképzelhessék, miként él egy őrs (8-10 gyermek) egy több napos cserkésztábor ideje alatt. Megépítéséhez a csapat fiataljai nyújtottak segítséget, akik Balla Zsolt, Vass Réka, Várvédő Ákos vezetésével saját kezűleg építettek kaput, mosdótáltartót, asztalt padokkal, tűzhelyet, kerítést.

Szombaton este egy flashmobbal (villámcsődület) hívták fel magukra a figyelmet cserkészeink, akik a Republic koncert előtt egy csodaszép cserkészliliomot raktak ki a tér közepén, kivilágított mécsesekből (Balla Zsolt, Konyicska Petra és Rednic Helga közreműködésével), majd a jelenlévő szatmári és máramarosszigeti cserkészekkel együtt körbeállva, kéz a kézben énekelték el a Szellő zúg távol kezdetű esti dalt a téren tartózkodó magyar sokaságnak. Az eseményről egy légi felvétel is készült, amely az interneten megtekinthető, szeretettel ajánljuk!

Az idei fesztiválba egyébként közel 100 önkéntes kapcsolódott be. A Diáknapok rendezvényeire több mint 70 magyar fiatal jött el, de a felső tagozatosok is részt vehettek különböző megmérettetésekben.

 

Varga Orsolya
A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek