no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Vége a népszámlálásnak, decemberben kiderül maradtunk-e legalább egymillióan magyarok Erdélyben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Mindent egybevetve a becsült lakosság 95,4 százalékát sikerült elérniük a döcögősen indult, hasonlóképpen zárult cenzus keretében - számol be a Főtér.ro.


Vasárnap zárult a népszámlálás Romániában, az országos statisztikai intézet pedig közölte, hogy az utolsó nappal bezárólag a becsült lakosság 95,4 százalékát sikerült nyilvántartásba venni, ez konkrétan 18,15 millió polgárt jelent. A tavaly decemberben meghatározott célt (19,02 millió megszámolt lakost) tehát nem értük el, azzal együtt, hogy első alkalommal az online regisztrálásra is lehetőség volt.

Vannak megyék, melyek túlteljesítették a népszámlálást a decemberi becslésekhez képest, ilyen Vrancea (109%), Beszterce-Naszód (106,8%), Botoşani (105,9%), Călăraşi (102,2%), Teleorman (101,4%), Olt (101,3%), Gorj (101%), Szilágy (100,8%) és Neamţ (100,7%). A lista végén kullog Temes (83,5%), Bukarest (85,2%) és Iaşi (89,4%).

A törvény értelmében a meg nem számolt lakosság hiányzó adatait a statisztikai imputálás eszközével emelik be a rendszerbe, ami azt jelenti, hogy például a lakossági nyilvántartó, az egészségügyi biztosító vagy a nyugdíjpénztár adatait fogják átvenni a népszámlálási adatbázisba, anélkül, hogy a nemzetiséget vagy a felekezeti hovatartozást külön meghatároznák.

Az elsődleges eredményeket leghamarabb 2022 decemberében hozzák nyilvánosságra, majd a kiegészített és véglegesített adatokat 2023 végén.

Az idei népszámlálás volt a tizenharmadik Romániában, és a negyedik az 1989-es rendszerváltás óta. Megszervezése minden alkalommal komoly kihívást jelent, nem csoda, hogy az idei a vártnál is gyengébben ment. Az online kitöltési platform folyamatos akadozása, az egymást érő technikai malőrök, a kérdezőbiztosok hiánya egyaránt rányomta bélyegét a cenzusra. Sokan csak akkor szembesültek, hogy nem vették fel az adataikat az online platformon keresztül, amikor letöltötték volna a munkaszüneti naphoz szükséges igazolást. A jelentős magyar lakossággal bíró megyék sem remekeltek, a magyar nyelvű népszámlálási kampány koordinátorai két héttel a vége előtt még arra figyelmeztettek, hogy megyénként több tízezer magyar maradhat ki.

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek