Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Winkler Gyula: május 26-án arról szavazunk, hogy a magyar érdek győz, vagy a magyarellenes erők

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

„Azt látjuk, hogy az európai parlamenti választási kampány csak nekünk, az RMDSZ-nek szól európai ügyekről, mások kampánya sajnos, a magyarellenességtől hangos. Ők újból ellenünk vannak, azt akarják, hogy ne legyen magyar képviselő, ne érvényesülhessenek közösségünk érdekei, és ne használhassuk nemzeti szimbólumainkat. Jogosan mondhatjuk tehát, hogy május 26-án arról is szavazunk, hogy a magyar érdek győzzön, ne a magyarellenes erők” – mondta Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje kedden, Nagybányán tartott fórumokon, amelyeket Vida Noémi, Nagybánya Központú Területi Szervezetének elnöke, a megyeszékhely alpolgármestere és Apjok Norbert képviselő szervezett meg.


A mi eszközünk az összefogás. Akár tömbmagyar, akár szórvány közösségben élünk, május 26-án fel kell mutatnunk, hogy összetartozunk: közös a kultúránk, a történelmünk és a nyelvünk, több dolog köt össze bennünket, mint amiben különbözünk, még akkor is, ha nem ugyanazt jelenti szórványban politizálni, mint tömbben, és a Partium sajátos problémái is eltérnek a székelyföldi kihívásoktól. A szórványban élők ugyanolyan fontosak számunkra, mint a tömbvidéken vagy az interetnikus környezetben élő közösségek. A szórványban hatványozottan nagyobb szükségünk van a közösség összetartó erejére, mert enélkül nem érhetjük el céljainkat sem helyi, sem országos, sem pedig uniós szinten”– fogalmazott az EP-képviselőjelölt. 

Winkler Gyula vázolta azt a három célkitűzést, amelyet az RMDSZ az európai parlamenti választási kampányban felvállalt, ezek közül az első a gazdaság komponens. Rámutatott, az EU-s támogatásoknak hatalmas szerepük van a regionális fejlesztések területén, hiszen ezekből újulnak meg templomaink, műemlékeink, iskoláink, ezekből fejlődnek úthálózataink, bővül az infrastruktúra. Elmondta, bő 30 milliárd eurót hívott le Románia az uniós csatlakozás óta, ami körülbelül megfelel a 2007-es országos költségvetés összegének. Ezért elmondhatjuk, hogy csatlakozásunk óta egy plusz évet nyertünk fejlesztési projektek szempontjából az Európai Uniónak köszönhetően”– mondta az EP-képviselőjelölt.  

 A második célkitűzés a kisebbségi jogok területéhez kapcsolódik, mert ezen a területen nem történt az erdélyi magyarság elvárásainak megfelelő előrelépés az ország 2007-es EU-s csatlakozása óta. Továbbra is probléma a zászlókérdés, a közintézmények magyar elnevezése, nemzeti szimbólumaink használata. Ehhez képest a román hatóságok azt mondják, hogy a kisebbségi problémát példaértékűen megoldotta Románia. Ha mi nem vagyunk ott, hogy elmondjuk az álláspontunkat, akkor a téma egyoldalúan zárul le. Az európai polgári kezdeményezésre 1,2 millió szavazatot gyűjtöttünk össze. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy jöjjön létre egy keretszabályozás az EU-ban, amely minket megvéd”– összegezte Winkler Gyula.

A harmadik célkitűzés a magyar képviselet megerősítése. Winkler szerint ezért hangsúlyozza az RMDSZ, hogy a május 26-i választás nemzeti ügy. Képesek vagyunk az önrendelkezésre, képesek vagyunk saját magunk dolgaiban a saját döntéseinket meghozni. Ha május 26-i szavazást követően erős lesz a képviselet, nem tudnak átnézni a fejünk fölött”– mondta a képviselőjelölt. 

 

 

*** Az RMDSZ határozottan elutasítja a többsebességes Európa gondolatát

 

Az RMDSZ határozottan elutasítja azokat az elképzeléseket, amelyek a többsebességes Európát szorgalmazzák, ugyanakkor úgy véli, hogy Romániának csak akkor lesz szava az unió reformja kapcsán, ha lesz saját országos projektje– hangsúlyozta Winkler Gyula kedd este, a román közszolgálati televízió EuRo19 című választási vitaműsorában.

„Mielőtt arról beszélünk, hogy mit szeretnénk Európában, el kell mondanunk, hogy mit akarunk Romániában, milyen utat választunk, hogy ismét legyen konszenzus és társadalmi szolidaritás, beleértve a nemzeti kisebbségeket, így a magyar közösséget is. (...) Elsősorban meg kell találni azt a saját hangot, amely a romániai társadalom támogatását élvezi, amelyet a magyar közösség, a többi nemzeti közösség is támogat, hiszen Románia többnemzetiségű és több kultúrájú ország. Egy olyan állam, ahol a tolerancia elvét mindig tiszteletben kell tartani. Azután hogy sikerült megtalálni a megfelelő hangot, a jó irányt, szövetségeseket kell keresnünk, amelyeket elsősorban azok a közösségek, államok és nemzetek körében találhatunk meg, amelyek hasonló történelmi tapasztalatokat szereztek, mint mi abban az ötven évben, amikor a vasfüggöny rossz felén voltunk. Ezekkel a szövetségesekkel, elhatározással, társadalmi összhanggal tudjuk Románia hangját felerősíteni az Európai Unióban”– fogalmazott Winkler Gyula. Mint kiemelte, az RMDSZ olyan projektet szeretne, amely az egysebességes Európáról beszél, „egy olyan egységes Európát, amelyben Kelet és Nyugat egyformán kap esélyt és azonos jogokat élvez”.  

Az EP-képviselő elmondta, hogy a kezdettől el kell utasítani egy olyan elképzelést, amely az európai polgárokat első- és másodrangú polgárokra osztja. Ebben a kontextusban bírálta a francia elnöktől származó uniós reformjavaslatot, amely tulajdonképpen hivatalosan is rögzítené a többsebességes Európa gondolatát. Mi, az RMDSZ, határozottan elutasítjuk Emmanuel Macron elnök javaslatát, amelyet egyébként egészen elbűvölő módon tálalt, felhasználva még a szabadság, egyenlőség, testvériség és szolidaritás nemes eszméit is. Ha viszont figyelmesen olvasunk a sorok között, akkor egyértelműen látható a szándéka.  Macron elnök, aki megválasztását követően Franciaországot akarta megreformálni, hamar felismerte, hogy erre képtelen, ezért eldöntötte, hogy Európát reformálja meg. Ezt a két vagy többsebességes Európa ötletét teljesen el kell vetni”– hangsúlyozta. 

Az RMDSZ EP-képviselő kifejtette, az Európai Uniónak vissza kell térnie a gyökerekhez, az alapítóatyák értékrendjéhez. „Európa a közösségek és régiók uniója kell legyen. A romániai magyar közösség egy olyan Európában találja meg a helyét, amely esély- és jogegyenlőséget biztosít”– összegzett Winkler Gyula, aki kiemelte, Európa válaszút előtt áll és nagymértékben a május 26-ai európai parlamenti választások eredményeitől függ az, hogy milyen irányban mozdul el az Európai Unió. 

 

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Csiki Árpád 2019.05.11 15:46:16
Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, csak arról nem, hogy miért szerepel még mindig a neve a Soros által pénzelt Nyílt Társadalom alapítvány megbízható emberei között. Oda nem véletlenül került... Ilyen gyenge felhozatallal még sohasem szerepelt az udmr egy EP választáson.


Reklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek