Bírságok a magyar jelképek miatt: egyértelműsíteni készül az RMDSZ a zászlótörvényt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Módosítaná a zászlótörvényt az RMDSZ, hogy ne bírságolhassanak többé a román hatóságok a magyar nemzeti színek és jelképek használata miatt – jelentette ki Miklós Zoltán parlamenti képviselő. Laczikó Enikő, a kisebbségügyi hivatal vezetője szerint az alkotmány és a Románia által is ratifikált kisebbségvédelmi keretegyezmény garantálja a szimbólumok szabad használatát, ezért tartja jogalapot nélkülözőnek a zászlótörvény alapján kirótt március 15-i bírságokat.


Nem szolgálják a román–magyar viszony javítását a Kovászna és Hargita megyei prefektúra által a sepsiszentgyörgyi, illetve a székelyudvarhelyi polgármesterekre kiszabott pénzbírságok a magyar nemzeti szimbólumok március 15-i használata miatt – jelentette ki Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője.

A háromszéki politikust azért kerestük meg, mert ellentmondásos helyzetet szült az, hogy miközben az RMDSZ a koalíció tagja, a kormány területi hivatalai büntetéseket róttak ki a magyar nemzeti jelképek használata miatt Antal Árpád  sepsiszentgyörgyi és Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármesterre. A büntetési jegyzőkönyveket a nemzeti liberális párti (PNL-s), tehát a fő koalíciós partner részéről nevesített Cosmin Boricean, illetve Marius Țepeluș alprefektus írta alá.

„Tagadhatatlan, hogy visszás helyzetet szült ez, és ennek a megoldásáról beszélni fogunk a frakcióban, utána pedig a kormánykoalícióban, mert egy koalíciós egyeztetésre sort kell keríteni, mielőtt bármit is lépnénk” – nyilatkozta a Maszolnak Miklós Zoltán. A háromszéki politikus szerint a zászlótörvény módosítására, pontosabban egyértelműsítésére van szükség ahhoz, hogy a jövőben a prefektúrák ne szabhassanak ki bírságot a magyar polgármesterekre a nemzeti szimbólumok használata miatt.

„Van egy ellentmondás a törvény és az alkalmazási normái között. Antal Árpádot azért büntették meg öt-ötezer lejre, mert a magyar zászló mellé nem tűzte ki a románt, illetve, hogy piros-fehér-zöld színű szíveket és kokárdákat tűztek ki a városban. De ha a március 15., az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének az évfordulója magyar nemzeti ünnep, miért kellene kitűzni a román zászlót? Másrészt a március 15-i rendezvényeken használt szimbólumok nem a magyar állam hivatalos zászlói, hanem piros-fehér-zöld kokárdák, zászlók és szívek, amelyek az etnikai identitást fejezik ki, a romániai magyar közösségnek a magyar nemzethez való tartozását, csakúgy, mint a piros-sárga-kék színek a román nemzet esetében” – magyarázta Miklós Zoltán.

A bírságolás ellentétes az elnök és a kormányfő üzenetével

A Kovászna megyei parlamenti képviselő szerint az elmúlt években a prefektusok és alprefektusok agresszív viszonyulása a magyar nemzet szimbólumaihoz jelentősen hozzájárult a nacionalista hangok felerősödéséhez. „Ezek az ismétlődő bírságok indokolatlanok, és nem tesznek mást, mint minden évben megzavarják a békés együttélést. Ráadásul ellentmondanak Klaus Iohannis államfő és Forin Cîțu miniszterelnök idén március 15-i üzeneteivel is” – vélte Miklós Zoltán.

Felvetettük, hogy kínos helyzetbe kerülhet Ráduly István uzoni polgármester, akit az RMDSZ jelölt Kovászna megyei prefektusnak, mert ha kinevezéséig nem sikerül módosítani a zászlótörvényen, elképzelhető, hogy a jövőben a jogszabály alapján neki kell majd aláírnia a magyar polgármesterek nevére kiállított bírságolási jegyzőkönyveket, miközben korábban ő is kapott büntetést a magyar szimbólumok használatáért.

„Ezért van szükség a hatályos zászlótörvény egyértelműsítésére – válaszolt Miklós Zoltán –, hogy feloldjuk az ellentmondást, ami a törvény és annak alkalmazási útmutatója között van, és ami lehetőséget ad a kormány megbízottjainak a különböző értelmezésre és bírságolásra. Világossá kell tennünk, hogy a romániai magyar közösség által használt piros-fehér-zöld színű lobogó, kokárda, szalag és egyéb díszek nem egy »idegen állam« szimbólumai, hanem a magyar nemzet jelképei.”

Arra a kérdésünkre, hogy találnak-e nyitottságot erre a román pártok részéről, a politikus kijelentette: „Láttuk, tapasztaltuk, hogy mindig, amikor a magyar kérdés előkerül, legyen szó március 15. ünenpnappá nyilvánításáról vagy a zászló- és szimbólumhasználatról, zsigerből leseprik az asztalról a kezdeményezésünket. Mi kevesen vagyunk ennek a módosításához, ezért fogunk partnereket keresni, és reményeink szerint megértésre találunk a koalícióban”.

Döntsön a közösség a saját szimbólumairól

Az alkotmány és az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezménye szavatolja a nemzetiségek számára szimbólumaik szabad használatát Romániában, a zászlótörvény alapján kiszabott bírságoknak pedig nincs jogalapjuk – jelentette ki Laczikó Enikő jogász, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkári rangú vezetője.

„Az a törvény tulajdonképpen Románia szimbólumainak a használatát szabályozza. Ez rendben is van, minden demokratikus ország szabályozza, mikor kell felhúzni a lobogót vagy eljátszani a himnuszt. Leírja azt is, hogy a román zászlót és más országok zászlaját milyen körülmények között lehet használni. Önmagában a törvény nem rossz, de a gondot, a tévedést az értelmezésben látom, ha egy kisebbségnek a különöző formákon megjelenített nemzeti színeit egy másik ország zászlajának minősítenek. Tehát szerintem helytelen úgy értelmezni, hogy ezzel megsértették a törvényt” – mondta érdeklődésünkre Laczikó Enikő.

A kisebbségügyi hivatal vezetője hangsúlyozta, hogy „kisebbségi törvényünk nincsen”, de az identitáshoz való jogot biztosítja az alkotmány, és szintén az alaptörvény rögzíti, hogy „azok a nemzetközi egyezmények, amelyeket ratifikáltunk, és itt konkrétan a kisebbségvédelmi keretegyezményre gondolok, a belső jogrend része lesz”.

Az államtitkár szerint a nemzetközi egyezmény biztosítja, hogy „akár egyénileg, akár közösségben éljünk a jogainkkal”, beleértve a nemzeti jelképek használatát is. „Hogy zászlóként vagy más megjelenítésben láthatók a színek, ezt biztosítja az alkotmány és a kisebbségvédelmi keretegyezmény. Azt, hogy milyen szimbólumot használ, vagy mihez kötődik egy közösség, hadd döntse el az illető közösség. Amíg nem ütközik törvénybe, nem fasiszta vagy más jellegű, amit a törvény tilt, addig szabad a használata” – érvelt.

Laczikó Enikő is egyetértett azzal, hogy módosítani kell a zászlótörvényt, hogy a jövőben elkerüljék a félreértelmezést. Hiányosságnak nevezte, hogy nincs kisebbségvédelmi törvény, és azt is, hogy jó lenne egy szimbólumhasználatot biztosító jogszabály, aminek az elfogadásához azonban kevés reményt fűz. „Amíg a március 15-ét a romániai magyarok ünnepnapjává nyilvánító törvényt nem hagyták jóvá, kérdéses, hogy a szimbólumhasználatra vonatkozó jogszabályt át lehet-e vinni. De alkalmazni kéne az alkotmányt és a kisebbségvédelmi keretegyezményt, és akkor nem lenne gond” – összegezte.

Mint mondta, a kisebbségvédelmi keretegyezmény gyakorlatba ültetétését az Európa Tanács szakértői testülete monitorozza, s a legutóbbi jelentésben benne van – igaz, a székely zászló kapcsán –, hogy az identitáshoz és a szimbólumhasználathoz való jogot biztosítani kell. „Ez ugyanígy érvényes a magyar zászlóra, a piros-fehér-zöldre, nemcsak a székely zászlóra” – tette hozzá.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukReklam


árfolyam:
1 euro = 4.9245 RON
1 dollár = 4.1111 RON
100 forint = 1.3721 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Gyors és jogos hitelajánlat mindenkinek Jó nap, Itt szerezheti be gyors és egyszerű hitelét anélkül, hogy felfedné pénzügyi (...)

Szüksége van nem biztonságos hitelre Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

Komoly hitelajánlat 3% -os kamatlábbal Jó nap, Gyors és egyszerű kölcsönre van szüksége? A bank megtagadta tőled a (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Judith Gorog 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Izgalommal varom az eloadast, sok (...)

KelepElek A kutyatulajdonosok (...)

Gyihhááá! Illegális (...)

Miskolczi Katalin 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Sok sikert a programhoz, már naGyon (...)

Extractionmrg A Szent István Napok 2020 további (...)

collection of poems composed

AndrewDuata Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

https://zootovaryvsem.org/ (...)

Dániel Penkov Mikola András: Színek és fények (3.)

Várom a folytatást' Ezek után (...)

Ferenc Seres A járvány kezdetétől számítva 800 (...)

Sajnos Nagybánya lakosait megviselte a (...)

RIST ZITA A városfejlesztés és városarculat (...)

Kedeves varosi tanacsosok!amit fentebb (...)

Katalin Nászta Kétszáz évvel ezelőtt nyitotta meg (...)

Köszönöm a cikket!

Libik Jòzsef Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Jò napot.Libik Jòzsef vagyok.Jelenleg (...)

Dr Daróczi János Huszonnégy református elkezdte (...)

Példaértékű kezdeményezés!

Nagy István Bemutatkoznak az RMDSZ Máramarosért (...)

Máramaros megye NEM maradt parlamenti (...)

Attila Szász Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Sok sikert a fórumnak.

Varga Gábor Emil Boc nem örül, hogy RMDSZ-es (...)

Elég nagy baj!

Kinczel Ferenc Új székháza lesz a Nagybányai (...)

Vigyázzatok a fejetekre el ne (...)

Éva Bondorné Tisztelt Képviselő Úr, mondjon le!

Nem érdekel mi van Nagybányán! Van (...)

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

Kertesz Rozalia Megyénként rendkívül változó, hol (...)

Mi a helyzet Nagybányán ?

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam