Emberéletet is követelt a pusztító áradás – több erdélyi megyében okozott kárt a hétvégi viharos időjárás

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Holtan találták meg azt a 4 éves kisgyereket, akit szombaton ragadott el a megáradt patak a Bihar megyei Felsőfeketevölgy település közelében, de Maros megyében is emberéleteket kellett menteni. A hétvégén több erdélyi megyében okozott gondot a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű eső, az ennek nyomán megáradt patakok.


Holtan találta meg a mentőcsapat vasárnap reggel azt a 4 éves gyereket, akit szombat este elragadott az ár a gépkocsival együtt a Bihar megyei Felsőfeketevölgy (Valea de Sus) település közelében – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség.

Az IGSU közleménye értelmében a gyermeket már szombat este elkezdték keresni a mentőcsapatok, azonban éjfél után a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt abba kellett hagyniuk az akciót. A keresést vasárnap hajnalban újraindították, egy SMURD-helikoptert is bevetettek. Végül megtalálták, de sajnos már nem élt. A Bihar megyei Salvamont–Salvaspeo szolgálat szombat este jelentette be, hogy a hegyimentők, a katonai tűzoltók, rendőrök, csendőrök és helyi hatóságok elkezdtek keresni egy gyermeket.

A 4 éves gyermek szüleivel és testvérével együtt autóban ült, amikor a felhőszakadás nyomán megáradt patak Felsőfeketevölgy közelében lemosta az útról a gépkocsit, és lesodorta a völgybe.

A szülők és az egyik gyermek ki tudott menekülni a kocsiból, a 4 éves gyermeket azonban elragadta az ár. Az elmúlt 24 órában a katonai tűzoltóknak 17 megye (Fehér, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Kolozs, Călăraşi, Konstanca, Kovászna, Giurgiu, Hunyad, Hargita, Ialomiţa, Máramaros, Maros, Prahova, Suceava és Teleorman) 56 településén kellett közbelépniük az esőzések és az erős szél okozta károk elhárítására.

Embereket mentettek Maros megyében

Maros megyében több mint száz háztartását árasztott el a víz, több személyt a hatóságoknak kellett kimenekíteniük, miután a víz foglyaivá váltak. Szombat este öt helyszínre riasztották a tűzoltókat a hirtelen jött, nagy mennyiségű esőzés után. Szászrégenben egy lakóház udvarát árasztotta el a víz, Felsőköhérben két lakóház és két bolt pincéjéből kellett kiszivattyúzni a befolyt vizet. A Gyulakuta községhez tartozó Rava településen az áradások miatt egy állatmenhely tetején ragadt kamaszfiú megmentésére hívták ki a marosvásárhelyi tűzoltókat, de mire kiértek, a helybéliek már lehozták őt.

A kiérkezett tűzoltók ugyanebben a faluban egy másik helyszínen mentettek életet: két személy ragadt a patak partján, ahol a megáradt víz majdnem elsodorta őket, a tűzoltóknak kellett megmenteniük őket az ár sodrásától. Dicsőszentmártonban a Gyümölcsöskert negyedben lévő egyik lakóházba is befolyt a víz, ahol a helyi tűzoltó alakulat teljesített szolgálatot szombat éjjel. A legnagyobb kárt Erdőszentgyörgyön okozta a hirtelen nagy mennyiségben lezúdult eső, itt összesen mintegy száz lakóházba, udvarba, pincébe folyt be a nagy mennyiségben felgyűlt víz. A helyszínre érkezett húsz marosvásárhelyi tűzoltó munkáját a nyárádszeredai, az erdőszentgyörgyi, a balavásári, az ákosfalvi önkéntes tűzoltók, illetve a helyi önkormányzat csapata is segítette, tájékoztatott a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya. Megáradt patakok Udvarhelyszéken Rövid idő alatt nagy mennyiségű eső esett pénteken és szombaton Hargita megyében, Udvarhelyszék több településén is, ahol a megáradt patakok utakat és hidakat rongáltak meg, valamint háztartásokat és kerteket öntöttek el.

Több utánfutónyi követ hordott be a főútra péntek este a szapora eső a karácsonyfalvi templom mellett lévő utcából – számolt be lapcsaládunknak Cseke Miklós oklándi polgármester. Mint mondta: a hordalékkal érkező víz eldugaszolta a sáncokat, ugyanakkor az udvarokra és néhány pincébe is behatolt. Ócfalván, Telekfalván és Sándortelkén is problémákat okozott a hirtelen jött esőzés, ahol pincéket és házakat is elárasztott a víz – tudtuk meg Sándor József polgármestertől, aki szerint az utakban is kár keletkezett. Telekfalván sártengerré változtak az utcák, ezeket igyekeztek rendbe tenni a helyiek. Az utak járhatóvá tétele érdekében munkagépeket is be kellett vetni, és az emberi erőre is szükség volt. Helyszíni szemlénken megtudtuk, hogy 15-16 háztartásba hatolt be a víz a településen, ahová megannyi iszapot és egyéb hordalékot vitt magával. Lókodban Jakab Attila homoródszentmártoni polgármester épp a károk felmérésével volt elfoglalva. Mint mondta, a községközpontban egy háztartásba hatolt be a víz, Bágyban egy 500 méteres utca rongálódott meg, a legnagyobb kár viszont Lókodban keletkezett, ahol egy út járhatatlanná vált, egy kisebb híd megrongálódott, valamint két házba is beömlött a víz. György Sándor kányádi polgármester arról számolt be, hogy náluk is jelentős károkat okoztak a megáradt patakok. Ábránfalván a település központját öntötte el a víz – behatolva egy háztartásba, és elmosva kerteket, illetve a templom udvarán lévő járdát –, amely az újonnan leaszfaltozott útban is kárt tett. Ottjártunkkor a helyiek és ismerőseik együttes erővel dolgoztak a károk elhárítása érdekében. Ők attól is tartottak, hogy mivel jelentős károk keletkeztek egy az odavezető úton lévő hídban, az hamarosan beomlik, emiatt pedig elzáródhat a település a

A polgármester arra is kitért, hogy Miklósfalván több háztartásba is behatolt a víz, és udvarokat öntött el, valamint egy híd korlátjait is elvitte, illetve a tartóelemeket megrongálta a hatalmasra duzzadt patak a művelődési ház közelében. Ezenkívül a heves esőzés miatt a Kányád és Székelydálya közötti megyei út is megrongálódott.

Áradások Háromszéken is Gondot okozott az esős idő Háromszéken is, a heves esőzések nyomán lezúduló víz miatt szombatra virradóra éjszaka megnövekedett a Kovászna megyei folyóvizek szintje, túllépve az árvíz és a veszélyességi határt. Több településen a víz gazdaságokat árasztott el – tájékoztatott a Kovászna megyei tűzoltóság. Kisborosnyón mintegy 80 háztartást, míg Szacsván közel 40 érintett az áradás. Nagypatakon és Dobollón szintén betört a víz a gazdaságokba.

A Kovászna megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint szombatra virradóra két lakóházból, három melléképületből, egy alagsorból, több udvarról és kertből szivattyúzták ki a vizet, emellett két állatot mentettek ki az áradásból. Szombaton reggel az érintett településeken folytatták a károk felmérését, és beavatkoznak, ahol erre szükség van. A Kovászna Megyei Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint szombat reggelre a vizek szintje visszahúzódott, már nincs árvízveszély.

A hegyekben volt többórás felhőszakadás, és a lezúduló víz okozott áradásokat. Továbbra is sárga színű árvízriasztás van érvényben a térségben. Eközben Gyulafehérváron az erős szél által kísért vihar okozott kárt, több tömbház tetőzetét is letépte, és fákat döntött ki, Szászsebesen házak pincéjét öntötte el a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű víz. Szombaton több erdélyi megyére vonatkozó másodfokú (narancssárga jelzésű), felhőszakadásra és viharos szélre vonatkozó riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), melyet hétfő hajnalig az ország 36 megyéjére kiterjesztett.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8430 RON
1 dollár = 4.2615 RON
100 forint = 136.31 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
korona maszk jobb

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam