Felgyógyult súlyos sérüléseiből, miután Márton Áron püspökhöz imádkoztak érte

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egy súlyos balesetet szenvedő, majd csodával határos módon felépülő segédlelkész történetét dokumentálta Darvas-Kozma József csíkszeredai címzetes esperes a Márton Áron a mi „szent” püspökünk – Napló egy csodáról című könyvében. A kiadvány, amelyet először hétfőn mutattak be a csíkszeredai Millenniumi templomban, hozzájárulhat az erdélyi nagynevű püspök boldoggá avatási eljárásának elkezdéséhez.


Tíz évvel ezelőtt Mihai Zoltán Lajos, az akkor 26 éves csíkszeredai segédlelkész súlyos közúti balesetet szenvedett Csíkszereda közelében, Csibánál, és a helyszínen kétszer kellett újraéleszteni. Többek között traumás agysérüléssel, többszörös agyi zúzódásokkal, kómás állapotban, és nyílt lábtöréssel szállították a csíkszeredai kórházba, ahol az orvosok a marosvásárhelyi szakorvosokkal együtt értékelték ki a komputertomográfiás (CT) vizsgálat eredményeit.

Az egyik marosvásárhelyi orvos az eredmények láttán ennyit mondott: Meghalni ne hozzák ide! – osztotta meg Darvas Kozma József csíkszeredai esperes-plébános, aki a súlyosan sérült, majd csoda folytán felépülő segédlelkész esetét a Márton Áron a mi „szent” püspökünk – Napló egy csodáról című könyvében dokumentálta.

A fiatal papról ugyanis a romániai orvosok lemondtak, és annak ellenére, hogy úgy látták egy százaléknyi esélye van a túlélésre, egy budapesti kórházba szállították. „Gyulafehérváron az erdélyi Római Katolikus Püspökség ezer éves fennállását ünnepeltük számos külföldi és hazai vendég jelenlétében. Ekkor többek között Magyarország romániai nagykövetéhez, dr. Füzes Oszkárhoz fordultunk, valamint az orvosok segítségét is kértük, hiszen nekünk többet ér az, hogy egy papot megmentsünk, mint egy székesegyház építése” – fogalmazott a szerző. Hozzátette, segítségkérésük eredménnyel járt, megszületett a döntés, így a sérültet helikopterrel Budapestre szállították az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe. Három hétig élet-halál között lebegett, műtéteken esett át, majd csodával határos módon lassan mégis felépült.

„A tisztelendő úr egyébként öt hónapra született, és mégis életben maradt, és a balesetekor is új életet kapott, pedig a szakorvosok azt mondták, életben maradására nincsen remény” – jegyezte meg az esperes. Imahadjárat életéért „November végén került ki a kórházból, meglátogatott engem és Márton Áron püspök sírjához is elment Gyulafehérvárra hálát adni. Ugyanis szülei Márton Áron püspök közbenjárását kérték a gyógyulásához, még a püspök képmását is a betegágya fölé helyezték” – mondta Darvas Kozma József. Hozzátette, hogy ugyanakkor nemcsak a szülők és a hozzátartozók, hanem a csíkszeredai plébánia is „imahadjáratot” indított a Csipkebokor levelezőlistán a püspökhöz fohászkodva égi közbenjárásért.

Az egyházi berkekben jártas emberek levelezőlistájának tagjai közül több mint háromszázan kapcsolódtak be az imádkozásba, sokan külföldről is, például Magyarországról, a Fülöp-szigetekről Manilából, Rómából, és Svédországból – sorolta. Miután a segédlelkész meggyógyult és rehabilitációs kezelését befejezték, a csíkszeredai plébános az összes orvosi dokumentumát összegyűjtötte és mindmáig megőrizte.

Eljárás a boldoggá avatáshoz Mihai Zoltán Lajos ma a gyergyószentmiklósi Árpád-házi Szent Erzsébet Otthon lelki igazgatójaként tevékenykedik. Gyógyulásának történetét Darvas-Kozma József naplózta, a könyv kiadását pedig a magyar kormány támogatta. Ezt egy kéréssel együtt felterjesztik a Főegyházmegyei Hatósághoz a Márton Áron püspök boldoggá avatási eljárásával megbízott hazai posztulátornak. A boldoggá avatáshoz szükséges legalább egy csodának a megléte. A könyvet ezért adtuk ki, és ezért is van benne a címében, hogy napló egy csodáról. Reméljük, ez hozzájárul a számunkra szent püspök ügyéhez, boldoggá avatásához – emelte ki Darvas-Kozma József. A kiadványt először hétfőn mutatták be a csíkszeredai Millenniumi templomban, amelyen jelen volt Mihai Zoltán Lajos is. A kiadványt kedden Gyergyószentmiklóson ismertetik. Isteni csoda történt „2009. szeptember 27-én, vasárnap délután 6 órakor figyelmetlenségem következtében majdnem az életemmel fizettem. Azzal sok kellemetlenséget okoztam embertársaimnak, családomnak, munkatársaknak és az orvostársadalomnak. Istennek dicsőség és hála, hogy a balesetet követően mindenki mellém állt erős hittel, segítőkészséggel és Isten Szolgája Márton Áron püspök atya közbenjárását kérték életben maradásomért és felgyógyulásomért. Köszönöm mindenkinek az értem végzett imádságokat, mert az isteni csoda megtörtént: élek és meggyógyultam” – fogalmazott az egykoron balesetet szenvedett Mihai Zoltán Lajos. Hozzátette, balesete után minden napja ajándék, hogy jó legyen és jót tegyen.

(szekelyhon.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7667 RON
1 dollár = 4.3224 RON
100 forint = 142.39 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

FELKESZITO MATEKBOL Matematikat tanitok V-VIII osztalyos diakoknak,.Intenziv felkeszites tesztek es alapos emelet (...)

Itt van befektetési lehetőség Szeretne extra jövedelmet keresni? Ha igen, keressen tovább. Az (AMAZON INVESTMENT CORPORATION) (...)

adj fel hirdetést
kh

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh