Hargita megyei beruházásokat kerestek fel és újabb fejlesztéseket ígértek az RMDSZ miniszterei

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kétnapos munkalátogatásra érkeztek Hargita megyébe az RMDSZ miniszterei és Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes. Csütörtökön Gyergyószentmiklós és Csíkszereda térségében látogatták meg a székelyföldi megye kiemelkedő, központi támogatással megvalósuló projektjeit. A nap zárásaként Csíkszeredában rendezett sajtótájékoztatón a Hargita Megyei Sürgősségi Kórházzal kapcsolatos több nagy beruházást is ismertettek.


Kétnapos látogatásra érkezett Hargita megyébe Cseke Attila fejlesztési, Novák Károly Eduárd ifjúsági- és sport-, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter és Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes. Az RMDSZ politikusai csütörtökön a gyergyói és a csíki térség elöljáróival egyeztettek és meglátogatták azokat a nagyberuházásokat, amelyekhez a központi költségvetés is hozzájárul.

A csütörtöki napot Csíkszeredában kezdték, ahol Novák Károly Eduárd Tánczos Barna és Korodi Attila társaságában bejelentette, hogy elvi megállapodás született a Vákár Lajos Műjégpálya és a hozzá tartozó létesítmények városi ügykezelésbe adásáról. A nap folyamán Tánczos Barna a csíki térség hulladékgazdálkodását elemezte, majd Gyergyószéken folytatódott a miniszteri vizit.

Gyergyó környékén olyan beruházásokat látogattak meg, mint az újjászülető gyergyószentmiklósi műjégpálya és a szintén a régió központjában épülő uszoda. A tárcavezetők felkeresték a Balánbányán található bezárt várbükki rézbányát, ahol a környezetszennyezést megszüntető munkafolyamatok újraindítását jelentették be, majd megtekintették a csíkszentdomokosi uszoda építési munkálatait is.

A látogatás első napja Csíkszeredában ért véget, ahol Borboly Csaba, megye tanácselnök és Dr. Konrád Judit kórházmenedzser társaságában a Csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház nagy értékű fejlesztéseiről árultak el részleteket. Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy az RMDSZ hathatós támogatásának köszönhetően léphetett a megyeszékhely intézménye a fejlődés útjára közelítve ahhoz a célhoz, hogy a régióban egészségügyi ellátásra szorulók ne kelljen más vidékre utazzanak a magas színvonalú vizsgálatok, kezelések eléréséért.

Kelemen Hunor: növelni szeretnénk az emberek biztonságérzetét

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes elmondta: kormányra lépésük alkalmával megfogalmazták azt az alapvető célt, hogy munkájukkal az emberek életminőségének javítását, biztonságérzetének növelését szeretnék elérni. Mint fogalmazott, a kormányoknak általában száz nap türelmi idő áll a rendelkezésére, hogy  áttekintsék az éppen napirenden lévő kérdéseket, meghatározzák a prioritásokat, berendezkedjenek.

„Nekünk ez a száz nap nyugodt türelmi idő nem adatott meg. Nincsen ezzel semmi baj. Amikor a kormányzást vállaltuk, tudtuk, hogy nehéz időszakba fogunk belecsöppenni, és egy világjárvány közepette kell helyt állni. Ráadásul nem volt az országnak költségvetése. Ez volt az első nagy feladatunk és az országos újraépítési terv elkészítése” – emelte ki Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök kitért a járványhelyzetre is. Mint fogalmazott: kérdés, hogy az egészségügy hogyan fog megbirkózni a járvány harmadik fertőzési hullámával. A szigorító intézkedésekről elmondta: a kormányzat türelmet és megértést kér.

A politikus beszámolt arról is, hogy a kormány elfogadta Gyergyószentmiklós és Csíkcsicsó címerét, amelyet ezen túl hivatalosan is használhatnak. „Rengeteg olyan döntés van előkészítés alatt, amely hasonló ügyeket rendezni kíván. Megyünk előre. Száz nap alatt, amit lehetett, letettük az asztalra és ezt a munkát folytatjuk” – jelentette ki.

Hét nagyberuházás zajlik Hargita megyében

A fejlesztési minisztérium finanszírozásában az Országos Beruházási Társaság révén hét beruházás zajlik jelen pillanatban Hargita megyében, amelyek összértéke 120 millió lej. Erről már Cseke Attila fejlesztési miniszter beszélt. Beszámolt arról, hogy a csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház jelentős beruházásainak a finanszírozására készülnek az RMDSZ, a fejlesztési minisztérium és a kormány támogatásával.

„A csíkszeredai intézmény esetén három nagy beruházásról van szó: a sürgősségi osztály bővítése, modernizálása, felszerelése, amely beruházás összértéke 70,3 millió lej, amelyből 68 millió lejt a fejlesztési minisztérium finanszíroz majd. Ugyanakkor szintén jelentős mértékű beruházás a tüdőgyógyászat és a fertőző osztály új épületének megépítése 71 millió lej értékben. Mindkettő esetben ezen a héten kedden megszületett az illetékes szakbizottság kedvező jelentése a fejlesztési minisztériumrészéről és a jövő héten várhatóan egy miniszterközi bizottságis elbírálja azokat, remélhetőleg pozitív irányban, ezután kormányhatározat készül a két beruházásról, mivel összértékük meghaladja a 40 millió lejt beruházásonként” – részletezte a tárcavezető. A harmadik beruházás 18,2 millió lej összegű, és a járóbeteg-rendelő felújítását érinti.

Szóba került a medvekérdés is

Tánczos Barna beszámolt arról, hogy a nap nem múlt el a medvekérdés felszínre kerülése nélkül. Három olyan helyzet is adódott, amelynek kezelése nem volt egyszerű - számolt be a tárcavezető. „Maroshévízen egy kétbocsos anyamedvét kellett áthelyezni, hiszen a barlangját éppen egy focipálya alatt alakította ki, elütött egy medvét a vonat Tusnádon és Buzau megyében egy hurokkal megfogott bocs esetében okozott problémát az őrjöngő anyamedve” – részletezte. „Számos hasonló probléma merül fel nap, mint nap, ezért „kötelességünk megoldást találni” – tette hozzá.

Dr. Konrád Judit kórházmenedzser kiemelte: évente 50 ezer ember fordul meg az intézmény sürgősségi osztályán, amiből 25 ezren beutalást kapnak a kórházba. Az igazgató kiemelte a másik két beruházás szükségességét is. Mint elmondta: több alkalommal szóba került a fertőző és tüdőosztály máshová költözése, végül ez nem történt meg, és most megnyugtató megoldás születhet. Emellett kitért a járóbeteg-rendelőre is, ahol évente 70 ezer beteget vizsgálnak meg. „Az egszségügyi stratégia nem a betegek kórházi ellátását, hanem a kórházi beutalás előtti ellátását szorgalmazza és ez a létesítmény, ha megvalósul, nagyban fogja segíteni a térség lakosait, hogy megfelelő ellátásban részesüljenek” – összegzett Konrád Judit.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukReklam


árfolyam:
1 euro = 4.9245 RON
1 dollár = 4.1111 RON
100 forint = 1.3721 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Gyors és jogos hitelajánlat mindenkinek Jó nap, Itt szerezheti be gyors és egyszerű hitelét anélkül, hogy felfedné pénzügyi (...)

Szüksége van nem biztonságos hitelre Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

Komoly hitelajánlat 3% -os kamatlábbal Jó nap, Gyors és egyszerű kölcsönre van szüksége? A bank megtagadta tőled a (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Judith Gorog 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Izgalommal varom az eloadast, sok (...)

KelepElek A kutyatulajdonosok (...)

Gyihhááá! Illegális (...)

Miskolczi Katalin 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Sok sikert a programhoz, már naGyon (...)

Extractionmrg A Szent István Napok 2020 további (...)

collection of poems composed

AndrewDuata Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

https://zootovaryvsem.org/ (...)

Dániel Penkov Mikola András: Színek és fények (3.)

Várom a folytatást' Ezek után (...)

Ferenc Seres A járvány kezdetétől számítva 800 (...)

Sajnos Nagybánya lakosait megviselte a (...)

RIST ZITA A városfejlesztés és városarculat (...)

Kedeves varosi tanacsosok!amit fentebb (...)

Katalin Nászta Kétszáz évvel ezelőtt nyitotta meg (...)

Köszönöm a cikket!

Libik Jòzsef Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Jò napot.Libik Jòzsef vagyok.Jelenleg (...)

Dr Daróczi János Huszonnégy református elkezdte (...)

Példaértékű kezdeményezés!

Nagy István Bemutatkoznak az RMDSZ Máramarosért (...)

Máramaros megye NEM maradt parlamenti (...)

Attila Szász Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Sok sikert a fórumnak.

Varga Gábor Emil Boc nem örül, hogy RMDSZ-es (...)

Elég nagy baj!

Kinczel Ferenc Új székháza lesz a Nagybányai (...)

Vigyázzatok a fejetekre el ne (...)

Éva Bondorné Tisztelt Képviselő Úr, mondjon le!

Nem érdekel mi van Nagybányán! Van (...)

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

Kertesz Rozalia Megyénként rendkívül változó, hol (...)

Mi a helyzet Nagybányán ?

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam