Szórványból a parlamentbe: az üzleti szférából érkezik a Krassó-Szörény megyében mandátumot nyert Kelemen Attila

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„Sajnos fogyatkozik a Hunyad és a Krassó-Szörény megyei magyarság lélekszáma, ennek hátterében gazdasági okok állnak, ám arra törekszem, hogy megszervezzük a közösséget” – nyilatkozta a Krónikának Kelemen Attila, aki az RMDSZ Krassó-Szörény megyei listáján szerzett képviselői mandátumot. Azt mondja, több magyar programot kell szervezni, közösséget kell építeni.


Hétfőn délben kapta meg a Krassó-Szörény megyei RMDSZ a Központi Választási Iroda (BEC) jegyzőkönyvét, miszerint a töredékszavazatok visszaosztása után hivatalosan Kelemen Attila, az RMDSZ megyei listavezetője parlamenti képviselői mandátumot szerzett. Kun László, a szövetség megyei szervezetének elnöke lapunknak elmondta, még az utolsó pillanatban is fennállt a lehetőség, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerez mandátumot a visszaosztásból.

A kedvező forgatókönyv a szórványmegye RMDSZ-tagságát és a Déván élő Kelemen Attilát is meglepte, a járványhelyzet miatt a kampányban keveset tudtak találkozni, ám tervezik az együttműködést. Tíz temetés, egy keresztelő Krassó-Szörény megyében a 2011-es népszámláláson háromezren vallották magukat magyarnak, ám azóta eltelt kilenc esztendő, és tovább fogyatkozott a magyar közösség.

„Tízet temetünk, egyet keresztelünk” – illusztrálta a szomorú valóságot Kun László. Hozzátette, örülnek, hogy van magyar parlamenti képviselője a megyének, abban bíznak, hogy ez a tény a közösségépítésben is segít. „Fontos, hogy megkeressük az itt élő magyarokat, érezzék, hogy törődnek velük, mert ha nem foglalkozik velük senki, eltávolodnak, beolvadnak a többségbe” – mondta Kun László. Kitért ugyanakkor arra is, hogy a megyében nincs magyar tannyelvű tanintézet, a magyar gyerekek román vagy német iskolába járnak, a magyarok is inkább románul beszélnek, sok a vegyes házasság.

Abban bíznak, hogy a parlamenti képviselő összekovácsolja a közösséget, jobban együttműködik a katolikus és a református egyház, a helyi Platanus Egyesület és az RMDSZ. „Több magyar programot kell szervezni, hiszen Resicabányán, Oravicabányán, Boksabányán, Vörösacélon is élnek magyarok. Ha egyik jobbra húz, a másik balra, nem haladunk előre, jövőre újra népszámlálás lesz, fontos, hányan vallják magukat magyarnak” – húzta alá Kun László.  

Meglepetés volt, de készen áll a munkára Kelemen Attila 34 éves, nős, egy tizenegy hónapos kisfiú édesapja. Családjában a mérnöki tudományoknak van hagyománya, édesanyja műépítész, édesapja energetikai mérnök. A leendő képviselő építészmérnök, a feleségével együtt az elmúlt tíz évben a versenyszférában tevékenykedett, a tervezés és a tanácsadás terén szerzett tapasztalatot. „Elismerem, számomra is meglepetés volt, hogy bejutottam a parlamentbe” – jelentette ki hétfőn lapunk megkeresésére a politikus. Kifejtette, már voltak közös programok a Hunyad és a Krassó-Szörény megyei magyarság részvételével, ám ezek idén a járványhelyzet miatt elmaradtak.

Abban bízik, ha a korlátozások lazulnak, újra előtérbe kerülnek a személyes találkozások, a közösségépítés. Sajnos fogyatkozik a Hunyad és a Krassó-Szörény megyei magyarság lélekszáma, ennek hátterében gazdasági okok állnak, ám arra törekszem, hogy megszervezzük a közösséget. Már több mint tíz éve részt veszek a Hunyad Megyei Magyar Napok lebonyolításában” – mutatott rá Kelemen Attila. A versenyszférában szerzett tapasztalata abban segíti, hogy megértse a vállalkozók, a munkahelyteremtők problémáit, meglátása szerint prioritásként az új munkahelyek teremtését kell megkönnyíteni. Az ország középső és délnyugati részét, Hunyad és Krassó-Szörény megyét társadalmi és gazdasági szempontból is megviselte az ipar eltűnése, ezért úgy látja, a döntéshozóknak a fenntartható gazdasági fejlődés feltételeit kell megteremteniük, javítva a térségben az életminőséget.

„Az itteni embereket becsületes, dolgos emberként ismerik, ez pedig már jó kiindulópont a fenntartható gazdaság kialakításához, melynek középpontjában a jelenlegi igények kielégítése és a jövő nemzedék életszínvonalának növelése kell hogy legyen” – fogalmazott a visszaosztás révén mandátumot szerzett képviselő. Úgy érzi, a célok elérése érdekében elengedhetetlen, hogy a térséget csatlakoztassák az országos és az európai kommunikációs és közúti tengelyekkel, korszerűsítsék a régiók közötti úthálózatokat, megfelelő feltételeket teremtsenek a befektetőknek, így elősegítve az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatások fejlődését. Fontosnak tartja ugyanakkor a természeti és multikulturális örökség fenntartható fejlesztését, a helyi hagyományok, az egészségügyi, oktatási és kulturális intézmények fejlesztését és korszerűsítését.

Az RMDSZ-es honatya rámutatott, a konstruktív párbeszéd és a konkrét megvalósítások híve, állandó párbeszédet szeretne a magyar, román vagy más nemzetiségű polgárokkal, hogy közösen találjanak megoldásokat. „Megtiszteltetés számomra, hogy a térség parlamenti képviselője lehetek, és mindent megteszek annak érdekében, hogy megerősítsem ezt a bizalmat, meggyőződve arról, hogy a közjó az egyedüli és valódi prioritás” – vallja Kelemen Attila. 

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukReklam


árfolyam:
1 euro = 4.9245 RON
1 dollár = 4.1111 RON
100 forint = 1.3721 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Gyors és jogos hitelajánlat mindenkinek Jó nap, Itt szerezheti be gyors és egyszerű hitelét anélkül, hogy felfedné pénzügyi (...)

Szüksége van nem biztonságos hitelre Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

Komoly hitelajánlat 3% -os kamatlábbal Jó nap, Gyors és egyszerű kölcsönre van szüksége? A bank megtagadta tőled a (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Judith Gorog 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Izgalommal varom az eloadast, sok (...)

KelepElek A kutyatulajdonosok (...)

Gyihhááá! Illegális (...)

Miskolczi Katalin 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Sok sikert a programhoz, már naGyon (...)

Extractionmrg A Szent István Napok 2020 további (...)

collection of poems composed

AndrewDuata Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

https://zootovaryvsem.org/ (...)

Dániel Penkov Mikola András: Színek és fények (3.)

Várom a folytatást' Ezek után (...)

Ferenc Seres A járvány kezdetétől számítva 800 (...)

Sajnos Nagybánya lakosait megviselte a (...)

RIST ZITA A városfejlesztés és városarculat (...)

Kedeves varosi tanacsosok!amit fentebb (...)

Katalin Nászta Kétszáz évvel ezelőtt nyitotta meg (...)

Köszönöm a cikket!

Libik Jòzsef Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Jò napot.Libik Jòzsef vagyok.Jelenleg (...)

Dr Daróczi János Huszonnégy református elkezdte (...)

Példaértékű kezdeményezés!

Nagy István Bemutatkoznak az RMDSZ Máramarosért (...)

Máramaros megye NEM maradt parlamenti (...)

Attila Szász Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Sok sikert a fórumnak.

Varga Gábor Emil Boc nem örül, hogy RMDSZ-es (...)

Elég nagy baj!

Kinczel Ferenc Új székháza lesz a Nagybányai (...)

Vigyázzatok a fejetekre el ne (...)

Éva Bondorné Tisztelt Képviselő Úr, mondjon le!

Nem érdekel mi van Nagybányán! Van (...)

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

Kertesz Rozalia Megyénként rendkívül változó, hol (...)

Mi a helyzet Nagybányán ?

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam