Szórványból a parlamentbe: az üzleti szférából érkezik a Krassó-Szörény megyében mandátumot nyert Kelemen Attila

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„Sajnos fogyatkozik a Hunyad és a Krassó-Szörény megyei magyarság lélekszáma, ennek hátterében gazdasági okok állnak, ám arra törekszem, hogy megszervezzük a közösséget” – nyilatkozta a Krónikának Kelemen Attila, aki az RMDSZ Krassó-Szörény megyei listáján szerzett képviselői mandátumot. Azt mondja, több magyar programot kell szervezni, közösséget kell építeni.


Hétfőn délben kapta meg a Krassó-Szörény megyei RMDSZ a Központi Választási Iroda (BEC) jegyzőkönyvét, miszerint a töredékszavazatok visszaosztása után hivatalosan Kelemen Attila, az RMDSZ megyei listavezetője parlamenti képviselői mandátumot szerzett. Kun László, a szövetség megyei szervezetének elnöke lapunknak elmondta, még az utolsó pillanatban is fennállt a lehetőség, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerez mandátumot a visszaosztásból.

A kedvező forgatókönyv a szórványmegye RMDSZ-tagságát és a Déván élő Kelemen Attilát is meglepte, a járványhelyzet miatt a kampányban keveset tudtak találkozni, ám tervezik az együttműködést. Tíz temetés, egy keresztelő Krassó-Szörény megyében a 2011-es népszámláláson háromezren vallották magukat magyarnak, ám azóta eltelt kilenc esztendő, és tovább fogyatkozott a magyar közösség.

„Tízet temetünk, egyet keresztelünk” – illusztrálta a szomorú valóságot Kun László. Hozzátette, örülnek, hogy van magyar parlamenti képviselője a megyének, abban bíznak, hogy ez a tény a közösségépítésben is segít. „Fontos, hogy megkeressük az itt élő magyarokat, érezzék, hogy törődnek velük, mert ha nem foglalkozik velük senki, eltávolodnak, beolvadnak a többségbe” – mondta Kun László. Kitért ugyanakkor arra is, hogy a megyében nincs magyar tannyelvű tanintézet, a magyar gyerekek román vagy német iskolába járnak, a magyarok is inkább románul beszélnek, sok a vegyes házasság.

Abban bíznak, hogy a parlamenti képviselő összekovácsolja a közösséget, jobban együttműködik a katolikus és a református egyház, a helyi Platanus Egyesület és az RMDSZ. „Több magyar programot kell szervezni, hiszen Resicabányán, Oravicabányán, Boksabányán, Vörösacélon is élnek magyarok. Ha egyik jobbra húz, a másik balra, nem haladunk előre, jövőre újra népszámlálás lesz, fontos, hányan vallják magukat magyarnak” – húzta alá Kun László.  

Meglepetés volt, de készen áll a munkára Kelemen Attila 34 éves, nős, egy tizenegy hónapos kisfiú édesapja. Családjában a mérnöki tudományoknak van hagyománya, édesanyja műépítész, édesapja energetikai mérnök. A leendő képviselő építészmérnök, a feleségével együtt az elmúlt tíz évben a versenyszférában tevékenykedett, a tervezés és a tanácsadás terén szerzett tapasztalatot. „Elismerem, számomra is meglepetés volt, hogy bejutottam a parlamentbe” – jelentette ki hétfőn lapunk megkeresésére a politikus. Kifejtette, már voltak közös programok a Hunyad és a Krassó-Szörény megyei magyarság részvételével, ám ezek idén a járványhelyzet miatt elmaradtak.

Abban bízik, ha a korlátozások lazulnak, újra előtérbe kerülnek a személyes találkozások, a közösségépítés. Sajnos fogyatkozik a Hunyad és a Krassó-Szörény megyei magyarság lélekszáma, ennek hátterében gazdasági okok állnak, ám arra törekszem, hogy megszervezzük a közösséget. Már több mint tíz éve részt veszek a Hunyad Megyei Magyar Napok lebonyolításában” – mutatott rá Kelemen Attila. A versenyszférában szerzett tapasztalata abban segíti, hogy megértse a vállalkozók, a munkahelyteremtők problémáit, meglátása szerint prioritásként az új munkahelyek teremtését kell megkönnyíteni. Az ország középső és délnyugati részét, Hunyad és Krassó-Szörény megyét társadalmi és gazdasági szempontból is megviselte az ipar eltűnése, ezért úgy látja, a döntéshozóknak a fenntartható gazdasági fejlődés feltételeit kell megteremteniük, javítva a térségben az életminőséget.

„Az itteni embereket becsületes, dolgos emberként ismerik, ez pedig már jó kiindulópont a fenntartható gazdaság kialakításához, melynek középpontjában a jelenlegi igények kielégítése és a jövő nemzedék életszínvonalának növelése kell hogy legyen” – fogalmazott a visszaosztás révén mandátumot szerzett képviselő. Úgy érzi, a célok elérése érdekében elengedhetetlen, hogy a térséget csatlakoztassák az országos és az európai kommunikációs és közúti tengelyekkel, korszerűsítsék a régiók közötti úthálózatokat, megfelelő feltételeket teremtsenek a befektetőknek, így elősegítve az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatások fejlődését. Fontosnak tartja ugyanakkor a természeti és multikulturális örökség fenntartható fejlesztését, a helyi hagyományok, az egészségügyi, oktatási és kulturális intézmények fejlesztését és korszerűsítését.

Az RMDSZ-es honatya rámutatott, a konstruktív párbeszéd és a konkrét megvalósítások híve, állandó párbeszédet szeretne a magyar, román vagy más nemzetiségű polgárokkal, hogy közösen találjanak megoldásokat. „Megtiszteltetés számomra, hogy a térség parlamenti képviselője lehetek, és mindent megteszek annak érdekében, hogy megerősítsem ezt a bizalmat, meggyőződve arról, hogy a közjó az egyedüli és valódi prioritás” – vallja Kelemen Attila. 

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8738 RON
1 dollár = 4.0148 RON
100 forint = 1.3641 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel mindenkinek a koronavírus-járvány idején Jó nap, Szüksége van kölcsönre? Pénzügyi válságban van? Szerencséd van, mert 24 (...)

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Beaconijn A Szent István Napok 2020 további (...)

Europe, and in Ancient Russia

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

Kertesz Rozalia Megyénként rendkívül változó, hol (...)

Mi a helyzet Nagybányán ?

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

Varga Gábor Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Nagyon jó dolog

Nagybánya.ro 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Kedves Kertész Rozália! Igen, kell (...)

Kertesz Rozalia 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Nagybányai nyugdíjas lakosként (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam