Amerikai elnökválasztás: hol meddig kell izgulni, mikor lesznek eredmények?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Várható eredmények tagállami bontásban. Mutatjuk, mely fontos államokban kell sokáig várni. Nagyon sokáig.


Íme tagállami bontásban az eredmények várható időpontja, kiegészítve azzal, hol mikor kékül vagy vörösödik majd az épp aktuális eredmény számlálás közben.

Egyáltalán nem biztos, hogy kedd éjszaka vagy szerda reggel meglesz az amerikai elnökválasztás eredménye, azaz kiderül, hogy melyik jelöltnek van meg a 270 elektori szavazata. 

A FiveThirtyEight szakportál szerint elsőként, pár órán belül Floridában várható eredmény, Arizona, Hawaii és Észak-Karolina és viszonylag hamar végez a szavazatok nagyrészének megszámlálásával. Georgia és Texas nagyrészt végez kedd éjjel, de lehet, hogy csak szerdán vagy csütörtökön. Wisconsinban minden világos lehet szerda reggelre (amerikai idő szerint), Pennsylvaniában és Michiganben viszont akár a hét végéig is eltarthat a szavazatszámlálás, akárcsak New Yorkban, Utahban és Washingtonban.

Azt is belefoglaltuk az összesítésbe, hogy melyik tagállamban mikor várható demokrata vagy republikánus „elhajlás” a szavazói magatartás alapján. A korai eredményeket nem érdemes biztosra venni, de sok helyen a későbbi, teljesebb eredményeket sem. Jellemzően a demokrata szavazók szavaznak levélben és a republikánusok személyesen, így attól függ, melyik idősávban milyen színezetűek az eredmények, hogy a levélszavazatok számlálásával kezdik az estét a voksbiztosok vagy a személyes szavazatokkal. Ahol később is érkezhetnek be még november 2-ig feladott szavazatok, ott a 3-a után számlált voksok inkább a demokratáknak kedvezhetnek, ami fontos lehet a szoros versenyek esetében. 

Íme egy államok szerinti bontás:

Alabama: eredmény az éjjel folyamán.

Alaszka: sok korai szavazatot adnak le, aminek egy részét el sem kezdik megszámolni november 10-ig, végső eredmény november 18-án várható. Eleinte a személyesen szavazó republikánusok dominálják majd a választási eredményeket, a levélszavazatok azonban inkább demokraták lehetnek, később némi demokrata felzárkózást eredményezve, bár errefelé az így szavazó idősek többsége republikánus.

Arizona: a szavazatok többségét még az éjjel átszámolják, az utolsó szavazatokat azonban lehet, hogy péntekig számolják majd, így ha szoros lesz a verseny, akkor sokára derül ki, ki győzött. Itt eleinte inkább talán a demokraták által dominált szavazati csoportok voksait számolják, s a republikánus kiegészítés később tűnik majd fel az eredményekben.

Arkansas: valószínűleg a nemhivatalos végső eredmények még az éjjel kiderülnek. A korai eredmények demokrata oldalra húzhatnak majd. 

Kalifornia: itt mindig sokáig tart a számlálás. A levélszavazatok még hetekig érkezhetnek. Kalifornia erősen demokrata, először a számlált szavazatoknak is demokrata fölényük lesz, később érkeznek a republikánusokhoz húzó kontingensek, majd végül demokrata visszalengés lehet az est vége.

Colorado: a szavazatok 70-80 százalékát az éjjel megszámolják. 

Connecticut: bármi lehetséges a viszonylag korai eredményektől a kétnapos várakozásig. Ha sok távoli szavazó voksát számolják sokáig, akkor az némileg demokrata irányba tolhatja az addigi eredményeket. 

Delaware: minden bizonnyal november 3-án éjjel meglesznek az eredmények.

District of Columbia (Washington, főváros): a levélszavazatok akár november 13-áig visszaérkezhetnek, de a főváros durván demokrata, nem kell izgulni miatta.

Florida: itt pár órán belül lesz eredmény, de ha nagyon szoros a verseny, akkor szerda utánra is nyúlhat a hivatalos eredményhirdetés. Az első eredmények valószínűleg több demokrata kilengést mutatnak, majd utána republikánus visszalengés jön, de ha sok lesz a későn számlált szavazat, azok a demokratáknak kedvezhetnek. 

Georgia: itt viszonylag gyorsan lesz eredmény, kivéve, ha valamelyik választókörzetben nagyon-nagyon szoros az eredmény, ott egy-két plusznap kellhet még. A demokrata és republikánus hullámok megjósolhatatlanok, mivel megyénként változik a rendszer.

Hawaii: itt nagyon gyorsan meglesznek az eredmények, alig urnazárás után, de Hawaii erősen demokrata tagállam, így még az sem kecsegtet sok jóval a republikánusok számára, hogy a választás éjszakáján talán a szokásosnál kedvezőbb lesz nekik az eredmény.

Idaho: itt pár órán belül lesz eredmény.

Illinois: a szavazatok nagyrészét megszámolják éjjel, ám még két hétig érkezhetnek be levélszavazatok. A hivatalosságok szerint azért november harmadikán éjjel viszonylag tiszta képet kapunk. A később számlált szavazatok itt valószínűleg a demokratáknak kedveznek majd.

Indiana: valószínűleg még éjjel lesz körülbelüli eredmény, de sok később érkező szavazat miatt két nagyobb megye lehet, hogy csak csütörtökön tud megszámolni sok szavazatot. Másoknak nincs ilyen baja. Itt-ott lehet némi republikánus vörösödés a választások éjszakáján, később pedig némi demokrata visszakékülés.

Iowa: november 3-án valószínűleg a gyakorlatban meglesz a végleges eredmény, de a még november 2-án feladott, és november 9-ig megérkező levélszavazatokat is meg kell számlálni – ezek demokrata kékülést okozhatnak. 

Kansas: itt valószínű november 3-án éjjel lesz eredmény, de közeli verseny esetén akár péntekig is várhatunk a végső eredményhirdetésre. Először a levélszavazatok eredményeit teszik közzé, ami demokrata kékülést okozhat, amit republikánus pirosodás követhet a személyesen szavazók voksainak számlálásával – a későn érkező voksok pedig megint inkább a demokratáknak kedvezhetnek.

Kentucky: 90 százalékos eredmény lesz a választások éjszakáján, de még érkezhetnek szavazatok november 6-ig. 

Louisiana: itt szigorúbbak a választási szabályok, mint máshol, nem szavazhat például akárki levélben, a többség kénytelen elfáradni a szavazóhelyiségig. Viszonylag hamar várhatóak végleges eredmények, ám a hivatalosságok figyelmeztetnek, hogy az összes szavazat megszámlálása tovább tarthat. 

Maine: itt a választók rangsorolhatják a jelölteket, ezért ha nincs győztes az első helyezettek között, akkor a számlálók megszámlálják a második és harmadik helyezett favoritokat is. Ez időbe telhet, bár a hivatalosságok szerint gyorsan lesz eredmény. Mivel egyszerre számolnak minden szavazatot, nem várható megtévesztő kék vagy vörös elhajlás.

Maryland: a voksok többségét átpörgetik éjjel, de sok marad későbbre, akár november 13-ig is jöhetnek postán. Mivel először a már beérkezett szavazatokat számlálják, először kék eltolódás várható, aztán vörös, majd szerdától megint kék. 

Massachusetts: a legtöbb szavazatot éjjel megszámolják, de a maradék számbavétele akár a hétvégéig elhúzódhat. Eleinte keverve számlálnak, a kései szavazatok azonban a demokratáknak kedvezhetnek. 

Michigan: itt a végső eredményekre akár november 6-ig is várni kell, a későn számlált voksok szokás szerint demokrata többségűek lehetnek. Michigan billegő állam, várhatóan szoros eredménnyel, így nem biztos, hogy megússzuk a várakozást. 

Minnesota: valószínűleg az éjjel vagy szerda délelőtt lesz eredmény. A szerdán és később számlált szavazatok demokrata többségűek lehetnek. 

Mississippi: valószínűleg minden normálisan fog menni, kivételes esetekben engedélyezett a levélszavazás, a kevés levélszavazat, amelyek valószínűleg nem osztanak-szoroznak majd, akár november 10-ig is megérkezhet. 

Missouri: minden bizonnyal nagyon gyorsan lesz eredmény. Eleinte a demokrata többségű távolmaradó voksokat számlálják, utána tehát vörös eltolódás várható.

Montana: itt megszokott, hogy sokan szavaznak levélben, és meg is szokták azokat számlálni még a választások éjszakáján. Hogy lesz-e kék vagy vörös eltolódás, azt nem tudni. 

Nebraska: itt gyorsan számlálnak, és a szavazatoknak be kell érkezniük november 3-ig. Az éjszaka folyamán talán republikánus eltolódást várhatunk.

Nevada: itt először postáztak mindenkinek levélszavazatot, amit november 3-i pecséttel is elég visszaküldeni. A hivatalosságok szerint akár november 10-ig is várhatunk a végső eredményre. A választók 71 százaléka Clark megyében lakik, ahol viszont szeretnének hamar győztest hirdetni. A hét folyamán demokrata eltolódás várható.

New Hampshire: a túlnyomó többség személyesen szavaz, viszonylag hamar lesz eredmény, pártos eltolódások sem várhatóak. 

New Jersey: itt akár hetekig is elhúzódhat a szavazatszámlálás, mivel a bizottságoknak joguk van este 11-kor abbahagyni a számlálást, és reggel 9-kor folytatni azt. Végső eredmény november 20-án várható. November 3-10 között levélszavazatokat számlálnak, ezért ekkor demokrata eltolódás várható, és utána jönnek a személyesen leadott szavazatok, ami republikánus elszíneződést hozhat a végső eredményekre tekintettel.

Új-Mexikó: rajta vannak, hogy megszámlálják a szavazatok túlnyomó többségét éjjel, de lehet, hogy a maradék reggelre marad, vagy akár napokkal későbbre. Az éjszaka folyamán republikánus eltolódás várható, ha azonban szerda utánra is marad számlálnivaló, az a demokratáknak kedvezhet némileg. 

New York állam: hát, ez hosszú ügy lesz. A levélszavazatokat el sem kezdik számlálni november 6-ig, és le kell csekkolni, hogy az illetők nem szavaztak-e személyesen is. Az állami határidő november 28, de New York városában akár december 15-ig is eltarthat a számlálás. Az első időben az eredmények kedvezőbbek lesznek a republikánusok számára, ahogy halad az idő, úgy viszont egyre inkább a demokraták örülhetnek majd a szakértők szerint.

Észak-Karolina: a szavazatok 80 százalékát nem sokkal urnazárás után már át is pörgetik, így közelítő eredmény nagyon hamar lesz, a levélszavazatokat azonban november 12-ig is számlálhatják. Az első eredmények „túl jók lesznek ahhoz, hogy hihetőek legyenek” a demokraták számára, az aznapi szavazatok azonban republikánus felzárkózást hozhatnak, a későn beérkező és számlált távoli szavazatok pedig megint kicsit a demokratáknak segíthetnek. 

Észak-Dakota: a hivatalosságok még az éjjelre várják az eredményeket, de számlálni november 9-ig lehet. A kései szavazatok a demokratáknak kedvezhetnek. 

Ohio: a már leadott szavazatokat kötelező gyorsan megszámlálni (este nyolcig), így ha nincs sok későn érkező levélszavazat, akkor minden valószínűség szerint lesz eredmény az éjjel. A később számlálandó szavazatokról azonban nem tesznek közzé részeredményeket, így november 14-18. előtt biztos nem tudjuk meg a hivatalos, végső eredményt. Eleinte a valóságosnál jobban fognak kedvezni az eredmények a demokratáknak, majd republikánus visszacsapás jön, végül a kései szavazatoknak megint a demokraták örülhetnek.

Oklahoma: itt ígérik, hogy gyorsan lesz eredmény, és kevés később számlálandó szavazat lesz. 

Oregon: itt rendszerint levélben szavaznak a népek 2000 óta, és rendszerint meg is számolják az összes voksot a választások éjszakáján. Így nem várhatóak sem kék, sem piros hullámok a számlálás folyamán. 

Pennsylvania: ahhoz képest, hogy lehet, hogy itt dől el az elnökválasztás, mint billegő államban, valószínűleg akár hetekig is várhatunk majd a végső és biztos eredményekre. A választók fele levélben szavaz, van, ahol megpróbálják megszámolni az összes levélszavazatot kedden, máshol meg sem próbálják, bele sem fognak. A személyesen szavazók szavazataival valószínűleg szerda reggelre végeznek. A levélszavazatok akár november 6-ig is beérkezhetnek. A szavazatok túlnyomó többségét a hatóságok szerint péntekig megszámlálják, de a határidő november 23. A választások éjszakája talán kedvezőbb lesz a republikánusoknak, mint a végső eredmény.

Rhode Island: a szavazatok többségét megszámolják november 3-án éjjel, a maradékra november 10-ig van idő. Eleinte valószínű a valóságosnál jobb eredmények várhatóak a republikánusok számára, majd ezt árnyalja a demokrata felzárkózás. 

Dél-Karolina: itt viszont már elseje óta számlálják a távoli szavazatokat, és még az éjjel, de legkésőbb szerdán végső eredményt várnak. Az első eredmények a valóságosnál kedvezőbbek lehetnek a demokraták számára, amit republikánus felzárkózás követhet. 

Dél-Dakota: itt szeretnének kedd éjjel eredményt látni, de egy megyében lehet, hogy még két napig elhúzódik a számlálás. Félrevezető republikánus és demokrata hullámok nem várhatóak. 

Tennessee: váltig állítják, hogy kedd éjfélre minden világos lesz. Ahogy telik az éjszaka, úgy enyhe republikánusodás várható.

Texas: a legtöbb szavazatot megszámlálják kedd éjjel, de egy kevés szavazat még beérkezhet szerdán. A hullámok várhatóan a szokásosak: eleinte a valóságosnál kedvezőbbek lesznek a demokratáknak, aztán a republikánusoknak, végül egy picit a demokratáknak. 

Utah: itt mindig sokáig számolnak, mivel akár még két hétig is érkezhetnek a november 3. előtt feladott levélszavazatok. A későn érkező szavazatok itt nem  biztos, hogy a demokratáknak fognak kedvezni.

Vermont: ugyan idéntől Vermont is levélben szavaz, de kedd éjjelre várják az eredményeket. Félrevezető vörös és kék hullámok nem várhatóak, mivel egyszerre teszik közzé az eredményeket. 

Virginia: a legtöbb szavazatot megszámlálják kedd éjjel, de sok lesz a november 6-ig megérkező levélszavazat, így a hétvégéig is eltarthat, mire végső eredmény születik. November 3. után talán a demokratáknak kedveznek majd a szavazatok.

Washington: itt lehet, hogy még hozzávetőleges eredmény sem lesz kedd éjjel, annyi lesz a levélszavazat, amelyek akár november 23-ig is megérkezhetnek. A kései szavazatok a demokratáknak kedvezhetnek, habár az állam amúgy is demokrata, így ez nem valószínű, hogy osztana vagy szorozna.

Nyugat-Virginia: kedd éjjelre várják a voksot többségének megszámlálását, de november 9-ig is eltarthat a maradék számba vétele. 

Wisconsin: itt éjjelre, de legkésőbb szerda reggelre várják az eredményeket. Ahogy halad előre az este, itt-ott a szavazatok a valóságosnál jobban kedvezhetnek a demokratáknak. 

Wyoming: kedd éjjel mindent megszámolnak, félrevezetően pártos hullámok nem várhatóak.

(mandiner.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8703 RON
1 dollár = 4.0980 RON
100 forint = 134.87 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Beteggondozót keresek Beteggondozót keresek idős, beteg férfi mellé Szamosardóra (Arduzel). Érdeklődni lehet a (...)

Elado Volkswagen LT 35 Elado Volkswagen LT 35, motor 2.5 TDI. Dupla kabinos, hosszitott plato. Gyartasi ev 2005. Muszaki (...)

Eladö 4 darab 155 / 70 R 13 T, ms SEMPERIT márkájü téli gumi felnivel és LG cd lejátszos autorádio Eladö 4 darab 155 / 70 R 13 T, ms SEMPERIT márkájü téli gumi felnivel és LG cd lejátszos (...)

adj fel hirdetést
an

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

Varga Gábor Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Nagyon jó dolog

Nagybánya.ro 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Kedves Kertész Rozália! Igen, kell (...)

Kertesz Rozalia 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Nagybányai nyugdíjas lakosként (...)

Zita Rist Karantén alá kerül Nagybánya (...)

Az elelem vasarlas nincs megemlitve (...)

Zita Rist Karantén alá kerül Nagybánya (...)

Az elelem vasarlas nincs megemlitve (...)

székely lászló géza A hajdani nagybányai Szent (...)

példásan szép tett a ,megmaradt (...)

székely lászló géza Felállították Bethlen Gábor (...)

Nagy örömmel olvastam ezt a jó (...)

Miklós Kővárhosszúfalu és a Teleki-kastély

Itt született nagyanyám, lánynevén: (...)

Tiberiu Andorfi Leadta közös jelöltlistáit (...)

En is idos ember vagyok mondhatnam oreg (...)

Ulman Mária Szerezzük vissza Nagybányának a (...)

Magyar embereket csak magyar emberek (...)

Császy Alice Október 3-ig látogatható a Thorma (...)

Szeretnék venni ebből a (...)

adalbert george latis Milyen irányt szabna Európának (...)

sajnos ursula nem az akire lehet (...)

Mares Arpad Elstartolt a 2020-as Főtér Fesztivál (...)

Mares Hanna zongorazott, nem Mareș (...)

Zefdrumb A Szatmári Római Katolikus (...)

pay off student loans payday loans (...)

Timurasxny Megmenthet az okostelefon az (...)

удалите,пожалуйста! (...)

Zagyva Piroska Elstartolt a 2020-as Főtér Fesztivál (...)

Hírhedt múltú jelentése

xjpjblxn „Játsszuk el újra” - Tamás (...)

buy generic viagra (...)

Haszeg Jánosné XXXI. Petőfi-emlékünnep, Koltó

Gratulálok mindazoknak akik részt (...)

bandi 14 százalékkal nőnek a nyugdíjak (...)

Jo hogy a kepviselok es az ugyeszek (...)

Zoltán Thurman A Szent István Napok 2020 további (...)

ISTEN ÁLD MEG NAGYBÁNYA MINDEN (...)

pallagi Ezüstgyopár-Díjban részesült (...)

Vajon hogyan viszonyulhat (...)

Varga Ferenc Ezüstgyopár-Díjban részesült (...)

Emberileg viszont egy nagy nulla.

SZAMOSI ISTVAN Kihirdette az elnök a korhatár (...)

JPGOS TORVENY

székely lászló géza A pribékfalvi Teleki-kastély

A szép felvételek ,és közzétett (...)

Gyarmathy Gabor Változhat a nyugdíjkorhatár azoknak, (...)

Mondjon már valaki valami konkretat: I (...)

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam