Romokban van, ám megmenekült a Notre-Dame - de most jön a neheze

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egy tragikus tűz kellett ahhoz, hogy a franciák, a hívők és a Párizsba látogató turisták számára is világossá váljon, mennyire rossz állapotban van a világ egyik legismertebb temploma, a párizsi Notre-Dame. Azt azonban egyelőre felbecsülni sem lehet, mennyi pénzt és időt emészt majd fel az újjáépítés.


„Együtt újraépítjük ezt a katedrálist” - üzente a franciáknak Emmanuel Macron hétfőn nem sokkal éjfél előtt, és percekkel az után, hogy a tűzoltók bejelentették: sikerült megfékezni a Notre-Dame-nál pusztító tüzet, és meg tudták menteni a Párizs egyik jelképének számító épület két fő tornyát és az épület szerkezetét. A francia államfő az EP-választási kampány szempontjából (is) kulcsfontosságú, este nyolcra tervezett televíziós beszédének sugárzását halasztotta el a tűzeset miatt, amely nem sokkal este hét óra előtt kezdődött a felújítás alatt álló épület felső részénél.

© AFP / PHILIPPE WOJAZER / POOL / AFP

A tűz okát egyelőre nem sikerült biztosan megállapítani, a hatóságok azonban nem szándékos károkozás ügyében indítottak nyomozást, ennek keretében kihallgatták a rekonstrukción dolgozó munkásokat. Az első kérdés azonban hétfőn este nem is az volt, hogy mi okozta a tüzet, hanem hogy sikerül-e megakadályozni annak terjedését.

Sokáig úgy tűnt, mintha megállíthatatlanul pusztítottak volna a lángok. Kártyavárként dőlt össze mindössze egy óra alatt a Notre-Dame huszártornya, majd omlott be a tetőszerkezet, amelynek gerendázatát egy nemrég készített francia riport is bemutatta. A filmből az is kiderül, hogy a tűzveszély miatt nem volt villamos áram a templomnak ezen a közönség elől is elzárt részén.

Este kilenc óra után már a gótikus épület ikertornyainak egyikét fenyegette a szeles időben könnyen terjedő, több tíz méteres magasságban pusztító tűz. A Notre-Dame mentésén dolgozó több mint négyszáz tűzoltó akkor úgy ítélte, ha az északi tornyot is elemészti a tűz, menthetetlen lesz a székesegyház. Munkájukat a szeles időn kívül az is nehezítette, hogy a több mint nyolcszáz éves építményt túl erős vízsugárral sem lehetett volna oltani, hiszen az önmagában helyrehozhatatlan károkat okozott volna benne.

A mentés utáni első beszámolók szerint a főhajó és a kereszthajók metszéspontjára épült huszártorony helyén egy óriási lyuk keletkezett, megmenekült azonban az oltár, rajta a kereszttel. Anne Hidalgo párizsi polgármester a tűzeset után a katedrálisból kilépve annyit közölt, hogy „kevésbé rossz, mint amitől tartottam”.

Itt olvashatja esti beszámolónkat a tragédiáról:

Pusztítások és megújulások sora

A Maurice de Sully, Párizs püspöke által 1163-ban elindított építkezés kezdete után 180 évvel átadott Notre-Dame katedrálisban először a francia forradalom okozott elsőre jóvátehetetlennek tűnő károkat. A többször kifosztott, megrongált épületet, amelynek királyszobrait lefejezték a forradalmárok és eredeti huszártornyát is ledöntötték, 1802-re nagyrészt helyreállították, ám 1831-ben hatalmas rongálás áldozata lett a székesegyház, a szentélyt és a kincstárat kifosztották, az érseki palotát romba döntötték. Ebben az évben jelent meg Victor Hugo híres regénye, A párizsi Notre-Dame, amely ráirányította a közönség figyelmét a főváros közepén omladozó épületre.

A Notre-Dame oltára megmenekült

© AFP / PHILIPPE WOJAZER / POOL

Ezt követően 1843 és 1865 között Eugène Viollet-le-Duc építész vezényletével zajlott az első nagyobb rekonstrukció, ennek keretében újult meg a katedrális orgonája. Csaknem száz évvel később kezdtek hozzá, hogy letisztítsák a kövekre rakódott szennyeződéseket, harminc évvel később pedig újabb tisztítás és felújítás következett. A templom 850. évfordulójára 2012-ben felújították a 7800 sípú nagyorgonát.

Ennek sorsáról egyelőre nincs hír, de azt tudni lehet, hogy megmenekült a katedrális kincstára. Annak felmérése reggel kezdődhet meg, hogy a templom hajóinak falán található festményeket milyen mértékbe károsította a füst és az oltáshoz használt víz.

Egy tűz kellett a megmentéshez? 

Az, hogy a Notre-Dame rendkívül rossz állapotban van, nem újdonság: néhány héttel ezelőtt még a francia Pókemberként emlegetett falmászó, Alain Robert is akciót szervezett a műemlék megmentése érdekében. Akkor arról beszélt – miután megmászta Párizs modern negyedének, a Défense-nak az egyik toronyházát –, hogy a Notre-Dame felújításához 150 millió euróra (47,5 milliárd forintra) lenne szükség.

A katedrális állapotáról tavaly a Vice készített riportfilmet, ebben nemcsak a kőszobrok kopása, de az is látszik: a fém megerősítés sem elegendő már, hogy stabilan megtartsa az épület szerkezetét.

Hogyan került ilyen tragikus állapotba Európa egyik legnépszerűbb, évente több mint 13 millió turistát vonzó műemléke? Az épület a francia állam tulajdonában van, a párizsi érsekség ingyen használhatja azt, a karbantartásra pedig évente mindössze kétmillió eurót tettek félre. A kettős fenntartásból eredő ellentmondásos helyzet a gyűjtést is megnehezíti, hiszen mindkét fél a másiktól várja a megoldást. A katedrális felújításának céljából létrehozott alapítvány amerikai támogatókat is megtalált, ám az általuk felajánlott összeg sem volt elegendő.

Most újabb gyűjtés indul, és meg is érkezett az első nagy felajánlás: a több luxusmárkát birtokló Pinault család 100 millió eurót szabadított fel. Kérdés, hogy a nemzeti tragédia mennyire teszi adakozóbbá a franciákat, vagy a Notre-Dame iránt aggódó hívőket és turistákat. És az még ennél is nagyobb kérdés egyelőre, hogy a mostani tűz után mennyi pénzbe kerül és mennyi időbe telhet a felújítás.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8419 RON
1 dollár = 4.3293 RON
100 forint = 140.29 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

50 éves évforduló Szretettel emlékezem volt osztálytársaimra, akikkel 50 évvel ezelőtt érettségiztem a (...)

sdx sc

Elektromos bicikli Eladó Új elektromos bicikli Garanciával . ára 4300 Ron , Alkudható . tel : 0742981286

adj fel hirdetést
korona maszk jobb

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

r0 Hívjuk ki párbajra mr. coronavírust

talan inkabb feljunk a paniktol ,es ne (...)

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam