Trianon 100: Mi otthon vagyunk a Kárpát-medencében, és ezen kár megsértődni

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Még ma is nagyon sok emberben az él, hogy az urak és az elitek dolga volt Trianon, ugyanis ez volt évtizedekig a kommunista olvasat. Ezzel szemben minden magyar embert érintett a békediktátum, mindenkinek rossz volt, már csak azért is, mert egy működő gazdasági térséget szakított szét - mondta Máthé Áron az Origónak A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi drámá kapcsán (csütörtökön 20.15-kor lesz látható a Duna TV-n). A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese szerint azok az országok, ahol győzelemnek élik meg Trianont, elfelejtik azt, hogy a mi térségünk igazából akkortól kezdve vált függővé Nyugat-Európától, és mindez a mai napig fennmaradt.


Megítélésem szerint minden magyart, és minden magyar történészt érdekel a trianoni sorscsapás - mondta Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának az elnökhelyettese az Origónak A Beszéd című film kapcsán.

Kifejtette, hogy a XX. századdal foglalkozókat értelemszerűen foglalkoztatja, mivel az egész évszázad nyitánya volt Magyarországon. Önmagáról szólva elmondta, hogy régóta foglalkoztatja az egész kérdéskör, és nagyon fontos újramesélni ezt a történetet, és ezért vállalta el a Megafilm felkérését. 

Nincs hőseposzunk

Ráadásul nekünk sajnos nincs olyan hőseposzunk, mint a lengyeleknek a „visztulai csoda", amikor megállították Szovjet-Oroszországot 1920-ban, vagy mint a törököknek az, amikor a görögöket legyőzték Ankara előtt 1921-ben. 

Nekünk a tárgyalóterem maradt, és itt Apponyi keményen helyt állt. A lehetetlent is megkísérelte. 1924-ig bezárólag apróbb korrekciókat sikerült is elérni – igaz ezek „morzsák" voltak, de akkor is, ez a történet arról szól, hogy a padlóról fel kell állni, és az utolsó négyzetkilométerért is meg kell küzdeni.

Máthé Áron szólt arról is, hogy most is lehet újat mondani Trianonról. Ezt saját tapasztalatból is tudja, mivel korábban egy olyan tanárképzési programon is részt vett oktatóként, amelyre még az első világháborús kormánybiztosság szervezésében került sor. Ezen minden alkalommal kiderült: a kezdeti hárítás után az emberek várják a trianoni átok valamiféle lelki feloldását. Azt, hogy nem vagyunk „bűnösök", amit Trianonban ránk sütöttek fonák módon.

Mai napig döntő hatása van Magyarországra a trianoni diktátumnak FORRÁS: AFP/PETER KOHALMI

Mintha egy számítógépes játékkal játszanának

De például most jelent meg egy dokumentumkötet az amerikai béke-előkészítő bizottságról a Lendület Kutatócsoport gondozásában. Ebből jól kiderül, hogy hogyan gondolkoznak a nagyhatalmak a kis nemzetekről – nekik „térkép e táj". Mintha a Civilization című stratégiai játékkal játszanának. Nagyon értékes volt a Magyarságkutató Intézet fő kérdéseket összefoglaló konferenciája is. Fontos az eseményeket végigvevő „Napról napra Trianon" című kronológia, mivel ebből tisztán lehet követni a fejleményeket, köztük egy csomó olyat, ami eddig talán nem kapott elég figyelmet. Talán mégis a legérdekesebb a Trianon arcai című kötet. Eddig mindenki el volt foglalva azzal, hogy nagypolitikai szinten próbálta az akkor történteket értékelni. Nagyon kevesen foglalkoztak azzal, hogy az egyszerű emberek számára mit jelentett Trianon. Még ma is nagyon sok emberben az él, hogy az urak és az elitek dolga volt Trianon, ugyanis ez volt évtizedekig a kommunista olvasat. Ezzel szemben minden magyar embert érintett a békediktátum, mindenkinek rossz volt, már csak azért is, mert egy működő gazdasági térséget szakított szét - tette hozzá.

Így darabolták fel MagyarországotFORRÁS: ORIGO

A magyar elit 1918 őszén nem tudta a nemzetet mozgósítani

Két felfogás ütközik össze azzal kapcsolatban, hogy miért nem volt komoly fegyveres harc az utódállamok törekvéseivel szemben, kivéve az egy szem északi hadjáratot. Az egyik szerint Károlyi Mihály és köre szélnek zavarta a hadsereget, pedig a katonák harcoltak volna. A másik felfogás szerint úgyis hiába való lett volna a küzdelem, és történelmi szükségszerűség volt a történelmi Magyarország szétesése - mondta Máthé Áron. Az előbbi közelebb, az utóbbi pedig távolabb esik az igazsághoz mérten. A hangsúlyt viszont inkább oda érdemes tenni, hogy a magyar elit 1918 őszén nem tudta mozgósítani a nemzetet az önvédelmi harcra. Nemcsak azért nem tudta mozgósítani, mert éppen kicsúszott a lába alól a talaj, hanem egy évtizedek óta húzódó ügy miatt sem. Arról van szó, hogy 1867-ben az elit kiegyezett az osztrák vezető erőkkel, de az ezt követő évtizedekben nem történt egyfajta belső kiegyezés, és ilyesmire – például földosztásra – nem került sor a háborús években sem. Így négyévnyi háborús küszködés után már nagyon nehezen lehetett volna érdekeltté tenni a magyar katonát abban, hogy a világháború végeztével egy újabb háborút vállaljon. A nép nagyrészt belefáradt az I. világháborúba, nagyon rossz körülmények voltak, rendszeres volt az éhezés és a teljes nélkülözés – mondta a történész. De ez persze nem azt jelenti, hogy ne lehetett volna legalább megpróbálni a fegyveres ellenállást, 1918 végéig még jó esély is lett volna nekilátni. Nyilván külső tényezők is szerepet játszottak, és az idő ellenünk dolgozott, de az állandó bocsánatkérés és a koncepciótlan visszavonulás csak a teljes szétesést hozhatta. 

Máthé Áron elmondta, hogy az akkori szociáldemokrata mozgalom egy marxista ellenkultúrát dolgozott ki, együtt mozogtak a Galilei Körrel és a Martinovics-páhollyal, és nekik az volt a projektjük, hogy a történelmi Magyarországnak meg kell szűnnie. A területi integritás és a nemzeti érdekérvényesítés kérdésében nyugodtan nevezhetjük őket botfülűnek. A baloldalon Pogány József és Böhm Vilmos elévülhetetlen „érdemeket" szereztek a fegyveres ellenállás akadályozásában, és utólag az egyik kommunista frakció megdicsérte Károlyit is, hogy akadályozta a hadseregszervezést. A régi hadsereg számukra ugyanis az „ellenforradalommal" volt egyenértékű.

A Kis-Trianon palotaFORRÁS: ORIGO

Függőség

A szakember arról is beszélt, hogy ezután Trianon felé haladva már csak rosszul és még rosszabbul járhattunk volna. Így a szerbeknél később fel is merült, hogy a szláv tengerben lévő „magyar oázist" meg kell szüntetni. Voltak tervek arra nézve, hogy Csehszlovákia a Balatonig terjedjen, míg a románok Győrig és Veszprémig szállták meg az országot, és ha rajtuk múlott volna, akkor ott is maradnak – tette hozzá.

Máthé Áron szólt arról is, hogy mindenkiben azt kell tudatosítani, hogy mi otthon vagyunk a Kárpát-medencében. Ez térség a mi otthonunk is, és ezen kár megsértődni - tette hozzá. Azok az országok, ahol győzelemnek élik meg Trianont, elfelejtik azt, hogy a mi térségünk igazából akkortól kezdve vált függővé Nyugat-Európától, és mindez a mai napig fennmaradt. A „jönnek a nyugatiak, és itt megvalósítják az igazságos rendezést" attitűd ettől kedve alakult ki. Száz éve ünneplik a környező országokban, hogy elüldözték úgymond a magyar urakat, de helyettük sokkal veszélyesebb külső erőket kaptak a fejük fölé. Máthé Áron szerint, amit a határon túli magyar közösségek az anyaország támogatásával ki tudnak harcolni, az lesz az övék. 

Ez stabilizálóan hatna az egész térségre, szemben azzal a nagyhatalmi igénnyel, amely mindig a még éppen ellenőrizhető instabilitásra törekszik.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8737 RON
1 dollár = 4.0172 RON
100 forint = 1.3544 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

Hitel mindenkinek ebben az ünnepi szezonban Jó nap, Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Bluetoothcbx A Szent István Napok 2020 további (...)

From many manuscripts of Antiquity

Candyfzr A Szent István Napok 2020 további (...)

number of surviving European

Feederjen A Szent István Napok 2020 további (...)

books in ancient times was papyrus

Holographiczzv A Szent István Napok 2020 további (...)

Preserved about 300 thousand.

Backlitizl A Szent István Napok 2020 további (...)

new texts were rewritten

Jaheswap A Szatmári Római Katolikus (...)

cialis online pharmacy online cialis (...)

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

Varga Gábor Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Nagyon jó dolog

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam