Nagybányán alkotó magyar művészek 1940-1989 között

  Sztelek Norbert

Nagybánya
 
Nagybánya látképe
 
Nagybánya õsszel
 
Tél nagybányai erdõben

Zazarpart õsszel
 
Nagybánya
 

??lete k?¶d, hom?¡ly, titokzatoss?¡g. (...) A m?±v?©sztelep ?©l??? legend?¡ja Sztelek Norbert. Sz?¡rmaz?¡s?¡r?³l is titkokat rebesgettek. Hogy gr?³fi sarjad?©k, szerelemgyerek lenne. A kol?³nia v?¡ros?¡ban eml?©ke ?ºgy ?©l, mintha ma is tal?¡lkozhatn?¡nk vele valamelyik utcasarkon. Sz?­nesen mes?©lik el, hogyan ment kopott ruh?¡j?¡ban, fest?©kes l?¡d?¡val, mapp?¡j?¡val hajnalonk?©nt Fels???b?¡nya, Fernezely fel?©. Este pasztellekkel t?©rt haza. Egy k?©p â??? egy ?¼veg p?¡linka. De az ?©rt?©kesebbek nem elad?³k. Otthon l?¡d?¡ba gy?±jti ezeket, hogy majd egyszer... (...)

M?©g azt is neh?©z kider?­teni, mikor j?¶tt Nagyb?¡ny?¡ra. 1932-ben Szatm?¡ron ?¶n?¡ll?³ ki?¡ll?­t?¡sa ny?­lt nagyb?¡nyai festm?©nyeib???l. Akkoriban k?¶lt?¶zhetett a kol?³ni?¡ra. Sz?­nvonalasabb k?©peib???l v?¡logattak be k?¶z?¶s t?¡rlatokra. 1934-ben az NFT szatm?¡ri csoportki?¡ll?­t?¡s?¡n, 1937-1939 k?¶z?¶tt Nagyb?¡ny?¡n ?©s Bukarestben szervezett t?¡rlatokon vett r?©szt. 1941 nyar?¡n gr. Teleki Ralph nagyb?¡nyai m?±term?©ben mutathatta be f?©lsz?¡z festm?©ny?©t. (...)

A fest??? Budapesten ?©s G?¶d?¶ll???n tanult. Nagyb?¡ny?¡ra festeni ?©s nem tanulni j?¶tt. A kol?³nia hagyom?¡nyait ?ºjra?©lve, annak man?­rj?¡ban festett term?©szeti- ?©s urb?¡nus t?¡jakat. Legink?¡bb a pasztell-technik?¡ban volt otthonos, de vannak olajfestm?©nyei is. (...)


  A művésztelep kiemelkedő alakjai

  A művésztelepen alkotó művészek évek szerint 1896-1939

  Kortárs nagybányai magyar képző- és iparművészek