A művésztelep kiemelkedő alakjai

a / b / c / d / e / f / g / h / i / j / k / l / m / n / o / p / q / r / s / t / u / v / z / x / y / w
Sztelek Norbert (1884 - 1956)


Nagybánya
 
Nagybánya látképe
 
Nagybánya õsszel
 
Tél nagybányai erdõben

Zazarpart õsszel
 

Élete köd, homály, titokzatosság. (...) A művésztelep élő legendája Sztelek Norbert. Származásáról is titkokat rebesgettek. Hogy grófi sarjadék, szerelemgyerek lenne. A kolónia városában emléke úgy él, mintha ma is találkozhatnánk vele valamelyik utcasarkon. Színesen mesélik el, hogyan ment kopott ruhájában, festékes ládával, mappájával hajnalonként Felsőbánya, Fernezely felé. Este pasztellekkel tért haza. Egy kép – egy üveg pálinka. De az értékesebbek nem eladók. Otthon ládába gyűjti ezeket, hogy majd egyszer... (...)

Még azt is nehéz kideríteni, mikor jött Nagybányára. 1932-ben Szatmáron önálló kiállítása nyílt nagybányai festményeiből. Akkoriban költözhetett a kolóniára. Színvonalasabb képeiből válogattak be közös tárlatokra. 1934-ben az NFT szatmári csoportkiállításán, 1937-1939 között Nagybányán és Bukarestben szervezett tárlatokon vett részt. 1941 nyarán gr. Teleki Ralph nagybányai műtermében mutathatta be félszáz festményét. (...)

A festő Budapesten és Gödöllőn tanult. Nagybányára festeni és nem tanulni jött. A kolónia hagyományait újraélve, annak manírjában festett természeti- és urbánus tájakat. Leginkább a pasztell-technikában volt otthonos, de vannak olajfestményei is. (...)


A művésztelepen alkotó művészek évek szerint 1896-1939

Nagybányán alkotó magyar művészek 1940-1989 között

Kortárs nagybányai magyar képző- és iparművészek