Egységes és „egyetlen” Európa mellett tettek hitet a nagyszebeni EU-csúcson részt vevő állam- és kormányfők

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az egységes Európa és polgárainak megóvása mellett tesznek hitet az Európai Unió állam- és kormányfői csütörtökön Nagyszebenben rendezett csúcsértekezletükön elfogadott nyilatkozatukban. A tagállamok vezetői egyúttal arra vállalkoznak, hogy közös megoldásokat keresnek a kontinens problémáira, megvédik a demokráciát és a jogállamiságot, tiszteletben tartják a méltányosság elvét.


A következő évek irányvonalát igyekeztek megrajzolni az immár Nagy-Britannia nélküli Európai Unió számára az EU állam- és kormányfői csütörtökön történelminek nevezett, Nagyszebenben tartott csúcsértekezletükön. Az egykori szász városban rendezett találkozó résztvevői Nagyszebeni nyilatkozat néven tízpontos dokumentumot fogadtak el az Unió jövőjével kapcsolatos vállalásaikról. Ebben a tagállamok vezetői többek között hitet tesznek az egységes és „egyetlen” Európa és annak polgárainak megóvása mellett, ugyanakkor arra vállalkoznak, hogy közös megoldásokat keresnek a kontinens problémáira, megvédik a demokráciát és a jogállamiságot, tiszteletben tartják a méltányosság elvét. Klaus Johannis államfő szerint a Nagyszebeni nyilatkozat arról szól, hogy az EU egységes, vezetői „tudják, mit akarnak, és hogyan akarják”.

„Megerősítjük abbéli meggyőződésünket, hogy egységesen fellépve erősebbek vagyunk ebben az egyre nyugtalanabb, kihívásokkal teli világban. Tudatában vagyunk annak, hogy vezetőként a mi felelősségünk, hogy Uniónk erősebbé váljon, a jövőnk pedig szebb legyen, ugyanakkor elismerjük más európai államok európai perspektíváját is. Éppen ezért ma egyhangúlag megállapodunk tíz olyan vállalásról, amelyek elő fogják segíteni azt, hogy megfeleljünk mindannak, ami ezzel a felelősséggel jár” – szerepel áll a Nagyszebeni nyilatkozatban.

Tízpontos vállalások

A tízpontos dokumentum a következőkre vonatkozik: védelem, szolidaritás a nehéz időkben, közös megoldások iránti nyitottság, a demokrácia és a jogállam védelme, az eredményekre fektetett hangsúly a legfontosabb ügyekben, a méltányosság elvének tiszteletben tartása, az EU ambícióinak megfelelő eszközök használata, az eljövendő nemzedékek jövőjének védelme, illetve, hogy Európa felelősségteljes globális vezető lesz. „Kelettől nyugatig, északtól délig egy Európát fogunk védeni. Harminc évvel ezelőtt több millióan harcoltak a szabadságukért és az egységért, és lebontották a vasfüggönyt, amely évtizedekig megosztotta Európát. Nincs helye olyan megosztottságnak, amely a közös érdekünk ellen dolgozik” – nyomatékosítja a dokumentum.

A Nagyszebeni nyilatkozat aláírói szerint a jövőben is védeni fogják életmódunkat, a demokráciát és a jogállamiságot. „Soha nem fogjuk magától értetődőnek tekinteni az európai polgárok nehezen kivívott elidegeníthetetlen jogait és alapvető szabadságait. Meg fogjuk védeni a Szerződésekben foglalt közös értékeinket és elveinket” – hangsúlyozzák az EU állam- és kormányfői. Családi fotó tömegfürdőzéssel Egyébként a nagyszebeni polgármesteri hivatal előtti téren, a biztonsági kordonok mögött kizárólag az egykori városvezető, Klaus Johannis jelenlegi elnök szimpatizánsai voltak jelen az uniós csúcs munkálatai idején. Román és uniós zászlókkal felszerelve skandálták Johannis nevét, olykor az „Európa, Európa” rigmus is felcsendült. Az inkább idősebbekből álló tömeg politikai elfogultságát jelzi, hogy az Antena 3 hírtévé munkáját végző riporterét pfujolással próbálták megzavarni. Az államfő igyekezett maximálisan kihasználni a helyzetet, a vörös szőnyegen történő bevonuláskor hosszasan nyilatkozott a sajtónak, s lelkesen üdvözölte a tér szélén szorongókat. Ezúttal sem maradt el az uniós csúcsok hagyományos momentuma, a tagállamok kormány-, illetve államfőinek „családi fotója”.

Ezt követően a biztonságiak rémülete közepette Klaus Johannis a többi vezető kíséretében a szimpatizánsaihoz indult és mintegy tíz percen keresztül kézfogásokkal igyekezett meghálálni a rajongást. A jelenet Traian Băsescu egykori híres „tömegfürdőzésére” emlékeztetett. Nagy tapsot kapott Nagyszebenben Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is. Házigazdaként Johannis felhívást intézett minden uniós polgárhoz, hogy éljen szavazati jogával az EP-választásokon, ahol szerinte szó szerint Európa jövője dől el. Keresik a közös nevezőt Ami az informális csúcs lényegét illeti, a Theresa May brit miniszterelnök távolmaradása miatt huszonhét fősre csökkent, uniós állami vezetők alkotta grémium által elfogadott, az EU jövőjét szép jelszavakban összefoglaló dokumentum egyelőre semmin sem változtat. Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy csak a május 26-i európai parlamenti (EP) megmérettetés után kialakuló politikai erőviszonyok, az EU intézményeinek élére kerülő új vezetők ismeretében lehet konkrét tervekről, intézkedésekről dönteni. Angela Merkel jelképes jelentőségűnek nevezte, hogy a román uniós elnökség idején az erdélyi Nagyszebenben ülésezik az Európai Tanács és azt is, hogy az EU-27-ek vezetői Európa napján, a Schuman-nyilatkozat évfordulóján, és a „nagy bővítés után” tizenöt évvel tanácskoznak az unió jövőjéről.

„A véleményeink különböznek, de keressük a közös nevezőt, olyan intézkedéseket akarunk hozni, amelyek segítenek megőrizni a jólétet, biztonságot. Ugyanakkor meg akarjuk őrizni az európai értékeket is, amelyeket az EU-n kívül is népszerűsíteni akarunk” – mondta Szebenben a német kancellár. Emmanuel Macron közölte, az EU-nak stratégiai célkitűzései közé kell emelnie, hogy 2050-ig nullára csökkenti szén-dioxid-kibocsátását. A francia elnök szerint az Uniónak határai megvédésére, a schengeni övezet biztonságossá tételére is kiemelt figyelmet kell fordítania. Orbán: bevándorlásellenes vezetőket kell választani „Bevándorlásellenes vezetőket kell választanunk a bő két hét múlva esedékes EP-választásokon, hogy Európa képes legyen megvédeni önmagát és gyermekeink jövőjét” – ezt már Orbán Viktor mondta Nagyszebenben készített videofelvételen. A kormányfő hangsúlyozta, közös gondolkodásra gyűltek össze Európa jövőjéről, ám az emberek véleményének ismerete nélkül nem lehet egy ilyen beszélgetést lezárni, legfeljebb elkezdeni. Stratégiai célkitűzéseket „hagynak örökbe” Az EU következő törvényhozási ciklusának stratégiai célkitűzéseit tartalmazó, szintén a szebeni csúcsértekezleten megvitatott dokumentum négy célkitűzése között első helyen szerepel, hogy az EU védje meg polgárait, és garantálja szabadságjogaik érvényesülését minden létező és minden felmerülő fenyegetéssel szemben.

Az alpontok között a biztonsági kérdéseket (határvédelem, terrorizmus, hibrid fenyegetések), a migrációs kihívások kezelését, a demokrácia és jogállamiság védelmét és az unió alapértékeinek érvényesítését említik. Továbbra is stratégiai célkitűzésként számol a Nagyszebenben megvitatott új stratégiai menetrend a gazdaság erősítésével, amelyet az európai jólét és versenyképesség zálogának tekintenek, és amely meghatározó jelentőségű az unió globális szerepe szempontjából is. Ebben a témakörben egyebek közt a gazdaságpolitikák összehangolását, az emberi erőforrásokba történő „beruházást”, a digitális átalakulás felkarolását emelik ki. Az EU „zöldebb”, tisztességesebb és az esélyegyenlőségre jobban odafigyelő jövőt akar építeni: itt az újratermelődő, biztonságos energiaforrásokra történő áttérést, a környezet- és klímavédelmet, a szociális védelem és kohézió erősítését, és az életminőség javítását említik. Az Európai Tanács az EP-választások után tartandó első ülésén, várhatóan júniusban véglegesíti a dokumentumot, amely a következő európai parlamenti ciklus, és a választások nyomán megalakuló új Európai Bizottság számára irányozza elő a kiemelt intézkedéseket.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.7790 RON
1 dollár = 4.3101 RON
100 forint = 141.87 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kiado lakas Kiado ketszobas tomhazlakas, 1vagy2 evre, kozel a regi foterhez.Deli fekvesu csendes es zold (...)

Megemlekezes Fajo szivvel emlekezunk Fazekas Gyorgyre halalanak 25-ik evfordulojara. Szivunkben el szep (...)

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

adj fel hirdetést
tmh

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Miklos Csaba IN MEMORIAM SZENTGYÖRGYI SÁNDOR

Nyugalma legyen csendes , emleke orok ! (...)

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

Kovacs Alexandru Átment a román parlament (...)

Miert kellet azRMDSZ.-nek leszavaznia a (...)

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam