Lefékezett autópálya-építés

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Harmadával kevesebb autópálya megépítését vetíti előre Ioan Rus közlekedési miniszter, mint elődje. Mint ismeretes, Dan Şova áprilisban még arról beszélt, hogy 2020-ig 1800 kilométer sztrádával bővül a Romániát átszelő hálózat, a közlekedési minisztérium legfrissebb közlése szerint a 2030-ig meghatározott általános közlekedési fejlesztési terv (Master Plan) keretében mindössze 656 kilométer autópályának kellene megépülnie, igaz, további 2226 kilométer gyorsforgalmi útról is szó van.


Az általános fejlesztési terv a Nagyszeben–Brassó (103 kilométer), a Ploieşti–Comarnic (49 kilométer), a Craiova–Piteşti (115 kilométer), a Comarnic–Brassó (54 kilométer), a Brassó–Bákó (158 kilométer) és a Gyalu–Bors (177 kilométer) sztrádaszakasz megépítésével számol az elkövetkező tizenhat évben. A költségek az előzetes számítások szerint áfa nélkül 6,28 milliárd euróra rúgnak.

Egyelőre gyorsforgalmik

A Master Plan szerint a megépítésre váró több mint 2200 kilométernyi gyorsforgalmi úttal járó kiadások – szintén áfa nélkül – 17,5 milliárd euró körül alakulnak. A Hotnews portálnak nyilatkozó bennfentes források szerint egyébként a gyorsforgalmi utakat úgy kívánják megépíteni, hogy azokat a későbbiekben autópályává lehessen alakítani. Mint elmondták, már a kisajátításokat a sztrádákhoz hasonlóan 70 méter szélességben végzik, hogy adottak legyenek a körülmények a kiszélesítéshez.

Romániában egyébként jelen pillanatban egyetlen kilométernyi gyorsforgalmi út sincs, ám létezik szabályozás azokra vonatkozóan. Ennek értelmében nem is térnek el túlzott mértékben az autópályáktól. A leglényegesebb különbség, hogy a sávok 25 centiméterrel keskenyebbek, illetve a gyorsforgalmin nincs leállósáv. Ugyanakkor nem mindenütt van gyorsító/lassító sáv. A legnagyobb megengedett sebesség 120 kilométer/óra, miközben az autópályákon 130 kilométer/órával lehet száguldani.

Érdekessége egyébként az új stratégiának, hogy az egyik leginkább sürgetett sztrádaszakasz, amely Piteşti-et kötné össze Nagyszebennel, immár gyorsforgalmiként szerepel. Amint arról korábban írtunk, a dél-romániai városban működtetett Dacia-gyár kapcsán a tulajdonos Renault illetékesei már többször is azzal fenyegették meg a bukaresti hatóságokat, hogy az infrastruktúra szempontjából sokkal előnyösebb Marokkóba viszik át a termelést, amennyiben nem épül meg záros határidőn belül ez az autópálya.

A tervezett gyorsforgalmi utak közül több száz kilométernyi haladna át Erdélyen, itt találjuk például a Tordát Halmival összekötő 187 kilométeres szakaszt, illetve a rég beígért Erdély–Moldva-sztráda Marosvásárhely és Paşcani közötti 280 kilométerét.

A fejlesztési stratégiában egyébként szó van még 2674 úgynevezett régióközi út, 293 kilométer EuroTrans besorolású útszakasz, továbbá 172 kilométernyi körgyűrű megépítéséről. A közúti infrastruktúra fejlesztésére összesen 26,1 milliárd euró áll rendelkezésre.

Szűkösek a források

Ioan Rus szerdán mutatta be a stratégiát a parlament szakbizottságainak. Ezt követően arra az újságírói kérdésre, hogy a stratégia keretében miért nincsenek konkrét határidők is megjelölve az egyes szakaszok kivitelezésére, Ioan Rus azt mondta, ez csak egy általános terv, a határidőkről várhatóan év végéig fognak rendelkezni. Mint hangsúlyozta, a költségek is csak becslések egyelőre.

Miért veszik át a gyorsforgalmi utak az autópályák helyét? – tették fel többen is a kérdést. Rus szerint azért, mert ennyire futja. „Ha figyelmesen megnézem a számadatokat, amelyek ennek a stratégiának az alapját jelentik, megvan a lehetőségünk, hogy még pár éven át autópályákról beszéljünk, ahogy tesszük azt mintegy húsz éve, vagy hozzáláthatunk a munkához alacsonyabb költségekkel. Nem haladhat el minden kapu előtt autópálya. Jelenleg a rendelkezésünkre álló lehetőségeket kell kihasználnunk" – mutatott rá a kolozsvári szociáldemokrata párti politikus.

Szerinte az elkövetkezőkben nem hogy nem állnak végtelen források Románia rendelkezésére, hanem megszorításokra is számítani kell az Európai Bizottság részéről olyan körülmények között, hogy az ország költségvetéséből is finanszírozni kell a munkálatokat.
Szomorú valóság

1-esoldal_b

Amint arról beszámoltunk, Romániában az elmúlt két év során összesen 242 kilométer autópályát adtak át, s további 247 kilométernyi sztrádaszakasz megépítésére kötöttek szerződést a kivitelezőkkel. Az országot a tavalyi év végén 644 kilométer autópálya szelte át, miközben 16466 kilométer országúton, 35587 kilométer megyei besorolású úton, illetve 32190 kilométer községi úton lehetett közlekedni.

Más közlekedési fejlesztések

Az általános fejlesztési stratégia külön fejezetet szentel a vasúti közlekedésnek is, a tervezett befektetések – felújítási munkálatok, vasútvonalak villamosítása, beszerzések – elérik majd a 19,5 milliárd eurót.

A képviselőház és a szenátus közlekedési bizottságának együttes ülésén ugyanakkor Ioan Rus szerdán arra is kitért, hogy mindenképpen csökkenteni kell a vasúti hálózatot, mivel az ország nem tudja azt eltartani. A fejlesztési tervben összesen 2948 kilométernyi vasút korszerűsítéséről van szó, a bejelentések szerint ezeken a szakaszokon a szerelvények sebessége elérheti majd a 160 kilométer/órás sebességet.

A hajózásra eközben 2,27 milliárd eurót fordíthat a mindenkori kormány az elkövetkező tizenhat évben, a tervek között szerepel a Duna hajózhatóságának jobbá- tétele, a Bukarest–Duna-kapcsolat megteremtése, illetve a kikötők korszerűsítése.

Eközben a repülőterek felújítására 599 millió euró áll majd rendelkezésre. A légi közlekedés kapcsán egyébként szerdán Ioan Rus megjegyezte, jelen pillanatban csak a bukaresti és a kolozsvári légikikötő nyereséges, az utasok száma mindkét reptéren meghaladja az évi egymilliót.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7619 RON
1 dollár = 4.3202 RON
100 forint = 142.41 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

FELKESZITO MATEKBOL Matematikat tanitok V-VIII osztalyos diakoknak,.Intenziv felkeszites tesztek es alapos emelet (...)

Itt van befektetési lehetőség Szeretne extra jövedelmet keresni? Ha igen, keressen tovább. Az (AMAZON INVESTMENT CORPORATION) (...)

Befektetés: 500 euró, és 5000 euró nyereség Itt van befektetési lehetőség az Ön számára, hogy kevesebb mint 500 eurót fektessen be, és (...)

adj fel hirdetést
kh

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh