Részben eltörli a különnyugdíjakat a kedden elfogadott törvény

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A parlament rendkívüli ülésszakának keddi vitanapján, 247 szavazattal, 21 tartózkodás mellett, döntő fórumként elfogadta a képviselőház a különnyugdíjak részleges eltörléséről szóló törvénytervezetet. A jogszabály a bírákat, az ügyészeket, a pilótákat és a diplomatákart érinti, a katonák, a rendőrök és titkosszolgálati alkalmazottak megőrizhetik a speciális járandóságukat. A törvény azonban nagy eséllyel megbukik az alkotmánybíróságon, mert a bírák különnyugdíjának eltörlését korábban már megtiltotta a taláros testület.


A parlamentnek hétfőn elkezdődött rendkívüli ülésszakában keddre tűzték ki a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezet vitáját.

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) a katonai különnyugdíjak megtartását szerette volna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ valamennyi megszüntetését, illetve megadóztatását javasolta, akárcsak az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD), amely viszont arra épített, hogy népszerűségnövelő módon megszavazza a tervezetet, abban bízva, hogy az alkotmánybíróság úgyis visszautasítja. A vita előtt elbukott az a javaslat, hogy a munkaügyi bizottságban tárgyalják újra a különnyugdíjak eltörlésének tervezetét. Ezt a képviselőház munkaügyi bizottságának keddi ülésén Cristian Seidler, a USR frakciójának tagja nyújtotta be, de a bizottság PSD-s elnöke, Adrian Solomon honatya elutasította a kérést, arra hivatkozva, hogy az szabályzatellenes. Seidler azt indítványozta, hogy vegyék ki a tervezetből azokat a részeket, amelyek alkotmányt sérthetnek. Solomon azonban azzal replikázott, hogy a szabályzat értelmében a képviselőház plénuma dönthet csak úgy, hogy újratárgyaljanak a szakbizottságban egy tervezetet, amely a plénum aznapi napirendjén szerepel. Az USR képviselőjének az volt az ellenérve, hogy már korábban is jártak így el, éppen a szakbizottság elnökének javaslatára. Solomon végül szavazat alá bocsátotta a napirendet, amelyen nem szerepelt a különnyugdíjak tervezetének újratárgyalása. Seidler javaslata így elbukott. Az alsóház munkaügyi bizottsága decemberben fogalmazott meg kedvező jelentést a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezet kapcsán. Ennek értelmében eltörlik a képviselők és szenátorok, a bírák és ügyészek, a bíróságok és ügyészségek kiegészítő szakszemélyzete, a különleges státusú köztisztviselők, a diplomáciai testületek tagjai, az alkotmánybíróság tagjai, valamint a polgári légi közlekedési személyzet különnyugdíját. Az intézkedés alól kivételt képeznének a védelmi minisztérium, a belügyi tárca és a titkosszolgálatok alkalmazottai, valamint a börtönigazgatóság alkalmazottai. Megtarthatják életjáradékaikat a sportolók, illetve a közhasznúnak nyilvánított szakmai szervezetek tagjaiként dolgozó művészek és újságírók. Orban: minden különnyugdíjat a PSD vezetett be Majdnem minden különnyugdíjat a szociáldemokrata többség vezetett be különböző törvényekkel – jelentette ki Ludovic Orban kormányfő, a PNL elnöke a tervezet vitáján.

„Azt hiszem, majdnem az összes, ha nem az összes különnyugdíjat a PSD-s többségű kormányok vezettek be különböző törvények révén. A kezdeményezők között vannak olyanok, mint például Florin Iordache képviselő, aki négy olyan tervezetet írt alá, amely nem a hozzájárulás elve alapján javasolta bizonyos nyugdíjak kiszámítását” – fejtette ki Orban. Az ülésen Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke bejelentette: a különnyugdíjak eltörlésére fognak szavazni, és ellenezni fogják, hogy a tervezetet visszaküldjék a szakbizottsághoz. A jogszabály esetleges alkotmányellenességéről Ciolacu azt mondta: annak kell felvállalnia ennek felelősségét, aki benyújtotta a jogszabály tervezetét. „A PNL és az USR két hónapon keresztül propagandacélokra használta fel a különnyugdíjak eltörlésének javaslatát. Ha a törvénytervezet alkotmányellenesnek bizonyul, azt jelenti, hogy a PNL propagandacélokra használt egy olyan tervezetet, amelyről nagyon jól tudta, hogy semmi hatása nem lesz” – vélekedett a PSD ügyvivő elnöke.

A legmagasabb különnyugdíj havi 77 ezer lej Romániában jelenleg 77 ezer lej a legnagyobb különnyugdíj, és ezt egy olyan személy kapja, aki a kommunista rendszerben volt börtönparancsnok – mondta Florin Roman liberális párti képviselő az alsóház rendkívüli plenáris ülésén. A PNL képviselője ezt „Románia legarcátlanabb különnyugdíjának” minősítette. Roman azt is elmondta, az illető különnyugdíja 2017-ben még 33 400 lej volt, azóta 77 ezerre emelkedett. A honatya azt is közölte: kilenc olyan törvény van hatályban, amely a különnyugdíjakat szabályozza. A plenáris ülésen arra kérte kollégáit, hogy szakítsák meg a különnyugdíjjal ápolt „testvéri” kapcsolatukat, és fordítsák figyelmüket a lakosság felé. Az RMDSZ halasztást kért, majd tartózkodott Korodi Attila frakcióvezető a Maszolnak elmondta, az RMDSZ a vita elhalasztását kérte, mert a plénum elé kerülő szakbizottsági jelentésben nem szerepelt került be az a javaslatuk, miszerint az összes különnyugdíjat töröljék el vagy adóztassák meg.

„Azt kértük, hogy javítsák ki a jelentést, de az ülésvezető nem volt hajlandó erre visszatérni” – magyarázta. A politikus elmondta, az RMDSZ emiatt tartózkodott a szavazáson. Korodi Attila szerint a kedden elfogadott törvénnyel szemben több alkotmányossági aggály is felmerülhet. „Egyrészt sérült a törvényhozási procedúra. Másrészt a törvény eltörli a bírák különnyugdíját, de meghagyja a titkosszolgálati alkalmazottakét, tehát diszkriminatív is” – mondta az RMDSZ frakcióvezetője. Megbénul az igazságszolgáltatás? A képviselőházi szavazás előtt a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ismételten kérte a parlamenttől, hogy ne törölje el az igazságszolgáltatásban dolgozók szolgálati nyugdíját. Ha mégis megvonják speciális járandóságot, a bírósági jegyzők és a kisegítő személyzet is felfüggeszti tevékenységét – közölte egy szakszervezeti vezető.

A CSM közleménye szerint a tanács január 21-ére összehívott közgyűlése egyöntetűen úgy foglalt állást, hogy „a szolgálati nyugdíjak eltörlése negatív hatással lesz az ügyészek és bírák státuszára és függetlenségére”, és felhívta a figyelmet az ilyen intézkedéssel járó veszélyekre. A múlt héten országszerte számos bíróság bejelentette, hogy felfüggeszti a tevékenységét, amennyiben a parlament eltörli a szolgálati nyugdíjukat. A parlamenti szavazás után a legfelsőbb bíróság közölte: megtámadja az alkotmánybíróságon a törvényt.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8074 RON
1 dollár = 4.4186 RON
100 forint = 141.71 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kiado lakas Kiado ketszobas tomhazlakas, 1vagy2 evre, kozel a regi foterhez.Deli fekvesu csendes es zold (...)

Megemlekezes Fajo szivvel emlekezunk Fazekas Gyorgyre halalanak 25-ik evfordulojara. Szivunkben el szep (...)

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

adj fel hirdetést
noileg oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

Hajnalka Viselet- és likeversenyt hirdet a (...)

Nagyszerű ötlet, gratulálok! (...)

Földházi István Ezüstfenyő díjban részesült (...)

Bizony, mind igaz, amit róla itt (...)

Miklos Csaba IN MEMORIAM SZENTGYÖRGYI SÁNDOR

Nyugalma legyen csendes , emleke orok ! (...)

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

Kovacs Alexandru Átment a román parlament (...)

Miert kellet azRMDSZ.-nek leszavaznia a (...)

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam