Sokan turistaként ünneplik a húsvétot

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Átalakulóban vannak a húsvéti szokások: sokan már nem otthon, szűk családi körben, hanem valamely üdülőtelepen, szállodában töltik a feltámadás ünnepét. A partiumi és a székelyföldi vendéglátósok egyaránt arról számoltak be a Krónikának, hogy az elmúlt évekhez képest idén jóval több turista foglalt szállást, többek szerint ez annak tudható be, hogy idén egybeesik a magyar és a román húsvét.


A megnövekedett forgalmat kihasználva a szállodák és panziók többsége kedvezményes ünnepi ajánlattal várja vendégeit: a legtöbb helyen háromnapos, helyi jellegű tevékenységekkel egybekötött programot szerveznek a tavaszi üdülőknek.

A korábbi évekhez képest rekordszámú turistát várnak a Bihar megyei Félixfürdő szállodáiba a húsvéti ünnepekre, a siker az üzemeltetőket is meglepte. Cătălin Şipoş, az üdülőtelepen több hotelt is működtető Turism Felix cég illetékese a Krónikának elmondta: három szállodájuk már teljesen betelt, szabad szobáik már csak a Poieniţa Szállóban vannak, de a helyek 60–70 százalékát ott is lefoglalták. „Egyetlen évben sem volt ekkora sikerünk ebben az időszakban, ráadásul a május elseje utáni hosszú hétvégére is rengeteg vendéget várunk" – tette hozzá Şipoş.

Magyarázata szerint a megnövekedett forgalom egyrészt annak köszönhető, hogy többféle kedvezményes ünnepi ajánlatot kínáltak a turistáknak: vasárnap például hagyományőrző műsorral és húsvéti menüvel kedveskednek a vendégeknek. A szinte százszálékos kihasználtsághoz emellett az is hozzájárult Şipoş szerint, hogy egy ideje már online szállásfoglalásra is lehetőség van, így az információkhoz egyszerűbben és hatékonyabban hozzáférhetnek az érdeklődők.

Az illetékes azt is elmondta: a húsvéti üdülők többsége Románia területéről érkezik, a külföldi turisták aránya alig öt- százalékos, közülük legtöbben Németországból és Izraelből látogatnak el Félixfürdőre. A foglalások mintegy felét ugyanakkor a környező megyékből kapta a Turism Felix, de a távolabbi régiókban élők is szívesen kipróbálják a neves termálvizet: Şipoş elmondása szerint egy nagyobb bukaresti társaság a napokban jelezte érkezését a hosszú hétvégére.

Hároméjszakás ajánlatok a Székelyföldön

Szintén kedvezményes ünnepi ajánlatokkal csalogatják a turistákat a csíkszeredai szállodák, amelyek kihasználtsága húsvét környékén ugyan nem éri el a nyári, illetve szilveszteri foglalások arányát, mégis szép számmal érkeznek vendégek a Székelyföldi megyeszékhelyre az ország más részeiből és Magyarországról is.

A Fenyő Hotel a Húsvét Székelyföldön elnevezésű, hároméjszakás programmal készül az ünnepekre: a turistáknak félpanziós ellátást biztosítanak, emellett kiegészítő programokat is kínálnak – a vendégek igény szerint kulturális rendezvényeken, határkerülésen és lovaskocsis hargitai pikniken vehetnek részt.

Todor Etelka, a szálloda ügyvezető igazgatója elmondta: a hotel kihasználtsága mintegy 30 százalékos lesz, a húsvéti ajánlatra pedig kizárólag az anyaországiak foglaltak szállást, egy részük meg is hosszabbította egy–két éjszakával az alapcsomagot. Mint rámutatott: ajánlatukat román vásárokon is népszerűsítették, ott azonban nem sikerült megszólítani a célközönséget.

A hargitafürdői Ózon Szálloda is háromnapos, főként családoknak és baráti társaságoknak szóló ajánlattal várja vendégeit: az érdeklődők egyebek mellett tábortüzes estén vehetnek részt, ahol „paraszttál" és kürtős kalács csillapítja az éhségüket. A húsvéti üdülőknek emellett szaunázásra és tojásfestésre is lehetőségük lesz a Csíkszereda melletti üdülőtelepen, a három napot pedig díszvacsora zárja.

Magyari Attila, a szálloda marketingreferense arról is beszámolt, hogy a négyévesnél kisebb gyermekek ingyen vehetnek részt a hosszú hétvégén, míg a 14 éven aluli fiatalok 50 százalékos kedvezményben részsülnek. A Fenyő Hotellel ellentétben a hargitafürdői szálloda szobáinak közel 90 százalékát román nemzetiségű vendégek foglalták le, ugyanis Magyari elmondása szerint ajánlatukat elsősorban román internetes felületeken hirdették. A vendégek nagy része így Bukarestből, Brassóból és Bákó megyéből érkezik.

„Úgy gondolom, hogy egyre nagyobb lehetőséget jelentenek vidékünkön a román turisták. Programjainkat egyébként rendszerint úgy szervezzük, hogy azok többségében vagy a magyar, vagy a román ajkú turistákat célozzák meg" – magyarázta a marketingreferens. Hozzátette: az előző évekhez képest idén több turistát várnak az Ozone Szállodába a húsvéti ünnepekre.

Noha alig két éve működik a tusnádfürdői Ozone Szálloda, az üzemeltetők tavaly és idén is külön programmal készültek a feltámadás ünnepére. Az idei hosszú hétvégén a turisták éjszaka fedezhetik fel az üdülővárost, hagyományos húsvéti ebédet kóstolhatnak, és magyaros ebédet, illetve díszvacsorát fogyaszthatnak. A hároméjszakás csomag ugyanakkor a szálloda medencéjének, szaunájának és fitnesztermének használatát is tartalmazza.

Juhász Attila főkönyvelő tájékoztatása szerint múlt hét végéig a szobáknak már felét lefoglalták, a szállodába pedig szintén főként román nemzetiségű vendégeket várnak az ország minden részéből. Juhász elmondta: tavaly meglehetősen visszafogott volt az érdeklődés, idén azonban nagyobb sikerre számítanak ahhoz képest, hogy a húsvét nem az év legforgalmasabb időszaka turisztikai szempontból.

Főként román ajkú vendégeket várnak

Az udvarhelyszéki vendéglátó-ipari egységek forgalma is növekedik ebben az időszakban: az üzemeltetők főként román nyelvterületről várják a turistákat. Geréb István, a székelyudvarhelyi Septimia szabadidőközpont szállodájának ügyvezetője rámutatott: helyeik már hetekkel ezelőtt beteltek.

„Szinte kizárólag román ajkú családosok – közülük többen visszajáró vendégek – foglaltak szobát nálunk" – magyarázta Geréb, aki azt is elmondta, hogy szállóvendégeiknek színes programmal kedveskednek az ünnepek alatt. Mint kifejtette: péntekre és szombatra böjtös, vasárnapra és hétfőre azonban már ünnepi menüt állítottak össze, az ajánlat pedig a wellness-létesítmény használatát, szekerezést és családi húsvéti tojáskeresést is tartalmaz, a hosszú hétvégén ugyanis mintegy 15 gyermek fog a központban tartózkodni.

Az udvarhelyi Küküllő Szállodában is jelentős forgalomra számítanak: náluk is jórészt belföldi vendégek foglaltak szobát, de a napokban zajló nemzetközi gitárfesztivál és egy labdarúgó öregfiú-találkozó számos részvevője is náluk száll meg – tájékoztatott Dobriţa Ildikó ügyvezető. Mint elmondta: a nem szállóvendégeket ünnepi dekorációval és menüvel – bárányflekkennel, tradicionális báránytöltelékkel, festett tojással és házi kalácscsal – várják vasárnap 14 óráig, hétfőn azonban zárva tartanak.

Százszázalékos lesz a kihasználtsága a húsvéti ünnepek alatt a homoródfürdői Lobogó Panziónak: Berde László marketingmenedzser elmondása szerint a szobákat már mind lefoglalták – sokan a wellnesfürdő, míg mások a lovasprogramok miatt választották az üdülőtelep ajánlatát. Mint kiderült, a Lobogó Panzióban megszállók többsége is román vidékekről érkezik, a magyarországiaknak csupán kis százaléka látogat a Homoród völgyébe.

Jót tesz a turizmusnak a vakáció

Hasonló tapasztalatokról számolt be Cristian Grosu, a Parajd Hotel marketingmenedzsere, akinek elmondása szerint már a szálloda mindegyik szobáját lefoglalták, noha nem készültek külön ünnepi csomaggal. „Az ünnepi hangulatot ennek ellenére megteremtjük: a vendégeket báránysülttel és festett tojással várjuk" – magyarázta Grosu, aki szerint a megnövekedett forgalom elsősorban a vakációnak köszönhető.

Telt házzal várják a húsvétot Szovátán is: a vendéglátósok szerint jót tett a turizmusnak, hogy idén egybeesik a magyar és román húsvét. A Danubius Románia cégcsoport négy- és kétcsillagos szállodájában is minden szobát lefoglaltak már – nyilatkozta Szoboszlai Erik László értékesítési igazgató.

„Bár sokak számára szokatlan, hogy húsvétkor vakációzni mennek az emberek, mégis számosan így ünnepelnek. Az elmúlt években is sok foglalásunk volt, igaz nem a magyar, hanem inkább az ortodox ünnepen" – magyarázta. A szállodalánc idén különleges programmal várják a húsvéti ünnepre érkezőket: a gyerekek tojásfestést tanulhatnak, és arcfestésen vehetnek részt, míg a felnőttek számára stresszűző tréningeket szerveznek.

Miközben a székelyföldi és partiumi vendéglátó-ipari egységekbe az ország minden részéről érkeznek turisták a hosszú hétvégén, sokan Magyarországon, elsősorban a határhoz közeli üdülőtelepen töltik az ünnepeket. A hajdúszoboszlói Hungarospa Zrt. szállodájában például a belföldi vendégek mellett a legtöbben Romániából érkeznek, az ugyancsak hajdúszoboszlói Silver Hotelbe pedig a magyarokon kívül román, orosz és ukrán vendégeket várnak.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7729 RON
1 dollár = 4.3160 RON
100 forint = 142.82 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

FELKESZITO MATEKBOL Matematikat tanitok V-VIII osztalyos diakoknak,.Intenziv felkeszites tesztek es alapos emelet (...)

Itt van befektetési lehetőség Szeretne extra jövedelmet keresni? Ha igen, keressen tovább. Az (AMAZON INVESTMENT CORPORATION) (...)

adj fel hirdetést
Reklam

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

Justinced A Szatmári Római Katolikus (...)

За нашими плечами (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh