GaGa
2024. július 15., hétfő Henrik napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Folytatódik a tanárok sztrájkja, a szakszervezetek „nem látják a végét”

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Folytatódik a pedagógussztrájk - jelentették be a tanügyi szakszervezeti szövetségek vezetői a Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Marcel Ciolacu PSD-elnökkel folytatott kedd délutáni találkozójuk után. - számol be a Maszol.ro portál.


A megbeszélésre a Victoria-palotában került sor, ahol a kormányfő egyeztetett a Szülők Országos Szövetségének elnökével, és a a Diáktanácsok Oszágos Egyesületének vezetőjével, Miruna Croitoruval is.

A találkozók végén a szakszervezeti vezetők bejelentették, hogy a hétfőn indított általános sztrájk addig folytatódik, amíg a kormány „elfogadható megoldással” nem áll elő.

A szakszervezeti vezetők elmondták, az álláspontok egyelőre nem közelítettek egymáshoz. A szakszervezeti vezetők szerda délután 5 órakor ismét összegyűlnek a FSLI székházába, ahol szívesen látják a kormány képviselőit is, amennyiben addig megtalálják a megoldásokat a felvetett problémákra.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne az elfogadható megoldás, a szakszervezeti vezetők elmondták, az oktatásban dolgozók bérét kellene tisztességes szintre emelni még az egységes bértörvény hatályba lépése előtt. Hozzátették, a tagság visszajelzése szerint a tanárok nem hajnaldók engedni a nyomásnak. Tájékoztatták a kormányfőt, hogy 2500 lejes fizetésből nem lehet megélni, és – mint mondták – ezzel a miniszterelnök is egyet értett.

Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke megjegyezte, csütörtökön nagyszabású tüntetést terveznek az oktatási szakszervezetek.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Ovidiu Nistor is megerősítette, hogy az általános sztrájk folytatódik. „Hátha holnap olyan megoldással állnak elő a döntéshozók, amelyet elfogadnak a kollégák” – fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a sztrájk esetleges beszüntetéséről nem a szakszervezeti vezetők, hanem a tagság dönt. A keddi találkozónak szerinte informális jellege volt, amin a kormány képviselői megoldások keresésére tettek ígéretet.

Arra a kérdésre, hogy a szakszervezetek készek-e kompromisszumra a béremelések kérdésében, Marius Ovidiu Nistor kijelentette: „Ismerve a kollégáink elvárásait, jelenleg nem áll módunkban kompromisszumot kötni. Ismétlem, a tagságnak kell eldöntenie, hogy mi a legelfogadhatóbb változat vagy ajánlat a kormány részéről”.

A diákok lezárásáról Nistor elmondta: a szakszervezetek is a tiltakozások mielőbbi befejezésében érdekeltek. „De én nem szaladnék ennyire előre. Jelenleg tiltakozunk. Azt akarjuk, hogy az akciónk minél hamarabb véget érjen, és várjuk, hogy a kormány világos megoldásokkal álljon elő a konfliktus megszüntetésére” – fogalmazott a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke. 

(Maszol.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

speciális hitel ajánlat 3%-os kamattal nyújtok kölcsönt és 300 000 ft-tól 50 000 000,00 ft-ig kínálok kölcsönt. (...)

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek