rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megkezdődött a Máramarosszigetet és Kárpátalját összekötő új híd építése

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tíz éve jelentették be, azonban csak június végén indult el a Romániát és Ukrajnát, ezen belül Kárpátalját összekötő új híd építése a Tiszán Máramarossziget külvárosi részén, Teplicén. Szükségszerűségét az évek folyamán megrongálódott máramarosszigeti határátkelő híd okozta, ami alkalmatlanná vált a teherforgalom számára. A Tisza két partját összekötő új átkelő építésének részleteiről kérdeztük Máramaros megye alprefektusát, Krizsanovszki Enikőt - számol be a maszol.ro.


A rendszerváltás óta nem történt hasonló jelentőségű infrastrukturális beruházás Máramarosszigeten – nyilatkozta a Maszol megkeresésére Krizsanovszki Enikő.

Jelenleg a kisvárosban működő határátkelő fa hídján nem közlekedhetnek nehézgépjárművek, így abban reménykednek, hogy a munkálatok befejezését követően Máramaros megyében megnő a nemzetközi kereskedelem. Mindemellett az alprefektus úgy gondolja, hogy az új Tisza-híd elősegítené a román–ukrán kapcsolatokat, hiszen a jelenlegi háborús helyzetben fontosnak bizonyul a szoros kapcsolattartás.

A beruházási terv két párhuzamos híd építését irányozza elő, ami személy- és tehergépkocsik számára lesz elérhető. A projekttervben szerepel továbbá egy új körforgalom, öt vízelvezető, valamint egy tíz férőhelyes parkolóval ellátott határátkelő kiépítése.

A közel 28 millió euró értékű beruházás 85 százaléka vissza nem térítendő európai uniós alapokból valósul meg, ami kiegészül megyei és állami támogatásokkal. A kivitelező cégnek összesen 24 hónap áll rendelkezésre, hogy elvégezze a szükséges munkálatokat.

Románia északi részének majdnem háromszász kilométeres szárazföldi határa van Ukrajnával, mégis csupán három határátkelő működik: Máramarosszigeten, Halminál és a Szucsáva megyei Sireten. Az utóbbi bizonyult a legforgalmasabbnak az orosz–ukrán háború tavaly februári kitörése óta, ahol a teherautósofőrök néha tíz órát is várakoznak a határátlépésre.

(maszol.ro)

- a Maszol.ro portálról

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek