k rmdsz
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Székely Szabadság Napja – A csendőrség csak megemlékezésre, az SZNT menetelésre is készül

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere előzőleg levélben közölte a szervezőkkel: csak a székely vértanúk tiszteletére hirdetett megemlékezéshez járul hozzá, a Székelyföldnek autonómiát követelő felvonulást nem engedélyezi. A szervezők és hatóságok között jogvita keletkezett arról, hogy ezáltal betiltotta-e a polgármester a felvonulást.


Az SZNT elnöke rámutatott, a polgármester nem hozott a menetelés betiltásáról határozatot, a demonstrációt csak bejelenteni és nem engedélyeztetni kell. Szerinte a szervezőkhöz intézett levélnek semmilyen jogkövetkezménye nincs, ezért a csendőrséggel is közölte, hogy a járdán fognak vonulni.

Izsák Balázs szombaton újabb felhívást intézett a részvevőkhöz, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, a magyarországi pártokat pedig felkérte: ne próbálják választási kampányrendezvénnyé tenni a demonstrációt.

Corneliu Grosu Maros megyei prefektus szombaton közleményben nyomatékosította, hogy a március 10-re tervezett marosvásárhelyi felvonulást sem a polgármesteri hivatal, sem a törvényszék, sem Maros megye prefektusi hivatala nem engedélyezte. „Bármi ilyen jellegű megmozdulás törvénytelen, és a törvénynek megfelelően büntetendő" – tette hozzá a kormány Maros megyei képviselője.

Március 10-én, a szabadságharc leverése után Habsburg-ellenes összeesküvést szervező székely vértanúk kivégzésének 160. évfordulóján a Székelyföldnek autonómiát követelő demonstrációt szervez Marosvásárhelyen az SZNT, helyi idő szerint 17 (magyar idő szerint 16) órai kezdettel.

A rendezvényt a Tőkés László európai parlamenti képviselő vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) is támogatásáról biztosította. Az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét ellátó legnagyobb szervezet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) idén is elhatárolódott az általa pártpolitikai rendezvénynek minősített demonstrációtól, de egyes tisztségviselői jelezték: magánemberként jelen lesznek a tömegben.

(erdely.ma)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek