rmdsz header
2024. május 21., kedd Konstantin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Băsescu beiktatta hivatalába az új kormányt

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Meggondolta magát Traian Băsescu államfő, és úgy döntött, mégis kinevezi az RMDSZ-t is soraiban tudó harmadik Ponta-kormány tagjait. Az elnök szerda délután bejelentette: találkozott Victor Ponta miniszterelnökkel, aki vállalta, hogy teljesíti az általa előzetesen szabott feltételt, és új kormányprogramot fogadtat el, amelyért felelősséget vállal a parlamentben.


Az új kormány tagjai kora este le is tették az esküt. Bár Băsescu a ceremónián régi szövetségesnek nevezte az RMDSZ-t, kedden este még „magyar vonalon" próbálta támadni az új kormányt. A miniszterek kinevezésének feltételéül azt szabta, hogy a kabinet iktassa be a kormányprogramba azokat a magyar célkitűzéseket, amelyeket külön megállapodásban rögzítettek, majd a parlament előtt vállaljon felelősséget az új programért. 

Az államfő kedden azt követően állt ki a nyilvánosság elé, hogy a parlament két háza nagy többséggel, 346 szavazattal 192 ellenében, bizalmat szavazott az új kormánynak. „Be kell iktatni a székely zászlóra és a marosvásárhelyi egyetemre vonatkozó kötelezettségeket is" – szögezte le az elnök, hozzátéve: ellenkező esetben a kormányprogram nem felelne meg a valóságnak. 

Băsescu jelezte: két lehetőség van. Miután az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PDL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) már kedden este megtámadta az alkotmánybíróságon a parlamenti szavazás eredményét, meg kell várni az ítéletet, vagy a kormány elfogadja az új programot, és felelősségvállalással a parlament elé terjeszti. Ezt követően hajlandó azonnal aláírni a miniszterek kinevezését. 

Ponta–Băsescu-megállapodás 

A koalíció szerda délelőtt még azt közölte: nem hajlandó erre, és megvárja, hogy az ügyet szombaton megvitató alkotmánybíróság döntsön a vitában. A koalíció vezetőinek találkozója után Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta: azért döntöttek a kivárás mellett, mert kormányprogramért nem szokás felelősséget vállalni. Ráadásul a jelenlegi ügyvivő kormány nem vállalhat felelősséget egy olyan kabinet programjáért, amelyet még nem iktattak be. 

Egy kérdésben azért már kedden sikerült megegyeznie Pontának és Băsescunak: az államfő szerdán délelőtt kinevezte Gabriel Opreát a Radu Stroe januári lemondása óta betöltetlen belügyminiszteri tisztségbe. Oprea előbb lemondott az ügyvivőként tevékenykedő második Ponta-kormányban betöltött tárca nélküli miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, majd délután le is tette a miniszteri esküt. 

Oprea kinevezése azért volt sürgős, mert legfeljebb másfél hónapig állhat ideiglenes vezető egy minisztérium élén, és március 8-án letelik a negyvenöt nap Stroe lemondása óta. Ponta az eskütételt követően találkozott ismét Băsescu államfővel, aki ennek nyomán kiállt a nyilvánosság elé, és bejelentette: mivel a miniszterelnök szavát adta, hogy új kormányprogramot alkot, amelyért felelősséget vállal a parlamentben, hajlandó előzetesen aláírni a miniszterek kinevezését. 

Az államfő közölte, ezzel elkerülhető, hogy továbbra is ügyvivő kormány irányítsa az országot, ugyanakkor jelezte, az alkotmánybíróság mindenképpen dönteni fog a kérdésről. Victor Ponta elmondta: az eskütételt követően a kormány máris átküldi a parlamentnek az új politikai programot, amely tükrözi azokat a változásokat, amelyek a kormány összetételének módosításával álltak elő. 

Különben a harmadik Ponta-kabinet tagjainak a Cotroceni-palotában tartott eskütételén az államfő üdvözölte az RMDSZ-nek a kormányba való visszatérését, és „régi, megbízható szövetségesnek" nevezte az alakulatot. 

Szombaton dönt az alkotmánybíróság 

Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke előzőleg közölte: érzékeny problémáról van szó, amilyennel még nem találkoztak. A taláros testület szombaton tárgyalja meg a kormánnyal kapcsolatos ellenzéki beadványt, de Zegrean azt mondta: a kormányok megdöntése nem az alkotmánybíróság, hanem a parlament feladata. Ironikusan azt is megjegyezte: volt már olyan ország, amely kormány nélkül működött. 

„Belgiumnak másfél évig nem volt kormánya, és talán abban az időszakban még jobban is működött" – mondta Zegrean. A felelősségvállalás intézménye azt jelenti, hogy az ily módon a parlament elé terjesztett indítványokat a törvényhozás nem vitatja meg, viszont az ellenzék soron kívüli bizalmatlansági indítványt nyújthat be a kormány ellen. Ha az indítványt a parlament megszavazza, a kormány bukik, ha viszont nem, a beterjesztett indítvány elfogadottnak minősül. 

Ponta: nincs etnikai alapú decentralizáció 

Victor Ponta miniszterelnök egyébként még a kedd esti parlamenti szavazás után – cáfolandó az államfőt – jelezte: az RMDSZ-szel aláírt megállapodásban nem szerepel etnikai alapú decentralizáció, magyar nyelvű egyetem létrehozása Marosvásárhelyen, vagy a székely zászló használatának engedélyezése. 

A megállapodás – amelyet egyfelől az RMDSZ, másfelől a Szociáldemokrata Párt (PSD), az Országos Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) és a Konzervatív Párt (PC) írt alá – azt tartalmazza, hogy a kormány a közigazgatási átszervezéskor figyelembe veszi a különböző régiók hagyományait, kultúráját és történelmét, kidolgoz egy törvényt, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára a saját zászló használatát, valamint intézkedéseket tesz a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) önálló magyar karainak létrehozására. 

Mint arról beszámoltunk, 2012-ben a Victor Ponta vezette Szociálliberális Unió (USL) többek között éppen azért buktatta meg bizalmatlansági indítvánnyal az Ungureanu-kormányt – amelynek az RMDSZ is tagja volt – mert az intézkedett a MOGYE magyar karainak létrehozása érdekében. 

Martonyi: javulhatnak a kétoldalú kapcsolatok 
Nagy valószínűséggel javítja a magyar–román kapcsolatok légkörét, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bekerült az új román kormánykoalícióba – mondta Martonyi János külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában kedden. A tárcavezető közölte: az erdélyi magyarságnak kell eldöntenie, hogy adott esetben koalícióra lép-e egy román párttal, vagy úgy dönt, hogy ezt nem teszi meg. „Ha az RMDSZ – amely érdek-képviseleti szervezet is, nemcsak politikai párt – úgy dönt, hogy a magyarság érdekeit szolgálja, ha részt vesz a kormánykoalícióban, akkor ezt tiszteletben kell tartani" – vélekedett Martonyi. Úgy látja, a magyar–román kapcsolatok „jelenleg átmeneti, langyos állapotban vannak, voltak már ennél jobbak is", de az RMDSZ kormányra kerülése „a légkört nagy valószínűséggel javítja". 

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

HUNOR 2014.03.06 10:35:37
jó nagy ez a HUNOR:)


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek