rmdsz 1
2024. május 08., szerda Mihály napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Most vagy soha film vetítése Nagybányán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A március 15-i ünnepség keretében Nagybányán is, a budapesti ősbemutatóval egyidőben, 18:48 órától vetítjük a Most vagy soha! című Petőfi-filmet a Városi Színházban.


Az alkotás nemcsak a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjának, hanem a Habsburg-uralom elleni szabadságharcban betöltött szerepének is emléket állít.

1848 március 15. Miközben a költő, Petőfi Sándor és barátai versenyt futnak az idővel, hogy kikényszerítsék az osztrák uralom végét, addig a Habsburgok kegyetlen titkosrendőre, Farkasch a nyomukba ered, hogy Petőfit eltéve lab alól megakadályozza a rendszer összeomlását.

A történet röviden

Amikor 1848 március 15-én a magyar szabadsagert sikra szálló ifjú költő, Petőfi Sándor és barátai azt hallják, hogy Bécsben kitört a forradalom a Habsburgok ellen, ők is úgy döntenek, hogy kihirdetik 12 pontba szedett követeléseiket. Nem is sejtik, hogy az osztrák katonai föparancsnok, Lederer legelvetemültebb ügynökét, a magyar származású Farkascht küldi utánuk, hogy megakadályozza a nagyobb rebelliót.

Farkasch, aki először semmibe veszi a költők és diákok lázadását, hallva a Nemzeti Dalt a Pillvax kávéházban, ráébred, hogy a vers szikrakent gyújthatja meg a forradalom lángját! Míg az Ifjak az egyetemeken toboroznak követéket, Farkasch a város sötét bugyraiból lefizetett rablókkal a Landerer nyomdát próbálja lerombolni, de hiába. Az Ifjaknak sikerül kinyomtatni a 12 pontot és a Nemzet Dalt és követőiket a Nemzeti Múzeum elé hívják egy nagygyűlésre...

Március 15-én ünnepeljünk együtt, győzzenek a magyarok!

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek