rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szatmári Caritas – tavalyi megvalósítások, idei tervek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kihívásokkal teli, de eredményekben gazdag évet zárt a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. Körvonalazódtak az idei tervek is.


Folyamatosan biztosítani a szociális ellátást az arra rászorulóknak, ugyanakkor fejleszteni és újítani – ezek voltak a Caritas legfontosabb célkitűzései a tavalyi évben. A Szatmár és Máramaros megye területén aktív civil szervezet 21 akkreditált szociális szolgáltatása révén 2021-ben összesen 1896 szociális nehézségekkel küzdő személy számára nyújtott szakszerű ellátást.

A pandémia jegyében eltelt újabb év alatt a meglévő szolgáltatások megtartása mellett a Caritas-nak sikerült fejlődnie is: új szolgáltatásokat tett elérhetővé, új intézménytípust hozott létre, négy központját korszerű digitális eszközökkel szerelte fel.  

Három új, mobil egészségügyi szolgáltatással bővült a szatmárnémeti Szent Hildegárda Házi Betegápoló Központ szolgáltatáspalettája november hónappal kezdődően, éspedig: otthoni EKG mérés elvégzésével, házhoz jövő orvosi vizsgálattal, valamint relaxációs masszázzsal. 

Lakóotthonná vált az alsóhomoródi Gyöngy Ház. A szociális standardok 2019-ben bekövetkezett módosulása már nem tette lehetővé a hetes napköziként való további működtetését, az ellátottak és családtagjaik irányából jövő kéréseknek eleget téve rezidenciális központtá alakult át, pontosabban: fogyatékossággal élő felnőttek független életre nevelő központjává. Az intézmény jelenleg 8 személy ellátását tudja biztosítani, de a Caritas tervezi kapacitásának növelését akár 20 főig, mivel egy nemrégiben elvégzett online igényfelmérés szerint van kereslet erre a típusú szociális szolgáltatásra. 

Fontos megvalósítás a szervezet számára, hogy egy projekt keretében sikerült szatmárnémeti, erdődi, túrterebesi és nagybányai, iskolás gyermekekkel foglalkozó központjait egyenként 3 laptoppal és 4 táblagéppel felszerelnie, ezúton is támogatva ellátottainak az online oktatásban való részvételét. Más hazai Caritas-szervezetek gyermekterületi szakembereivel közösen, a Romániai Caritas Konföderáció kezdeményezésére, egy a biztonságos internethasználatot elősegítő védelmi procedúra kidolgozásában is részt vett a Szatmári Egyházmegyei Caritas, azzal a céllal, hogy megóvja kiskorú ellátottait a virtuális világban rájuk leselkedő veszélyektől. 

A tervek szerint haladt 2021-ben a folyamatban lévő projektek gyakorlatba ültetése. Ezek közül a legfontosabbak: a Szépkorúan is aktívan című POCU-projekt, melynek főpályázója a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság, a Caritas pedig partnerként vesz benne részt; az Együtt az időseinkért! elnevezésű POCU-projekt, melynek megvalósítója Nagybányán a Caritas szervezet; a Robotasszisztált terápiák a fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésében című Erasmus+ projekt, melyben a főpályázó budapesti Csodavár Alapítvány mellett a Caritas partnerként vesz részt a kassai Talentum Cassoviensis Alapítvánnyal közösen; és nem utolsósorban a CoFa (Copil și Familie, avagy Gyermek és Család) program, amely a Neumayer Stiftung támogatásával valósul meg, és amely 2021-ben egy jó gyakorlatokat összegyűjtő szakmai kiadványba is bekerült. 

Ami a 2022-es évet illeti, idén is fontos célkitűzése a szervezetnek a meglévő szolgáltatások kontinuitásának biztosítása. Az energiaválság kezelése érdekében prioritást képez szociális központjainak átépítése, hőszigetelése, az elavult fűtési rendszerek lecserélésére, melyhez támogatást keres projektek és szponzoráció formájában egyaránt. 

Nagyobb felületet kíván biztosítani a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet az állami- és a magánszektorral való partneri együttműködéseknek, akár szociális központjainak fenntartása és működtetése terén is. Szeretné továbbá átláthatóbbá tenni tevékenységét a közösség tagjai számára olyan programok szervezése által, amelyek révén az érdeklődők közvetlen betekintést nyerhetnek a Caritas mindennapi szociális munkájába. A jövőbeli tervei közé tartozik több olyan jellegű foglalkozás, akció, esemény megszervezése is, melyben a közösség szociálisan hátrányos és nem hátrányos tagjai egyaránt részt vehetnek. 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek