rmdsz 1
2024. április 13., szombat Ida napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Háborús övezetté vált Kazahsztán legnagyobb városa

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Eszkalálódik a tüntetés Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban, több ezren vonultak az utcára. A kormány maximálta az üzemanyag árát, majd január elsejével visszavonta ezen intézkedését, mivel nem tartotta kifizetődőnek. Ennek hatására az üzemanyag ára a duplájára nőtt. Több nagyvárosban demonstráció kezdődött, a kormány lemondott, szükségállapotot hirdettek.


 

Gomolygó füst, robbanások hangja, tumultus, lövöldözés és ostrom. Így néz ki most Kazahsztán legnagyobb városának, Almatinak a központja, ahol a kormány ellen tüntető tömeg ostromolja a városházát. A hangulat azután sem enyhült, hogy lemondott a kormány. Folyamatos a fegyverropogás, egyes jelentések szerint a tüntetők visszalőttek a katonákra. A kedvező befektetési célpontnak tartott Kazahsztánra gazdasági szempontból sem vetnek jó fényt a történések.

Mint megírtuk, forradalmi hangulat söpört végig Almatiban, miután a legtöbb gépkocsi által üzemanyagként használt cseppfolyósított gáz (LPG) árának maximálását január elsejei hatállyal eltörölték, így az rögtön több mint duplájára ugrott 50 tengéről (36 forintról) 120 tengére (88 forintra). 

Hírforrások egyelőre a gázáremelkedésnek tulajdonítják a népharagot, ám árulkodó a népszerű kazah énekes, Dimas Kudajbergen bejegyzése, miszerint

Emelkednek az árak és a költségek. Az emberek elfáradtak. 

Ez arra utal, hogy régóta fennálló gazdasági és megélhetési nehézségekkel néznek szembe a kazahok, az áremelkedés – amely a magyarországi maximált 480 forintos üzemanyagárhoz képest semminek tűnik – volt az utolsó csepp a pohárban.  

A tüntetők egy része nem is a gázár csökkentését követeli, hanem 

  1. rendszerváltást,
  2. az 1993-as alkotmány visszahelyezését,
  3. a képviseleti rendszer megreformálását, közvetlen szavazással választhassák meg az önkormányzatot.

 

Kedd éjszaka mintegy 200 embert vettek őrizetbe az összecsapásokba torkolló tömegoszlatás során, de ez láthatóan nem tántorította el az embereket a megmozdulás folytatásától, és az sem csillapította a kedélyeket, hogy lemondott a kormány, az elnök pedig nyugalomra és párbeszédre szólított fel. Kasszim-Jomart Tokajev elnök elfogadta a miniszterelnök és a kormány lemondását, Alihan Szmailovot, eddigi miniszterelnök-helyettest nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek.

Tokajevet az a Nurszultan Nazarbajev választotta ki, aki már a Szovetjunióban is vezető politikus volt, a Kazah Kommunista Párt első titkára, az önálló Kazahsztán első elnöke volt 2019-es lemondásáig. Mindmáig nagy hatalommal bír a kazah közéletben, az ország a tiszteletére fővárosát, Nur-Szultant (korábban Asztana) is róla nevezte el.

A legfrissebb hírek szerint a városháza közelében tűz ütött ki, a fegyverdördülések zaja pedig folyamatos. 

Nyugati hírforrások megjegyzik, a történtek hatalmas csorbát ejtenek Kazahsztán imidzsén, mint stabil, a befektetéseknek kedvező környezetet kínáló ország. 

Inkább forradalom, mint mezei elégedetlenkedés

Sorra látnak napvilágot az eseményekről készült felvételek, több arról tanúskodik, hogy a rendfenntartó szervek közül többen is átálltak a tüntetők oldalára. Alábbi videón üdvrivalgás fogadja azt, ahogy a rohamrendőrök lojalitásukat a tüntetők mellé helyezik.

Más felvételeken pedig az látható, hogy elveszik a létszámukban hátrányba került rohamrendőröktől a fegyvereket. A tüntetők számát a kedd estéhez hasonlóan több ezerre becsülik. 
 

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek