k rmdsz
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

IttMást: kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön a romániai magyar művészet 1975-89 közötti alkotásaiból

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

2021. december 17-én, pénteken 18 órakor nyílik IttMást – Romániai magyar művészet 1975 és 1989 között címmel a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központ évzáró tárlata. A kiállítást Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész nyitja meg - olvasható a szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményben.


A kiállító művészeket és a közönséget Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszöntik. Kurátorok: Vécsi Nagy Zoltán és Madaras Péter. A tárlat lezárja azt a három kiállításból álló sorozatot, amely az 1945 utáni és 1989 előtti romániai magyar képzőművészetet korszakokra bontva tárja fel és mutatja be. A SzocRelatív című, 1945 és 1965 közötti, valamint a Felezőidő2 című, 1965 és 1975 közötti erdélyi magyar művészetet bemutató, időrendiségben, de tematikailag is rendszerező kiállítások után, az IttMást címmel nyíló tárlat a romániai kommunista diktatúra utolsó időszaka képzőművészetének újító törekvéseit fogja át.

Az IttMást című kiállítás azokat az 1975 és 1989 között alkotó romániai magyar művészegyéniségeket, művészcsoportokat és műveiket ajánlja a közönség figyelmébe, akik annak idején a hivatalos kulturális elvárástól, ízléstől és ideológiától eltérő, a korábbi helyi kánont felrúgva, vagy egy más, szabadabb világ bűvöletében, azaz csupán lelkiismeretüket követve alkottak. A kiállításon szereplő képzőművészek arra törekedtek, hogy formailag továbbá tartalmilag is lehetőleg autonóm, de az európai képzőművészet idejéhez igazított, a neoavantgárd, a transzavantgárd és más kortárs irányzatokhoz kapcsolódó műveket hozzanak létre.

Törekvéseik eredményeképp a művészek egy része mondhatni megelőlegezte a maga módján, a hazai képzőművészet területén, a hamarosan bekövetkező rendszerváltást, mások viszont ebben már nem bízva, akarva-akaratlanul megindokolták más, szabadabb országokba való áttelepedésüket. A kiállításon a kísérleti magatartást szorgalmazó, bátorító mesterek és tanárok műveit együtt láthatjuk a 70-es és a 80-as években induló fiatalabb művésznemzedék mára már híressé vált képviselőinek akkori alkotásaival.

Kiállító művészek: ÁBRAHÁM Jakab, ADY József, ALBERT László, ANTIK Sándor, ARANYOSSY György, BAAB József Bumbi, BAÁSZ Imre, BARTHA József, BERTALAN István, BIRÓ Gábor, BOCSKAY Vince, BOCZ Borbála, BUNUȘIoan, BUTAK András, DEÁK Barna, DEÁK M. Ria, DIÉNES Attila, DOBRIBÁN Emil, EGYED Judit, ELEKES Károly, ERDEI Gy. Zoltán, FERENCZI Károly, GARDA Aladár, GERENDI Anikó, GYÖRGY Csaba Borgó, IRSAI Zsolt, JAKABOS OLSEFSZKY Imola, JAKOBOVITS Márta, JAKOBOVITS Miklós, JÁNOSI Antal, JECZA Péter, JOVIÁN György, KACSÓ István, KANCSURA István, KATZ András, KAZAR Vasile, KAZINCZY Gábor, KEREKES Gyöngyi, KIS Béla, KOCSIS Előd, KONCZ István, KOSZTÁNDI Jenő, KOVÁCS Károly, KUTI Dénes, MATTIS – TEUTSCH Waldemar, MIKLÓSI Dénes, MOLNÁR László, NAGY Árpád Pika, NAGY Pál, ONUCSÁN Miklós, ORTH István, PUSZTAI Péter, RÁKOSFALVY Zsuzsi, SIMÓ Enikő, SIMON Sándor, SIPOS László, SZABÓ Zoltán Judóka, SZILÁGYI VARGA Zoltán, SZÖRTSEY Gábor, TAMÁS Anna, TAMÁS Klára, TÓTH László, UJVÁROSSY László, ÜTŐ Gusztáv.

A tárlat 2022. március 12-ig, keddtől péntekig 10 és 17 óra, szombaton pedig 10 és 18 óra között látogatható az Erdélyi Művészeti Központ földszinti és harmadik emeleti kiállítótereiben. 

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek