rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

150 éve született Thorma János

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

150 éve, 1870. április 24-én született Thorma János, a Nagybányai Művésztelep egyik alapítója, vezetője és tanára.


Élete első tizennégy évét Kiskunhalason és Jászberényben töltötte, mígnem a család Nagybányára költözött. Thorma itt fejezte be a gimnáziumot, itt figyeltek fel kiváló rajzkészségére tanárai, és innen indult el Budapestre, Münchenbe, Párizsba – művészeti tanulmányainak helyszíneire.

A budapesti Mintarajziskolában Székely Bertalan növendékeként megkezdett tanulmányait Münchenben Hollósy Simonnál, majd Párizsban a Julian Akadémián folytatta. 1891-ben festette első nagyobb képét, a zolai naturalizmus hatása alatt álló Szenvedőket (Magyar Nemzeti Galéria), ezt rövidesen az Ébredés c. kompozíció követte. 

Szenvedők

1896-ban fejezte be egyik legjelentősebb alkotását, a legnagyobb méretű magyar történelmi képek egyikét, az Aradi vértanúkat, amely tárgya miatt rendkívüli népszerűsége ellenére sem kerülhetett a 
millenniumi kiállítás művészeti csarnokába. Külön kiállításon történt bemutatása után végre 1931-ben a Történeti Képcsarnokba került, majd a kiskunhalasi múzeumba.

Aradi vértanúk

1899-ben Spanyolországban és Hollandiában járt. Rembrandt hatását tükrözi a Békesség veletek c. Krisztus-képe. 1898-ban kezdett hozzá élete fő művének szánt, húsz éven át készülő Talpra magyar c. kompozíciójához (a kiskunhalasi múzeumban).

Talpra magyar!

Ezt követő képei (Kocsisok közt, 1901; Szeptember végén, 1903; Kártyázók, 1904; Cigányok, 1905; Ibolyaszedés, 1920; Majális, 1921) között egyik legismertebb műve az Október eleje (1903), amely Münchenben és a Saint Louis-i világkiállításon aranyérmet nyert.

 Október elseje

Thormát olyan festői problémák izgatták, mint a szenvedő embereket középpontba állító nagy, naturalista képciklusok, vagy a magyar történelem kibeszéletlen és feldolgozatlan, de az emlékezetben még elevenen élő eseményeinek, a forradalomnak és az aradi megtorlásnak a képi megjelenítése. Nem azok a problémák tehát, amelyek 1896 tavaszán Nagybányára vonzották Hollósy Simon müncheni szabadiskolájának növendékeit. Nem az egyszerű élet s a természet új arcának a keresése, nem a napfény, nem a református templom piros toronysisakja, s nem a rétek, mezők, ligetek csendje. Thorma igazi akadémikus művésznek készült, s úgy is tért haza Nagybányára: nagy témák és monumentális kompozíciók terveivel.

Domboldal

Művészetének stílusa eléggé összetett. A francia naturalizmus követőjeként indult, majd hatott rá Munkácsy romantikus realizmusa, egyeztetni próbálta a romantika és naturalizmus elveit. A húszas évektől a jellegzetes nagybányai stílus képviselője. A nagybányai művésztelep egyik alapítója (1896), majd 1902-től a festőiskola tanáraként nagy szolgálatot tett a művészeti nevelés ügyének is. 1919 után a telep vezetője volt, lelkes munkássága akadályozta meg a háború utána művésztelep teljes széthullását. 

 Ülő nő

Thorma nagybányai tájain jól öltözött városi hölgyek sétálgatnak, gyűjtik az ibolyát, vagy éppen festegetnek. A táj Nagybánya, mégis az az érzésünk, hogy ezek az emberek már nem a nagybányai emberek. Kirándulók, piknikezők, nem odavalósiak. Idegenül és természetellenesen mozognak a tájban, nem úgy, mint Ferenczy, Glatz vagy Iványi Grünwald bányászai, pásztorai, cigányai.

Egy nagybányai festő

1929-ben megnősült, öt évi ismeretség után Kiss Margit festőnőt vette feleségül. 1937-ben Nagybányán érte a halál. A nagybányai református temetőben helyezték örök nyugalomra, a Zazar-patak jobb partján a Virághegy alsó lejtőin.

A róla elnevezett kiskunhalasi múzeum őrzi életművét. Több művét (Kártyázók, Nyár, Március 15., Budavár visszavétele) és önarcképeit őrzi a Magyar Nemzeti Galéria.

Tavasz Nagybányán

A 150 éves évfordulóra - ha erre lehetőség lesz - a 15. Főtér Fesztiválon méltó módon meg fog emlékezni a nagybányai magyarság.

Ősz

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek