rmdsz 1
2024. április 27., szombat Zita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A görög pénzügyminiszter lemondhat, de drachmát nem lehetne nyomni

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Jánisz Varufakisz lemond hivataláról, ha a hét végi népszavazáson az igen szavazatok kerekednek felül. A görög pénzügyminiszter mindezt a Bloomberg TV-nek adott interjúban jelentette be.


Az sem titok, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök is – az általa kezdeményezett hétvégi referendumon – a nem szavazatokat támogatja. Szerdán a nemzethez intézett televíziós beszédében arra kérte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a referendumon, mert az „döntő lépés lesz egy jobb megállapodás” felé vezető úton. 

Az igenek és nemek szinte fej fej mellett

A legfrissebb felmérés szerint relatív többségbe kerültek az „igen” szavazat hívei, azaz a hitelezőkkel való megállapodás támogatói Görögországban a vasárnapra kitűzött referendum előtt. 

Az Elefterosz Tiposz című konzervatív újság megbízásából végzett, csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adataiból  az tűnt ki, hogy a megkérdezettek 47,1  százaléka támogatja a nemzetközi hitelezők által javasolt reformintézkedéseket, 43,2 százalékuk viszont  azok elfogadása ellen van.

A népszavazáson meglehetősen bonyolultan megfogalmazott kérdést tesznek fel a szavazópolgároknak, mely így hangzik: „El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?” A szavazócédulán ezt követően kifejtik, hogy a terv két részből áll, és feltüntetik a terv két fejezetének címét. Az első a Reformok a folyamatban lévő programok lezárására és azon túl címet viseli, a másodiknak Az adósságok fenntarthatóságának előzetes elemzése a címe.

A szavazóknak „Nem” és „Igen” között kell választaniuk. A két lehetőség közül a „Nem” válasz szerepel az első helyen.

Kidobták a drachmát nyomtató gépeket

A görög pénzügyminiszter csütörtökön az ABC ausztrál közszolgálati rádiónak adott interjúban azt mondta, hogy Görögország ha akarna, se tudna visszatérni régi fizetőeszközéhez, a drachmához, mert megszabadult az ezt nyomtató masináktól.

„Nincs kapacitásunk rá, hogy drachmát nyomtassunk. 2000-ben, egy évvel azelőtt, hogy Görögország belépett az euróövezetbe, úgy döntöttünk, megszabadulunk a pénznyomtató gépektől” - mondta Varufakisz

„Minden áron bent szeretnénk maradni az eurózónában” - szögezte le a görög pénzügyminiszter. „A(z európai) monetáris unió visszafordíthatatlan” - tette hozzá.

„Ismeretlen területre tévedhetünk”

„Ha az igen győz, a tárgyalások nagyon könnyen megkezdődhetnek. Ha a nem, akkor ismeretlen területre tévedünk. A görögnek kell válaszolniuk” - mondta Francois Hollande francia államfő csütörtökön.

Emlékeztetett, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek abban állapodtak meg: meg kell várni a népszavazást, hogy levonják a következtetéseket.

valasz.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek