Az 55 éves felsőbányai középiskola

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Örökséget mentünk, vagy hagyományt igyekszünk ápolni, amikor a felsőbányai oktatásról szólunk, akár a régmúlt időkre gondolva, vagy az utóbbi évek előtti évtizedek eredményeit szeretnénk megtartani.


Ha az iskoláról van szó, akkor vagy gyönyörű emlékek kavalkádja az ami felvidít, vagy pedig a hanyatlás szomorú eseményei okoznak gondot az érdeklődőnek. Ha pedig ezen belül az anyanyelvi oktatásról is beszélünk, akkor mindenképpen a pusztuló jövendő sajnálatos mozzanatai tárulkoznak elénk, mert a nemzetiségi csökkenés jelen tendenciái mind a lemorzsolódás, a megszüntetés felé mutatnak és egyelőre nem sok remény van a felvirágzásra, mentésre, növekedésre. Az oktatás terén nagy szükség van szigorú fegyelemre, ha ez nem is a valamikori “zárdai” szigort sugallja, de ettől még fontosabb, hogy a ma diákjának minőségi oktatásra van szükségük, mert a kerítést sehol sem fonják kolbászból és a “papír” nélkül nem lehet civilizált, szép és jó minőségű életet biztosítania senkinek sem. Felsőbányán sem rózsásabb a helyzet mint máshol, vagy itt sem alakultak rosszabb helyzetek mint általában, de valahogy az utóbbi évtizedek hagyományaként valami kötelez arra, hogy ne hagyjuk teljes mértékben veszni azt, ami minőséget és mennyiséget is jelentett az oktatásban, a kialakult központ, a középiskola, szakiskola rangot teremtett a tanulni akaró diákság számára.


A társadalom külön díjazhatja azt a “nyitást”, ami alkalmat ad tanároknak, szülőknek, diákoknak, hogy ne csak az állandó panaszoknak legyen helyük az iskola körül, hanem régi- és új lehetőségek nyújtsanak segítő kezet a tudásra vágyó fiatalság számára.


Most, amikor éppen 55 esztendőt jubilálhatunk az itt létrehozott középiskolai oktatással, kicsit félénken, visszafogottan próbálunk hátranézni, hogy mi is maradt abból ami volt, vagy mi lehet belőle rövid időn belül, mert demográfiai mutatóink siralmasak és egyre inkább lefelé mutatnak. A nagy- és rosszul értelmezett “szabadságban” egyes elgondolások is hátráltatják a tanulást. Pedig bárhol a világon csak jól nevelt, tanult, civilizált emberekre van szükség. A többi, csak tengődik a sokaságban.


Érdekes beszélgetésre adódott alkalmam Hitter Annamáriával, az Autószállítási Technikai Kollégium igazgatónőjével. Nem más ez az intézmény, mint ahogy mindenki ismerte minden időben, a Felsőbányai Középiskola, vagy Líceum néven.

Hitter Annamária


A fiatal tanár-igazgató beszélt nyitásról, lehetőségekről, elvárásokról és fejlődésről a tényleges gazdasági helyzet elemzése közben. Érdekes gondolatok, újabb megoldások keresése is foglalkoztatja az igazgatónőt, aki jól látja a reális helyzetet és igyekszik menteni a menthetőt, megteremteni annak a további lehetőségét, hogy az egykori híres intézmény ismét keresett, megbecsült központja legyen az oktatásnak.
A jelenleg 545 fővel működő iskola költségei jelentős összegekre rúgnak. Csak a fenntartási költségek havonta 20.000 lejt jelentenek. A tavalyi év gázszámlája 97.000 lej volt. Bár a költségvetés biztosítása több forrásból történik, de akkor is vannak nehézségek és nem könnyű mindent biztosítani. Az iskolaközpont több épületének működtetését szükséges összehangolni olyanképpen, hogy optimális kihasználással csökkenjenek a költségek is. Jelenleg vannak nem teljesen, vagy egyáltalán nem használt helységek. A csökkenő tendenciát mutató gyereklétszám miatt a város összes iskoláit (egy kivétel, a 2-es) összevonták, ide járnak az 1-4, az 5-8 és a líceumi osztályok, ugyanúgy a szakiskola és természetesen a város magyar nyelven tanuló osztályai teljes egészében.
Az iskola a közösség egyik legfontosabb tulajdona, ha úgy tetszik kincse.


A siralmas anyanyelvi oktatást élvező diáklétszám összevont osztályokat eredményez, ami a csökkenő létszámnak köszönhető. Nincs kellő, vagy megfelelő érdeklődés a magyar anyanyelv után. A kilenc 1-4 osztályok között egy-egy a magyar nyelvű. Az 5-8-ban már van összevont osztály is. Ez a megszűnést jelenti idővel. A hét líceumi osztályban pedig már nincs is magyar nyelvű oktatás.
Más gondolkodásra lenne szükség? Minden bizonnyal, főleg ha az intézmény egészét olyanképpen látnánk mint a közösség kiemelkedően fontos létesítményét. És miért? Talán eddig nem így volt? Dehogynem. De közben más elvárások is jelentkeztek, az oktatás minőségéről másképp beszélnek, és az érdekeltek hozzáállását is kicsit fel kellene ébreszteni. Ezért van szükség más gondolkodásra is, együttesen a közösség, a tanári kar, a szülők és diákok részéről.


A folyamatosan csökkenő létszámot, ami jelenleg 545 ismét növelni kellene. Ez csak újdonságok létrehozásával valósítható meg. Lehetőséget kellene teremteni új szakosodott osztályok indítására, nagyobb érdeklődést kellene ideirányítani a környék, a megye helységei felől. Jobb kapcsolatokat kellene teremteni a környezettel. Szükség esetén a bentlakást is újra lehetne indítani. Az ajánlatok gazdagabb palettája ugyancsak az érdeklődést serkentené. A líceumi oktatás változatossága szintén hasznos lehet, ilyenképpen lehetne bevezetni a társadalom tudományok oktatását, régi nyelven a humán osztályokat. A szakiskola gyakorlati oktatásának vállalása szerződéses alapon, és ott is több szak létesítése (például turizmus), nagyobb vonzerőt gyakorolhatna.


Az állandóan emlegetett minőségi oktatás javára szólnának a diákokat hasznosan lefoglaló rendezvények, versenyek, melyek a tanárok eredményeinek is mutatói lehetnének.
Örömmel lehet megállapítani, hogy a tanári kar nyitott mindezen meglátások felé. Igyekezettel vennének részt projektek írásában, vagy projektes partnerkapcsolatokban. Itt most nem szólok a közeljövő reményéről, arról, hogy jelentős felújítási, rehabilitációs lehetőség van kilátásban. Mindezek figyelembe vételével a tanügyi intézmény visszakaphatná egykori hírnevét, fényét, hogy a líceumi és szakoktatás jelentős központja lehessen.


Ami pedig a magyar anyanyelvi oktatás még pislákoló parazsát jelenti, az igazgatónőnek különös gondjai lesznek, melyek megoldását egyedül senki sem végezhetné, csak széles társadalmi, nemzetiségi összefogás eredménye lehet.


Mint hangsúlyozta Hitter Annamária, a nyitottság nagyon nagy kapukon keresztül valósítható meg. Csak ilyen pozitív lépésekkel lehet majd a Felsőbányai Autószállítási Technikai Kollégiumnak újra hírneve, elismertsége, keresettsége.

(Hitter Ferenc - www.felsobanya.info)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.4486 RON
1 dollár = 3.9628 RON
100 forint = 1.4356 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Álláslehetőség, Account Manager pozíció román nyelvtudással Account Manager (román nyelvtudással) Feladatok: • A cég tevékenységének (...)

Szlovákiai munkák nyelvtudás nélkül is Szlovákiába autógyárba keresünk munkavállalókat operátori munkakörbe. Könnyű fizikai (...)

MATEMATIKA OKTATAS Matematikat tanitok V-VIII osztalyos diakoknak! Tel:0727374905

adj fel hirdetést
mmhirlap

SZAVAZÁS

A FF2017 szombati nagykoncertjén kit látna, hallana legszívesebben?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

vgá A magyar gazdaságra pozitív hatással (...)

szomorú, h egy másik, nagy álomra, a (...)

Nagybányai Változik a régi főtér közlekedési (...)

Végre bejött Orzac-nak amit (...)

Nem turista Változik a régi főtér közlekedési (...)

Mi a fenenek nem jarnak a 'turistak' (...)

vgá Nagybányai Háló-s Farsangi batyu bál

várja az ember az ilyen alkalmakat

vgá Igazi Tiltott Sörre állnak át (...)

szép lenne, ha visszajönne a régi (...)

Sztancsek János A síri csend birodalmában

Címem:Magyarország 3044.Szirák (...)

Cserkészanya A világ magyarságát hozná közelebb (...)

Nagyon megható és igaz szövege van. (...)

ParaPeter Hogyan hamisítsunk jó iskolákat?

Érdekes írás, kicsit olyan íze van, (...)

Dorin Árvizek Máramarosban

Faci bani acasă! Atenție, oferta (...)

Tibor IN MEMORIAM KORMOS SÁNDOR

Nagyon szép dolog, hogy a Teleki Ház (...)

PÉTER kÁROLY Johannis: gyásznap a mai a jogállam (...)

'Megteszek mindent, ami tőlem telik, (...)

Dávid Lajos IN MEMORIAM KORMOS SÁNDOR

2010-ben a Teleki Emlékplakett ezüst (...)

Bertok S. IN MEMORIAM KORMOS SÁNDOR

Egy postumus díjat megérdemel Kormos (...)

Ambrus István Nagybányáról idén Barcsy Lajos (...)

Kedves Barcsy Lajos úr! Gratulálok az (...)

Böndi Szabolcs-Attila Hogyan hamisítsunk jó iskolákat?

Érdekes és kogos olvasmány. Nem (...)

Nagy István Hogyan hamisítsunk jó iskolákat?

Ritka olvasmány. Örülök, hogy (...)

vgá Elképesztő látvány - Az első (...)

mindenesetre nagyon érdekes

vgá Oscar-díjra jelölték a magyar (...)

szívmelengető hír

Péter Károly Zátonyra futhat a Brexit?

Be(le) lépni sem volt könnyű. Tíz (...)

vgá Zátonyra futhat a Brexit?

nem olyan könnyű az Európai (...)

Sanyi Beavatkozás a hómentes utakért – (...)

Ez ez nagy hazugság ! Mi január 22. (...)

vgá Bitay Zoltán festőművész (...)

ez is egy nagyon jó dolog

vgá Történelmi elnök volt – de nem (...)

komplikált dolog Amerika

vgá Egymást követték a rengések (...)

milyen nagy kár, hogy ilyenek is vannak

vgá Januári kvíz-est

egy nagyon jó hír

vgá Már tízezren haltak meg a jemeni (...)

erre mi a megoldás?

Péter Károly Johannis: katasztrofális lenne az (...)

Éppen olyan katasztrofális, mint (...)

Robert Összemossa a valóságokat az ASUS új (...)

Az igen... fejlodik a tehnologia.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
x Ezt olvasta?

Elméletileg lakható naprendszert fedezett fel a NASA

Elméletileg lakható naprendszert fedezett fel a NASA

Hét Föld-méretű, egyetlen csillag körüli bolygót fedezett fel a NASA Spitzer űrteleszkópja - jelentette be a NASA (...)