k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az RMDSZ kiterjeszti az afterschool-programot a szórványmegyékre

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az erdélyi magyarok „csodavárás” helyett építkeznek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szórványkollégiumi rendszer kialakítása után az úgynevezett afterschool-program (délutáni foglalkozások) kiterjesztésével akarja növelni az anyanyelvű oktatás vonzerejét - mutatott rá Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke csütörtökön, a magyar szórvány napja alkalmából szervezett oktatási konferencián, Segesváron.


Az RMDSZ hírlevele által idézett felszólalásában a politikus fontos kezdeményezésnek nevezte az RMDSZ medgyesi szervezete által meghonosított afterchool-programot, amelynek kiterjesztése a többi szórvány megyére szavai szerint már folyamatban van. Kifejezte meggyőződését, hogy az a gyermek, aki az óvodától a 12. osztályig magyar nyelven tanul, a későbbiekben is határozottabban hoz olyan döntést, amely identitása megőrzésének szempontjából fontos. „A szórványban a kihívások is sokkal erősebbek, másabbak is, mint a tömbben. Ezek főleg az identitáshoz kötődnek, az asszimilációhoz.

Ennek a folyamatnak a megfordítását is el kell látnia az RMDSZ-nek: a magyar oktatás megerősítése ezt a célt szolgálja, ezért minden időben kiemelt prioritás” - hangoztatta az RMDSZ elnöke. Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke arról beszélt, hogy ma is nagy kihívás a szórványban magyar oktatási intézményt működtetni.

„A román államnak nem érdeke a romániai magyar oktatási hálózat fenntartása, a magyar államnak fontos kérdés, viszont csak bizonyos feltételek mellett van lehetősége közvetlenül támogatni intézményeinket” - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy a szórványban élő magyar közösségeknek sokkal többet kell vállalniuk, ha színvonalas anyanyelvi oktatást akarnak biztosítani térségükben. Az RMDSZ 2011-ben, nagyváradi kongresszusán jelölte ki november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját az erdélyi szórványmagyarság ünnepévé. Az Országgyűlés 2015. november 3-án a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségnek megfelelve, november 15-ét a magyar szórvány napjává nyilvánította.

(közlemény)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek