k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Charles Lindbergh 90 éve repülte át az Atlanti-óceánt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Alig negyedszázaddal az után, hogy az első motoros gép a levegőbe emelkedett, az Atlanti-óceán leszállás nélküli átrepülése hihetetlen teljesítménynek számított. Kilencven éve, 1927. május 20-án szállt fel Amerikából Charles Lindbergh, aki másnap Franciaországban landolt, így ő lett az első ember, aki egyedül, leszállás nélkül repülte át az Atlanti-óceánt.


Abbahagyta a tanulmányait szenvedélye, a repülés miatt

Lindbergh 1902. február 4-én született, egy évvel azelőtt, hogy a Wright fivérek először emelkedtek levegőbe gépükkel. A kalandvágyó ifjú húszévesen abbahagyta mérnöki tanulmányait, hogy szenvedélyének, a repülésnek élhessen. 

Műrepülő bemutatókkal járta Amerikát, ejtőernyős ugrásokkal szórakoztatta a közönséget, 

sétarepülésre vitte az elszánt érdeklődőket. 1923-ban vásárolt egy leselejtezett világháborús repülőgépet, és beiratkozott a légierő texasi pilótaképző iskolájába, ahol egy évet tanult, és a tartalékos őrnagyi rangig vitte. Ezután rövid ideig postajáratot vezetett St. Louis és Chicago között, de ekkor már nagy álma, az Atlanti-óceán átrepülése foglalkoztatta. 

Egy amerikai szállodatulajdonos 1919-ben 25 ezer dolláros, akkoriban 

csillagászatinak számító jutalmat tűzött ki annak, aki először repül New Yorkból Párizsba. 

Az Atlanti-óceánt abban az évben repülték át először, de a gép Új-Fundlandon, az Azori-szigeteken és Lisszabonban is leszállt. Nem sokkal később két brit pilóta leszállás nélkül repült Új-Fundlandból Írországba, de a New York–Párizs távolság ennek csaknem a kétszerese.

Kortársai őrültnek tartották a vakmerő terv miatt 

A jutalom összege sokak figyelmét felkeltette, de a próbálkozás inkább lutrinak számított: nyolc év alatt a vállalkozók közül négy meghalt, kettő nyomtalanul eltűnt, négy súlyos sérülésekkel került kórházba.

Nem csoda, hogy Lindbergh még az ő kétezer órás repülési tapasztalatával sem talált könnyen szponzorokat, 

és csak 1927-re sikerült kilenc St. Louis-i üzletembertől 15 ezer dolláros támogatást összekalapoznia. Saját tapasztalatait is felhasználva építtette meg egymotoros, együléses monoplánját, amely támogatóinak tiszteletére a Spirit of St. Louis nevet kapta.

Lindbergh és híres gépe, a Spirit of St. Louis

Forrás: Wikimedia Commons

Sokan kételkedtek abban, hogy a masina alkalmas lesz a célra, 

hiszen korábban nagyobb repülőgépekkel és legalább ketten vágtak neki az útnak. Lindbergh azonban, akit a lapok csak "repülő bolondként" emlegettek, hajthatatlan maradt. A gépet ő vitte San Diegóból New Yorkba, felállítva a leggyorsabb transzkontinentális átkelés rekordját.

Lindbergh világhíres gépe előtt

Forrás: WWNO

A rossz idő miatt csak a tervezettnél egy héttel később indulhatott, de 1927. május 20-án, reggel 7 óra 52 perckor beindította a Spirit of St. Louis motorjait. A pilóta mindent a célszerűségnek rendelt alá: 

csak négy szendvicset és két üveg vizet vitt magával, 

még a rádió és az ejtőernyő helyét is üzemanyag foglalta el, a túlterhelt gép csak a kifutópálya legvégén tudott a levegőbe emelkedni. 

Sűrű köd és ólmos fáradtság nehezítette a veszélyes kalandot

Vállalkozása egyáltalán nem volt kockázatmentes, több alkalommal is azt mérlegelte, hogy visszafordul. A sűrű ködben csak periszkóp segítségével tudott navigálni, mert a kilátást eltorlaszolták a gép elejére szerelt üzemanyagtartályok. 

Az út közepén már álmossággal küszködött, a gép többször is csak néhány méterrel a hullámok fölött bukdácsolt. 

A Spirit of St. Louis Franciaország felett, a történelmi ócánrepülés utolsó szakaszán

Forrás: NY Daily News

A műszerfalon azonban ott volt az egyik legelső útirány-ellenőrző műszer és egy korszerű, földi indukciójú iránytű, ezek segítségével tudta tartani az irányt. 

Lindbergh gépének metszetrajza. A pilóta csak egy periszkóp segítségével látott ki előre, mivel a gépnek nem voltak elülső ablakai

Forrás: Picasa

Másnap egy kis halászhajót vett észre, és megbizonyosodott arról, hogy közel jár Európához. Írország és Anglia fölött elrepülve Franciaország felé vette az irányt, 

és nem sokkal később már a kivilágított Eiffel-torony fölött körözött. 

Az 5776 kilométeres utat végül 33 óra és 27 perc alatt tette meg. 

Lindberghet hősként ünnepelték odahaza és szerte a világon

Forrás: Wikimedia Commons

A francia fővárosban százezren várták a repülőtéren, és leszállás után azonnal le kellett állítania a motort, mert attól tartott, hogy a propellerek kárt tesznek a kordont átszakító, gépét megrohamozó tömegben. A holtfáradt Lindberghet az emberek a vállukra emelték, és diadalmenetben hordozták körül. Végül két francia pilóta "mentette meg" – az autójukba tuszkolták.

Titokzatos bűncselekmény miatt került ismét a lapok címoldalára

A huszonöt éves fiatalember egyik napról a másikra nemzeti hős lett. Másnap reggel az amerikai követség erkélyéről üdvözölte a tömeget, amely még órákig éltette. A következő három napban hatvanötezer üdvözlő táviratot kapott, és egyszerre kilenc légitársaság hívta meg igazgatósági tagjai közé.

Lindbergh gépe Párizsban, a földet érés után

Forrás: Google Sites

A hadseregben ezredessé léptették elő, 

Doumergue francia köztársasági elnök a Becsületrend keresztjét tűzte a gallérjára, 

és egy Calvin Coolidge elnök által küldött hadihajón tért haza. Rögvest előadókörútra indult, 49 állam 92 városában beszélt a repülés előnyeiről.

Calvin Coolidge amerikai elnök

Forrás: Library of Congress

"Lucky Lindy", Amerika kedvence, 1929-ben feleségül vette Anne Morrow írónőt, s a következő évben kisfiuk született. A pilóta 1932 elején került még egyszer a hazai és nemzetközi érdeklődés középpontjába, amikor nyaralójukból - máig tisztázatlan módon - elrabolták húsz hónapos gyermekét. 

Az 50 ezer dolláros váltságdíjat kifizették ugyan, de a Lindbergh bébinek csak a holttestét találták meg. 

 

Charles Lindbergh és felesége

Forrás: Biography.com

A nyomozás két évig tartott, s végül egy német származású ácsot tartóztattak le, aki ugyan tagadott, de a bíróság bűnösnek találta, és 1935-ben kivégezték. Lindbergh és felesége a tragédia ellenére együtt maradt, és további öt gyermekük született. 

Szimpatizált a Harmadik Birodalommal

Lindbergh a harmincas évek végén antiszemita kijelentésekkel keltett feltűnést, sőt nyíltan vállalta a náci rezsim iránti rokonszenvét is.

Hermann Göring birodalmi marsall, a náci párt második embere és a Luftwaffe főnöke emlékkardot ad át Charles Lindberghnek. Lindbergh nem titkolta a Harmadik Birodalom iránti rokonszenvét

Forrás: Pinterest

Emiatt odahaza támadások érték, ő pedig lemondott ezredesi rangjáról. Amerika 1941-es hadba lépése után szolgálatra jelentkezett, rendfokozat nélküli közlegényként több mint ötven bevetésben vett részt a Csendes-óceánon, majd tanácsadó lett a légierőnél.

Lindbergh idős korában

Forrás: Royal Books

Rehabilitálására 1954-ben került sor, 

amikor Eisenhower elnök tartalékos dandártábornokká nevezte ki, egy évvel korábban az óceán átrepüléséről írt könyvéért Pulitzer-díjat kapott. A modern repülés úttörője 1974. augusztus 26-án halt meg rákbetegségben, a Hawaii-szigetekhez tartozó Mauin. 

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek