rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ebben a küzdelemben jól állnak a magyarok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A napi energiabevitel tíz százaléka alá kell szorítani a cukorfogyasztást, hogy megelőzzük az elhízást vagy a fogszuvasodást.


Az Egészségügyi Világszervezet új irányelvet adott ki a cukorfogyasztásra: azt javasolják a felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, hogy napi energiabevitelük tíz százaléka alá szorítsák a cukorbevitelt. Még inkább kívánatos lenne az 5 százalék alatti szint, ez nagyjából 25 grammnak, hat teáskanálnak felel meg.

A világszervezet egészséges táplálkozással foglalkozó osztályának vezetője elmondta, hogy adatokkal tudják igazolni, hogy a cukorfogyasztás csökkentésével le lehet szorítani a túlsúly és a fogszuvasodás kockázatát. A világszervezet irányelve ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a korlátozásnak nem kell vonatkoznia a zöldségekben, gyümölcsökben, vagy a tejben természetesen előforduló cukorra, ezek negatív hatására ugyanis semmi nem utal.

A legtöbb cukrot azonban a feldolgozott élelmiszerekkel fogyasztjuk el – egy evőkanál ketchup például négy gramm körüli mennyiségben tartalmaz cukrot, egy fémdobozos üdítőben pedig negyven gramm is előfordul.

A WHO által kiadott összefoglaló szerint a magyarokat nem annyira érinti ez a probléma: napi energiabevitelünk 7-8 százalékát adja a cukor a norvégokhoz hasonlóan. Spanyolországban vagy Angliában viszont 16-17 százalékot is elér ez a szint. A gyerekek jóval több cukrot fogyasztanak el, Portugáliában akár a teljes energiabevitel 25 százalékát is kiteszi a cukor aránya.

hir24.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek