k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ebben az évben is a nagybányai magyar közösségé volt a város régi főtére

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Idén már 11. alkalommal szervezték meg a Főtér Fesztivált szeptember 15. és 18. között.


Három kiállítással indított a Nagybányai Magyar Napok: Hajdu Tamás nagybányai fotóművész Nagybányai pillanatok című fotókiállítással, Véső Ágoston nagybányai Munkácsy-díjas festőművész Mai képeim című kiállítással s legvégül pedig a Főtér Fesztivál 10 éve - 2006-2015 című plakát-, műsorfüzet- és pólókiállítással és egy ünnepi fogadással várta az érdeklődőket.

Pintér Zsolt főszervező a kiállításokon elmondta, hogy ez egy másfajta kezdet a Főtér Fesztiválnak, de a nulladik nappal a Főtér Fesztivál is hozzá akart járulni a Nagybánya 2021 projekthez, majd a nap utolsó kiállításán történelemi áttekintést tartott a Főtér Fesztiválról. Beszélt arról, hogy hogyan nőtte ki magát Ifjúsági Napokból Nagybányai Magyar Napokká, a műsorfüzet és a karkötő fejlődéséről, de arról is, hogy mennyi szellemi hozzájárulást kaptak az évek során a Főtér Fesztivál megszervezéséhez. A nap utolsó programja pedig a fröccs est és Marosán Csaba kolozsvári színművész Pajzán történetek című előadása volt.

Pénteken a ma már hagyományos felvonulással a nagybányai magyar közösség, civil szervezeteivel, diákjaival és a fesztivál résztvevőivel együtt elfoglalta a régi főtért. A Fölszállott a páva közönségdíját elnyerő Bekecs néptáncegyüttes Benedek Elek: Hamupipőke című tündérmeséjét adták elő a gyerekeket is bevonva előadásukba. Ezt követve az épület homlokzata háromdimenziós vetítést kapott a Nagybányai Művésztelep megalapításának 120. évfordulója tiszteletére, a Virtuális Nagybánya Egyesület, a Nagybánya.ro szervezésében. Az estét a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company pörgette fel és adott jó kedvet a későbbi közös mulatsághoz, amely a Vinkli vendéglőben folytatódott, a Six Generations együttessel.

A szombati nap folyamán kicsik, nagyok és a családok egyaránt választhattak a programok között. A főtéren térbe(körbe)vezetés, buborékfesztivál, vízi csata és juicepong is volt. A Németh László Elméleti Líceum zenei tehetségei is felléptek, kórusa, néptáncelőadása és az Adamantium együttes is bőven csalogatott nézőt.

A Lendvay Márton Színjátszó Kör újjáalakulásának 45. évfordulója alkalmából díszelőadást tartott a Városi Színházban, a főtéren meg eközben a családok és a fiatalok játékos vetélkedőkön vehettek részt. A nap további részében a koncerteké volt a főszerep. Fellépett Keisz László és Mán Géza, a Berena zenekar, a Torpedó együttes, majd Rúzsa Magdi biztatta a nagybányaiakat tapsolásra és éneklésre, energiával teli koncertet nyújtva a nézőknek. Az afterparty-n a Move On zenekar lépett fel.

A Főtér Fesztivál utolsó napján sem maradhattak el a résztvevőket kecsegtető programok. A tér helyet adott a gyermek programoknak, mint például a magyarországi Lóci Színpad zenés állatvilág interaktív produkciója vagy sétamotorozás a nagybányai Rock N' Road motoros csapat szervezésével. Ezen a napon a sport sem hiányozhatott, rekeszmászás, focibajnokság és métabajnokság is megmozgatta a sportkedvelőket. Lehetőség nyílt a Híd utcai iskola meglátogatására, halászléfőzés és annak kóstolásra a Házas Hétvége mozgalom sátrában. A kolozsvári Kriterion Könyvkiadó múltja és jelene címmel tartott előadást H. Szabó Gyula kiadóigazgató és történelmi bemutató is volt a középkori tábornál. A zene sem maradhatott el: a nagybányai és koltói baptista gyülekezetek pengetős zenekarainak műsorát és a Schola Rivulina énekkar koncertje lehetett látni és meghallgatni. A csíkszentléleki Ilyés Zsolt atya vallomásai után a táncház-találkozó mindenkit táncra perdítet. A díjátadáson a versenyek nyerteseit díjazták és a rózsaszín karkötő-tombola szerencsés nyertese pedig egy biciklit nyerhetett meg. A Fesztivál záró-programja Sólymos Thomas orgonakoncertje volt a Szentháromság templomban.

Az idei Nagybányai Magyar Napok keretén belül sok ezer ember megfordult meg a téren. Legalább 100 programmal várták a szervezők a kíváncsiskodókat, ami a közel 120 ifjú és felnőtt önkéntes, illetve a Főtér Fesztivál nagylelkű támogatói nélkül valósulhatott volna meg.

 

Mihály Kriszta

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek