no
2024. április 27., szombat Zita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

„Elfüstölte” népszerűségét a kormánypárt a tüntetések után

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Túlméretezett volt a csendőrség akciója


Legalább is erre utal az események után a Szociáldemokrata Párthoz közelálló közvéleménykutató intézet által készített felmérés, amelyre augusztus 12 és 15 között került sor, a 18. életévét betöltött 800 fős mintacsoporton.

A megkérdezettek hetvenkilenc százaléka szerint Románia rossz irányba halad, ellenkező véleményen csupán a mintacsoport tagjainak tizenhét százaléka volt. Négy százalék nem tudott vagy nem akart a kérdésre válaszolni.

A csendőrség akciója kapcsán feltett kérdésre válaszolva tizenhét százalék tartotta megfelelőnek és kiegyensúlyozottnak a rendfenntartók fellépését, hatvankét százalék viszont túlméretezettnek, elhibázottnak vélte az akciót, úgy ítélve meg, hogy az nem az erőszakos akciók megfékezésére irányult, hanem a „megmozdulás elpolitizálását” szolgálta. Jelentős viszont – huszonegy százalékos – a kérdésre nem válaszolók részaránya.

Előrehozott választást akarnak

Megoszlanak a vélemények annak tekintetében, hogy minek kellene következnie a százezres tüntetés és a brutális csendőri fellépés után. A megkérdezettek kilenc százaléka úgy véli, hogy a továbbiakban is a két kormánypártnak kellene kormányoznia, Viorica Dancila miniszterelnöksége alatt. Tizenkét százaléka szintén úgy véli, hogy az ország élén a jövőben is a Szociáldemokrata Párt és a Demokraták és Liberális Szövetség Pártja koalíciójának kellene maradnia, ám más miniszterelnökre és újabb kormányra lenne szükség. Tizenkét százaléknak meggyőződése viszont, hogy a kormánykoalíciónak mennie kell, a hatalmat pedig az ellenzéknek kellene átvennie.

A nemzetti egységkormányt ugyanakkor kilenc százalék tartaná jó megoldásnak. A legtöbben azonban úgy vélik, hogy az események nyomán előrehozott választásokat kellene tartani. A mintacsoport negyven százaléka van ezen a véleményen. 18 százalék viszont nem válaszolt erre a kérdésre.

Mindössze 35 százalék a kormánykoalíciónak

Sokat változott a helyzet a pártok népszerűségének a tekintetében. A kérdésre adott válaszok szerint, hogy amennyiben a jövő héten lennének a választások, a mintacsoport tagjai kire szavaznának, a Szociáldemokrata Pártra csak 25 százalék voksolna. A fő kormánypárt így alig négy százalékkal előzi meg a 21 százalékot elérő Nemzeti Liberális Pártot.

Jelentősen növelte népszerűségét Dacian Cioloș Romána Együtt Mozgalma, amely a felmérés szerint a harmadik legfontosabb romániai párt lenne: a megkérdezettek 13 százaléka mondana rá igent. Călin Popescu Tăriceanu politikai alakulatának, a Demokraták és Liberális Szövetségének Pártjának tíz százalékával meg kellett elégednie a negyedik hellyel. A Szövetség Romániát Megmentéséért tömörülés kilenc százalékával nagyjából őrzi szavazóinak részarányát, Victor Ponta és Daniel Constantin Pro Romania Pártja pedig hét százalékával még bekerülne a parlamentbe. A független jelöltek a szavazatok hat százalékát kapnák meg.

A felmérésnek megfelelően viszont az RMDSZ csak négy százalékot érne el, ez ugyan az öt százalékos parlamenti bejutási küszöb alatt van, ám a felmérések a romániai magyarok érdekképviseleti szervét többször is négy százalékkal mérték, az RMDSZ viszont a választásokon éveket óta 5-7 százalékot ért el.

A Traian Basescu által alapított Népi Mozgalom Pártra három százalék szavazna. A többi pártok a fennmaradó két százaléknyi szavazaton osztoznának.

Természetesen, ha most lennének a parlamenti választások.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek