rmdsz 1
2024. április 27., szombat Zita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Előreléptek az ukrán béke érdekében a normandiai négyek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„A minszki megállapodásnak nincs alternatívája”. Újból összeült a német, a francia, az orosz és az ukrán vezető Berlinben az ukrán válság megoldása érdekében. Bővülhet az EBESZ-misszió.


A normandiai négyek, azaz a kelet-ukrajnai válság rendezésére törekvő Vlagyimir Putyin orosz, Fran­cois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnök, valamint Angela Merkel német kancellár a berlini kancellá­rián abban állapodtak meg, hogy november végéig kidolgozzák a minszki tűzszüneti megállapodások végrehajtásának „útitervét”. Porosenko szerint az útiterv az összes minszki megállapodás végrehajtására vonatkozik majd, beleértve a 2014. szeptemberi és 2016.februári megállapodásokat is. Ezek foglalkoznak a többi között a határellenőrzés és a szembenálló felek elválasztásának kérdésével, de rendelkeznek a külföldi katonák kivonásáról és arról is, hogy szabad hozzáférést kell biztosítani az EBESZ-megfigyelőknek a „megszállt terület” minden szegletébe, beleértve az ukrán–orosz határ ellenőrizetlen szakaszát is. 

Megállapodtak abban is, folytatta, hogy fegyveres rendőri EBESZ-missziót állítanak fel a Donyec-medencében. Vlagyimir Putyin is azt mondta, hogy az EBESZ-misszió hatáskörének kiszélesítéséről lenne szó. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő megerősítette, a Kreml elégedett a megbeszélés eredményével, mert a jelenlegi helyzetben már „a legfelsőbb szinten történő óraegyeztetés ténye”, annak az újabb megerősítése is pozitív jelenség, hogy a minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk. 

Angela Merkel szerint a rendőri EBESZ-misszió felállítása nem a legsürgetőbb feladat, a legfontosabb a választási törvény kidolgozása lenne. Francois Hollande szerint a normandiai négyek külügyminiszterei – akik kidolgozzák a rendezési útitervet – azt a feladatot kapták, hogy haladéktalanul kezdjék meg a térségbeli helyhatósági választások előkészületeit. A több mint egyéves szünet után tartott normandiai formátumú berlini találkozón egyezség született arról is, hogy a kelet-ukrajnai válságövezetben újabb négy helyszínen visszavonják a frontvonal közeléből az ukrán és a Moszkva-barát szakadár erőket. Angela Merkel azt hangoztatta, hogy a normandiai négyek szükségesnek tartják a rendszeres találkozók megtartását, hogy a folyamat ne veszítsen lendületéből. 

Reklam


Putyin, a jógi

Keresztény szentekre és keleti jógikra hajazó képességeket csillogtatott Vlagyimir Putyin: az orosz államfő szinte egy időben volt a normandiai négyek berlini vacsoráján és az amerikai elnökjelöltek vitáján. Ugyanis Las Vegasban Hillary Clinton és Donald Trump mellett, ha egyfajta szellemként is, de szinte az egész vita alatt ott volt Putyin. A demokrata és a republikánus jelölt majd a megmérettetés felét arra szánta, hogy Putyint vádolja, avagy a Putyinnal való megegyezést szorgalmazza. 

Úgy tűnt, mintha Amerikában nem lenne migránsprobléma, a gazdaság dübörögne, nem lennének értelmetlen külpolitikai kalandok – csak az orosz elnök van, vagy legalábbis Clinton szerint mindenért ő felelős. Ha pedig Trump nyerne, Vlagyimir Vlagyimiroviccsal párban paskolná a női tomporokat. Berlinben teljes valójában volt ott Vlagyimir Putyin, a német kancellár, a francia és az ukrán elnök is. A megbeszélés sikere maga a megbeszélés volt, hosszú hónapok után sikerült újra egy asztalhoz ülniük. Tényleges megállapodás azonban nem született, mindössze egy ködös, majdani békemenetrendet vázoltak. Igaz, Petro Porosenko a vacsora után büszkén kijelentette, hogy EBESZ-békefenntartók jönnek a Don­basszra, azonban erről három partnere valamiért elfelejtett szót ejteni. Alighanem egyenlőre csak az eddigi megfigyelők létszámának növeléséről van szó. Sajnos ma Brüsszelben is csak paranormális formában lesz ott Putyin, pedig az unió vezetőinek most már ideje lenne Oroszországgal tárgyalni a szankcióháború befejezéséről, és nem újabb és újabb píszí-ürügyeket keresni az értelmetlen gazdasági csörte folytatásához.

magyarhirlap.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek