no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Fekete felsõbányai júliusi vasárnap 1954-ben

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

1954. július 4-én, egy felhõs, enyhe vasárnap délután elnéptelenedtek a felsõbányai utcák. A város apraja-nagyja rádiókészülékek vagy a vezetékes hálózat hangszórói elõtt ült, hogy a Svájcban megrendezett labdarúgó világbajnokság döntõjének a közvetítését hallgassa.


Már a döntõ elõtti hetekben, a csoportmérkõzések során mindenkit hatalmába kerített a labdarúgás láza. Még az asszonyok is abbahagyták a pletykálkodást, és fõként a magyar csapat gyõzelmeirõl beszélgettek.

Még nem ért véget a tartományi labdarúgóbajnokság, amikor az egyik csoportmérkõzésen Magyarország az NSZK-val (Nyugat-Németországgal) játszott. A felsõbányai labdarúgópálya szélén és a lelátó mellett hangszórókat állítottak fel, hogy a szurkolók nemcsak a helyi csapat mérkõzését nézhessék, hanem a 8-3-as magyar gyõzelemmel végzõdött mérkõzés közvetítését is hallgathassák.

A döntõben a magyar aranycsapat ismét a nyugat-németekkel mérte össze az erejét. Bizakodva vártuk ezt a mérkõzést, hiszen a vereséget elképzelhetetlennek tartottuk. Egyesek már elõre ittak a medve bõrére, és már a közvetítés elõtti órákban koccintgatva ünnepelték a gyõzelmet.

Amikor Szepesi György, a felejthetetlen sportriporter az örömtõl mámorosan kiáltotta a mikrofonba a második magyar gólt, városkánkban a rádiók felerõsített hangjától zörögtek az ablakok. A gól után felvettem az ünnepi ruhámat, hogy a gyõzelem után azonnal  egy kocsmába  siessek.

Nemsokára következett a hidegzuhany. A németek egyenlítettek, majd a csúszós pályán a befejezés elõtt hat perccel Rahn  belõtte a németek aranyat érõ  gyõztes gólját.

Városkánkban a mérkõzés után néhány percig síri csend uralkodott. Én úgy álltam a rádiónk elõtt, mint egy sóbálvány, majd a fásszínbe rohantam, és a kétségbeeséstõl elvakulva összetörtem egy régi, rozoga széket. Amikor kimentem a házunk elé, vasútállomásunk lobbanékony magyar fõnöke haját tépve szaladt végig a fõutcán. Néhányan vezetékes rádiójuk hangszórójának az összetörésével vezették le haragjukat. Szerencsére a felsõbányaiak nem olyan forróvérûek, mint a brazilok, ezért nálunk senki nem követett el öngyilkosságot.

Másnap a vereségtõl bénult felsõbányai magyar bányászok kevesebb ércet termeltek ki. Az elkeseredett szurkolók a kocsmákban, a fõtéri park padjain, a kuglizóban és annak udvarán idézték fel a ,,második mohácsi vész” eseményeit. Akadtak közöttük csodavárók is. Õk azt állították, hogy a mérkõzést újrajátszák, mert William Ling, az angol játékvezetõ nem ítélt meg a magyaroknak egy szabályos gólt a mérkõzés utolsó perceiben.

- Én még négy évig nem akarok meghalni, mert remélem, hogy a következõ világbajnokságon a magyarok viszik haza a kupát - mondta egy 71 éves bányász.

A nyugdíjas 10 év múlva halt meg, de a magyar válogatott gyõzelmét a világbajnokság döntõjében akkor sem érte volna meg, ha még 60 évet élt volna...

Boczor József

(Bányavidéki Új Szó)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

BREZOCZKI MARIUSZ 2014.07.07 09:09:57
TANAR UR MINDIG SZEP SZAVAKKAL LATTA EL A SAJTOT ES A MULTBAN DIAK EVEIMBEN A TANITVANYAIT MEG OSZTALYFONOKOM IS VOLT MELYTISZTELETEM ONNEK


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek