rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Fordulat jöhet Európában

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Alekszisz Ciprasz, a görög szélsőbaloldali Sziriza párt vezetője, a január 25-re kiírt választások fő esélyese azt hangoztatta, hogy pártjának győzelme elindítja majd a "szükséges változásokat" Európában.


Ciprasz egy szombaton Athénban mondott beszédében hangsúlyozta, hogy "a szükséges változások itt kezdődnek, Görögországban". Az utóbbi idők közvélemény-kutatásaiban a jelenlegi fő kormánypártot több mint 3 ponttal megelőző párt vezetője a lehetséges "követők" közül az első helyen Spanyolországot nevezte meg - ahol a (szocialistáktól balra elhelyezkedő) Podemos párt jelentősen előretört az utóbbi hónapokban, s ahol idén szintén választások lesznek -, majd Írországot említette.

"Kemény tárgyalások révén garantáljuk országunk valóban méltányos részvételét az euróövezetben" - mondta, hozzátéve, hogy "véget kell vetnünk a megszorításoknak". Ciprasz korábban azt ígérte, hogy visszacsinálja a nemzetközi hitelezők által Görögországra kényszerített reformokat, és újratárgyalja a mentőcsomag-egyezményt.

Az európai uniós vezetők arra intik Görögországot, hogy ne változtasson irányvonalán, ne mondjon le a reformokról. A Der Spiegel című német hetilap azonban legutóbbi számában már azt írja, hogy Angela Merkel német kancellár kész elengedni Görögországot az eurózónából, amennyiben az új athéni kormány elveti a megszorító intézkedéseket.

"A német kormány csaknem elkerülhetetlennek tartja a (görög) kilépést az euróövezetből, ha a választások után Alekszisz Ciprasz ellenzéki vezér vezeti a kormányt, az lemond a költségvetési fegyelemről, és nem fizeti vissza az ország adósságait" - írja internetes oldalán a Der Spiegel a berlini kormányhoz közeli forrásokat idézve.

Az Elefterosz Tiposz című görög napilap vasárnapi számában közölt felmérés adatai szerint a Sziriza 30,4 százalékot kapna, ha ezen a vasárnapon lennének a választások, szemben a december közepi 27,1 százalékkal. Előnye ezzel mindamellett 3,1 százalékra csökkent a december közepén mért 3,4 százalékról a kormányzó konzervatív Új Demokrácia párt előtt.

hir24.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

varga gábor 2015.01.05 11:15:22
úgy látszik, nemcsak mifelénk tipornak el egy ébredező élniakarást


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek