k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hamarosan visszatérhetnek a külföldön dolgozó magyarok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Jelentősen lassult a kivándorlás Magyarországról, amiben része van a jövedelmek emelésének. Lassan elindulhat a külföldön dolgozók visszatelepülése is. Ugyanakkor ehhez az kell, hogy a jövőre hivatalba lépő új kormány előre gondolkodjon arról, milyen ösztönzőkkel tudja ezt segíteni - nyilatkozta Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.


A magyarországi építőipari jövedelemszint már nagyjából eléri a nyugat-európai felét, ez több esetben már elég lehet ahhoz, hogy a kivándorlás jelentősen lassuljon, ha pedig a következő két évben további ötven százalékot emelkednek a bérek, és elérik a nyugat-európai szint 75 százalékát, akkor már nem feltétlenül lesz érdemes külföldön dolgozni, és akár elindulhat a külföldön dolgozók visszatelepülése is, nyilatkozta a portfolio.hu-nak Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

Felhívta a figyelmet arra: ehhez az kell, hogy a jövőre hivatalba lépő új kormány előre gondolkodjon, milyen ösztönzőkkel tudja segíteni az építőipart a 2020-2021 utáni időszakban, mert ha az iparágban dolgozók azt látják, hogy az építőiparban lesz legalább 5-6 stabil év, akkor azért már érdemes hazajönni.

Mint mondta, Magyarországon a lakáspiac kezdett el elsőként virágozni, az áremelkedés elsősorban a használt lakások piacán hozott felfutást az árakban, ami már harmadik éve zajlik, ez pedig először azoknak az építőanyag-gyártóknak az életét segítette, akik festékkel, csempével, belsőépítészeti termékekkel foglalkoznak, ebben a szegmensben már 2014 óta erős éveket láttunk.

Az állami ösztönzők hatása

Az elnök kiemelte: nem csak a gazdasági növekedés, hanem az állami ösztönzők is sokat segíthetnek az építőiparon. Az alacsony kamatkörnyezet, az alternatív befektetések alacsony hozama mind az építőipar növekedése felé hatott. A magyar építőipart tavaly év elején megsorozták pozitív intézkedésekkel, így gyakorlatilag padlógázzal, kipörgésgátló nélkül indult el a magyar építőipar, az alacsony kamatkörnyezet, az elmúlt években elmaradt beruházások, az emelkedő jövedelmek és az állami ösztönzők, mint a csok, az öt százalékos áfa, valamint az uniós és állami forrásokból történő intézményi felújítások egyszerre indították be a piacot.

Tibor Dávid szerint Magyarországon két oldalról van kihívás a munkaerőpiacról. Az egyik, hogy igen agresszív béremelést kellett végrehajtani részben az állami kötelezettség, részben a munkaerőpiaci verseny miatt.

Pakisztánból hozzunk munkásokat?

A magyar építőipar számára a megoldást a gyors alkalmazkodás jelentené, ha olyan ütemű lenne a jövedelemnövekedés, hogy a külföldön dolgozó magyar szakemberek elkezdenének visszavándorolni – fogalmazott Tibor Dávid.

Közölte, a magyarországi jövedelemszint már nagyjából eléri a nyugat-európai felét. Mivel a fenntartási költségek itthon alacsonyabbak, egyéb pozitívumokról nem is beszélve, ez több esetben már elég lehet ahhoz, hogy a kivándorlás jelentősen lassuljon, ha pedig a következő két évben további 50 százalékot emelkednek a bérek, és elérik a nyugat-európai szint 75 százalékát, akkor már nem feltétlenül lesz érdemes külföldön dolgozni, és akár elindulhat a külföldön dolgozók visszatelepülése is.

Úgy vélte, a robotizáció reális megoldás az építőipari munkaerőhiány kezelésére. A modernebb gépekkel és az automatizálással azt lehet elérni, hogy a meglévő létszámot megtartva folyamatosan lehet növelni a kibocsátást.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek