rmdsz 1
2024. április 27., szombat Zita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

„Harminc évvel a rendszerváltás után is adósságot törlesztünk” - H. Szabó Gyula a Kriterion Kiadóról

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Kriterion Kiadó megalakulásának ötvenedik évfordulóját beszélgetéssorozattal, kiállítással, a grafikusok bemutatásával, az évtizedek során megjelentetett kiadványok „könyvtárával”, számvetéssel és a tévedések beismerésével ünneplik – tudtuk meg H. Szabó Gyula igazgatótól, akit a napokban elkezdődött eseménysorozat kapcsán kerestünk fel.


Az itthoni „születésnapi alkalmakat” – amelyek 2020 novemberében zárulnak – nagylaki, budapesti és bukaresti találkozásokkal színesítik. A számvetést az olvasóikkal közösen tartanák: mivel a külső embereknek is szerepük volt a kiadó életében, a visszatekintés az ő szemszögükből is fontos – világosított fel H. Szabó Gyula.

Az igazgató megfogalmazásában a rendszerváltás óta „adósságokat törlesztettek”, hiszen megszűnt a cenzúra, és a Kriteriontól megszokott három pont helyett, amely a kihagyott részeket jelezte, megjelenhettek az eredeti szövegek. Például magyar nyelven csupán 2018-ban jelent meg az eredetileg az 1840-es évek elején, francia nyelven debütáló Erdély és lakói, amely Auguste de Gerando tollából származik, és érdekes, rokonszenves leírásokat tartalmaz nemcsak Erdély magyarságáról, hanem a románokról és a cigányokról is. Míg más kiadók inkább a szépirodalom, az eredeti versek és prózák iránt érdeklődnek, addig a Kriterionnál örülnek, ha korabeli erdélyi leírások kézirataira bukkannak. Az igazgató elmondása szerint „ez így van rendjén, mindenki azt műveli, amihez a legjobban ért”.

H. Szabó Gyula elmondta, azok a kiadványok okoznak igazán nagy örömöt számára, amelyek csonkítottan, méltatlanul jelentek meg a rendszerváltás előtt, de most a maguk eredeti formájában tárulnak az olvasók elé. felidézte, hogy a ’90-es években Tiltott könyvek szabadon átkötőszalaggal változatos tematikában jelentettek meg olyan kéziratokat, amelyeket a ’80-as években betiltottak, de ma már ilyen jellegű adósságuk nincs. Mint mondta, a cenzúrázott könyvek egy része elavult, ez már akkoriban gondot jelentett, volt, amit bezúzásra ítéltek.

A Kriterion Kiadó sokkal kisebb intézménnyé vált az évek során: a felelősség és a szellemi kultúra éltetése megoszlik az ország több kiadója között, fogalmazott az igazgató. Harminc évvel ezelőtt az akkori 35 munkatárs tevékenykedése során évi 110 kötetet jelentettek meg. Ma négy alkalmazottal dolgozik a kiadó, és általában évi 25 könyv kerül ki a kezükből. „Ilyenkor azt mondjuk, jó évünk volt”, tette hozzá H. Szabó Gyula.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek